Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám takové dilema a chtěla bych vědět Váš názor. Pravidelně chodíme s manželem darovat krev. Teď máme jít zase na odběr a pak asi za 2 týdny jedeme na dovču a tam se chceme konečně začít snažit o miminko
. Nevíte, jestli by to nemohlo miminku ublížit? Vím, že není příliš pravděpodobné, že bych hned otěhotněla, ale co kdyby. Krev se obnoví brzo, ale ty složky krve… tomu nerozumím. Prosím poraďte, díky.
Romco, myslím, že to případnému miminku opravdu neuškodí. Krev se obnoví velmi rychle, včetně jejích složek. Bašti vitamíny, hl. ks. listovou a taky po tom darování doplń železo a bude to v pohodě.
hodně štěstí při snažení.
Makýš a Tygříci
Romčo, já darovala krev loni druhého února a po dvacátém jsem otěhotněla a žádnej problém jsem neměla.
Monika
Ahoj,
já jsem slyšela názor (od zdravotní sestry) že by krev měli dávat chlapy po 40tce a né ženy v reprodukčním věku. Já mám 10 odběrů, teď už nemůžu kvůli astmatu a alergii. Před plánovaným těhotenstvím bych asi dávat nešla, přece jenom je to pro tělo zátěž.
Ahoj,
já jsem slyšela názor (od zdravotní sestry) že by krev měli dávat chlapy po 40tce a né ženy v reprodukčním věku. Já mám 10 odběrů, teď už nemůžu kvůli astmatu a alergii. Před plánovaným těhotenstvím bych asi dávat nešla, přece jenom je to pro tělo zátěž.
Ahoj, ja by som v tomto pripade bola trocha egoista a myslela na seba a buduce babo a nesla by som.
Nemyslim si, zeby to ublizilo mimcu, skor ze by tebe nemuselo byt moc dobre, ak by sa ti ta krv neobnovila. (zalezi keby si otehotnela) ja sa este dobre pametam, aka som bola strasne unavena prve 3m tehotenstva a to som nebola anemicka, byt k tomu este anemicka, tak asi spim 24h denne.
Ale ak problemy s anemiou nemas ani s tymi odberami tak chod, je to asi strasne individualne ako vsetko ![]()
Pametam sa ale, ze nam na zdravke takto isli robit odbery na darovanie krvi a malo ktora zena presla, skoro kazda nemala dobre hodnoty dosticiek a inych zloziek krvi, predsa len zensky organizmus je viac zatazovany stratou krvi (menstruacia a pod.) takze tiez sa skor priklanam k nazoru, ze krv by mali darovat muzi.
Zeny si prejdu porodom, tehotenstvom, kojenim, vsetko je to zataz na organizmus, ja som po porode bola dost anemicka, takze na tom reproduktivnom veku nieco bude ![]()
Keby ale niekto akutne potreboval moju krv, ze jej je nedostatok a zavisi na tom niekomu zivot, tak by som darovala aj ako snazilka.
Najlepsie ti poradi asi gynekolog a transfuzne stredisko, ci to je, alebo nie je vhodne.
Díky za názory. Mě darování krve nikdy žádné problémy nedělalo, nikdy mi nebylo po odběru špatně, jen mám vždy ten den trošku horší fyzičku (ale to asi všichni). Chodím darovat po 4 měsících a vždy jsem tím zkušebním odběrem prošla v pohodě (kdyby nebyli v pořádku krevní destičky, tak mě nepustí). Kys.listovou beru už asi 2 měsíce. A taky na tu dovču jedem až 2 týdny po odběru. Tak o tom budu ještě chvíli přemýšlet.
Ahoj,
mě si zvou jenom na destičky a byla jsem darovat. Až posléze jsem zjistila, že jsem těhotná
. Měla jsem trošku strach, ale bylo to na úplném začátku a vše dopadlo OK!!!!!
i.
Romco, taky jsem darce krve - i kdyz ted neaktivni - co jsme zacali uvazovat o diteti prestala jsem krev davat. Prece jen se mi nechtelo zbytecne oslabovat telo pred vrcholnym vykonem.
Takze byt tebou asi byt uz odber vynechala… Vsak az dokojis muzes v darcovstvi pokracovat.
L.
Ahoj,
taky jsem chodívala darovat krev. Na můj dotaz zda to nemůže nějak ublížit plánovanému miminku jsem dostala různé odpovědi:
Ja davala pravidelne a i v zacatku tehotenstvi. Ze jsem tehotna , jsem nevedela a nastesti nam to neublizilo.
Ale ja bych se nebala davat, dokud bych nebyla tehotna. Mozna by stalo za to poradit se s lekarem primo na transfuznim oddeleni.
Ahojky,taky jsem dávala krev.Asi bych se nebála dát krev před pokusem o otěhotněním.Když je člověk zdravý a mlád,tak si tělo poradí.Když jsem se dozvěděla,že jsem těhotná,tak jsem dárcovství přerušila.
Tak hodně zdaru a ať mimčo brzy příjde.
ahoj, já se taky na to ptala (daruju krev už deset let a mám z toho dobrý pocit), ale doktor mi to výslovně zakázal celé těhotenství a první rok. Takže takhle. Věřila bych mu, je to skvělý odborník.
Ahoj holky, mám dotázek,, v pondělí 14.8 jdu darovat krev, 6.8 jsem asi měla ovulaci
( nevím to jistě, soudím dle hlenu a BT).. co kdyby to vyšlo? Na test bude ještě brzo, ten nic neukáže. Vadí to hodně případnému těhotenství? Samozřejmě bych tam chodit nemusela, ale chodím už 4 roky pravidelně, tak mě to zajímá. Děkuji za názory. ![]()