Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chtěla jsem se zeptat, zda máte někdo zkušenosti se změnou občanství. Konkrétně mě zajímá, zda je potřeba změnit si i RL, případně kde se to dělá?
Ten dotaz moc nechapu
chces si zmenit obcanstvi z ceskeho na jine? V tom pripade rodny lust, prelozit s apostilou. Pokud obracene, tak cesky rodny list nemas
Občanství se nemění, občanství se uděluje.
A ano, dostaneš nový rodný list. Vše zařizuje matrika, která s tebou vyřizuje udělení občanství.
Bez víc detailů víc neporadím…
Měním občanství ze slovnského na české, český rodný list nemám, ptám se, jestli je potřeba ho „nechat udělat“ a nebo mi normálně zůstává slovenský.
@Aliki píše:
Občanství se nemění, občanství se uděluje.
A ano, dostaneš nový rodný list. Vše zařizuje matrika, která s tebou vyřizuje udělení občanství.
Bez víc detailů víc neporadím…
Když jdeme teda slovíčkařit… Nabývám občanství prohlášením - zůstává mi slovenské, udělí mi české.
Se nečerti, nemám křišťálovou kouli… na blbě položený dotaz se těžko odpovídá…vyměňuje matrika v místě bydliště.
Zeptám se jinak jsi vdaná za Čecha? Pak měnit nemusíš, od nového roku můžeš mít občanství dvě ale musíš být vdaná.
Jestli ti udělí české občanství, dostaneš i rodný list, ten slovenský nevím jestli se musí vracet, to je potřeba se zeptat.
Jsem vdaná za