Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer maminky,
ráda bych se zeptala, zda nemá někdo zkušenost se žloutenkou typu A u miminka (my stáří 3 měsíce). Dva členové rodiny byli v kontaktu s člověkem, který jí má, testy podstupují až příští týden. S oběma jsme minulý týden byli ve styku, proto mě zajímá, zda nemáte zkušenost, jak se u takto malého miminka projevuje/léčí. Mám celkem strach…
Předem děkuji za odpovědi.
Hele, žloutenka mezi rodinnými příslušníky se šíří velmi velmi vzácně. Vlastně třeba naše hygiena, když jsme řešili karanténu pro celou dceřinu třídu říkala, že šíření mezi členy rodiny je vzácnost v běžné populaci, že se to šíří jen u určité skupiny lidí. Tohle je nemoc, kterou můžeš dostat jen a jedině orálněfekální cestou. Takže tam, kde se myjí po záchodě ruce a ruce se necucají je její šíření málo pravděpodobné. Navíc na mimino se nepohybuje, těžko někde na něco sáhne, ocucá jen to, co mu dáš, tříměsíční snad ještě ani necucá hračky, ne? Myslím, že pravděpodobnost, že jste se na návštěvě nakazili žloutenkou a ještě to v rámci jedné domácnosti přenesli na tříměsícční miminko je velmi velmi velmi nízká. A ještě jste jen byli ve styku s lidmi, kteří byli ve styku s jinými lidmi. Fakt ta pravděpodobnost nákazy je fakt naprosto minimální.
No tak vzhledem k epidemii zloutenky v Brne, kde se to ted siri hlavne uvnitr rodin a rodinnych prislusniku (treba namestek primatora s rodinou by mohl vypravet
), bych si to uz tvrdit nedovolila. Ano, rika se tomu nemoc spinavych rukou. Takze bych si ty ruce poradne umyvala, dezinfekcnim mydlem a opravdu teplou vodou. Ale ja teda osobne uz neverim, ze to uplne staci (muzu si myt ruce jak chci, ale co kdyz me nekdo sahne na klavesnici v praci a ja po nem, i kdyz jsen si ruce zrovna umyla? kazda klika u dveri, cudlik u vytahu…). Ja bych teda primarne zavolala svemu pediatrovi a obvodakovi a poptala se, jestli jsou pro vas nejaka zvysena rizika a co pripadne s tim…
@AvajBr abys to dostala, musela bys nejdřív ty ruce olíznout, i když ti někdo sáhne na klávesnici. Takže neolizuj ruce a před tím, než budeš sahat na jídlo, tak si je umyj.
@terinka4444 hele, myju furt, to mi ver, na stole u PC mam dezinfekcni mydlo, stejne tak i v kabelce a stejne se bojim, ze to proste neni uhlidatelny. Nechala jsem nas ted vsechny naockovat, kdyz uz je to i na zakladkach, nemela jsem na to nervy uz… Co kdyz nekdo nakazenej sahne v obchode na rohlik a ja ho koupim? Mam pecivo umyvat? Jako jdu do extremu, ale proste to v Brne ted trochu extrem je. A ted, co se bezdomovci z ulic presunuli do MHD, to bude jeste asi horsi
Ja ve svem blizkem okoli mam par lidi, co kvuli nakazenym museli byt v karantene. A shodou nahod po ockovani byla u Dr. v izolaci mala holka s podezrenim na zloutenku. Ale to je Brno, no..
Kazdopadne byt zakladatelkou ptam se u sveho lekare..
@AvajBr píše:
@terinka4444 hele, myju furt, to mi ver, na stole u PC mam dezinfekcni mydlo, stejne tak i v kabelce a stejne se bojim, ze to proste neni uhlidatelny. Nechala jsem nas ted vsechny naockovat, kdyz uz je to i na zakladkach, nemela jsem na to nervy uz… Co kdyz nekdo nakazenej sahne v obchode na rohlik a ja ho koupim? Mam pecivo umyvat? Jako jdu do extremu, ale proste to v Brne ted trochu extrem je. A ted, co se bezdomovci z ulic presunuli do MHD, to bude jeste asi horsiJa ve svem blizkem okoli mam par lidi, co kvuli nakazenym museli byt v karantene. A shodou nahod po ockovani byla u Dr. v izolaci mala holka s podezrenim na zloutenku. Ale to je Brno, no..Kazdopadne byt zakladatelkou ptam se u sveho lekare..
mýdla jsou bakteriální
a infekce virová. když jsme do lékárny, že chci dezinfekci na ruce na ochranu před žloutenkou, dávala mi antibakteriální dezinfekci.
Ale ano, máš pravdu, my jsme taky naočkovaní, ale tady se bavíme o domácím přenosu na tříměsíční mimino od někoho, kdy byl ve styku s někým, kdo má žloutenku
A i když se poptá u lékaře, co jí řekne? Na to se přeci nedá dopředu připravit.
@terinka4444 jsem to blbe napsala asi. Takovy malinky antibakterialni neomyvatelny gely z lekarny to jsou ![]()
Tojo. Ale tak minimálněji odbornik rekne, jaky a jestli je pro ne nejake riziko. No a minimalne ted v Brne kazdy, kdo prisel do styku s nakazenym zloutenkou, je 50 dni v karantene.
@AvajBr a kdo kontroluje, že to dodržují (tu karanténu)? Navíc třeba člověk, co žije sám, těžko bude sedět jen doma, musí si i nakoupit atd.
@AvajBr píše:
@terinka4444 jsem to blbe napsala asi. Takovy malinky antibakterialni neomyvatelny gely z lekarny to jsou
Tojo. Ale tak minimálněji odbornik rekne, jaky a jestli je pro ne nejake riziko. No a minimalne ted v Brne kazdy, kdo prisel do styku s nakazenym zloutenkou, je 50 dni v karantene.
no jo, to je ona, antibakteriální. Jenže žloutenka je virová a jaksi na ní antibakteriální ochrana nefunguje.
Já to znám, my to měli ve Varech loni, šílenost, do toho festival, hygiena šílela z toho davů lidí. A dceru nám kvůli spolužákovi dali do karantény s celou třídou na 50 dnů na konci června. To byla bomba, žádné tábory, žádná dovolená, nic, celé prázdniny. Všechno jsme museli zrušit. Takže jsme naočkovaní a je klid.
@vokishka píše:
@AvajBr a kdo kontroluje, že to dodržují (tu karanténu)? Navíc třeba člověk, co žije sám, těžko bude sedět jen doma, musí si i nakoupit atd.
karanténa neznamená, že musíš být doma, ale podepisuješ závazný papír o tom, že jsi v karanténě, je z toho trestně vymahatelná odpovědnost. Takže do obchodu samozřejmě můžeš, to ti nikdo nezakáže, ale máš se chovat tak, abys vědomě neohrožovala ostatní, nesmíš do veřejných bazénů, děti nedostaly bezinfekčnost, takže žádné akce, žádné tábory, dokonce nás nepustili ani so školy pro vysvědčení. úmyslné šíření nemoci je trestné, ty to víš a podle toho jsi povinna se chovat. Karanténa neznamená, že jsi v domácím vězení.
@terinka4444 aha, já myslela, že jo. Protože jsem někde slyšela, že když má člověk nařízenou karanténu, tak má 100 % neschopenku. Alespoň dřív to tak prý bylo.
@vokishka píše:
@terinka4444 aha, já myslela, že jo. Protože jsem někde slyšela, že když má člověk nařízenou karanténu, tak má 100 % neschopenku. Alespoň dřív to tak prý bylo.
jo tak to nevím, jestli neschopenku má nebo ne, to u nás mělo karanténu jen dítě, nicméně ty vědomě nesmíš šířit nemoc, to neznamená, že nemůžeš do obchodu, navíc to taky neznamená, že jsi nemocná. A u žloutenky je jednoduchá ochrana, prostě se myješ a dezinfikuješ.
@terinka4444 diky za dovysvetleni karanteny ![]()
To musel byt teda leto, to je radost
Hlavne, ze to nechytla! No, ja nas nechala ockovat, pac jezdim hodne Mhd a kdyz to zaclo ve skolach, tak i deti. Taky jsem rada za klid
. Ted o trzich to asi taky bude jeste horsi…
OT Teri, nevim jiste, jestli jsi to byla ty, ale nepsala jsi ve vanocni diskuzi o nejakem vyzvaneni s Jeziskem do mobilu? Neposlala bys me prosim do sz odkaz nebo nazev? ![]()
@AvajBr pošli mi do SZ mail, pošlu ti to mailem, mám to v mp3 v počítači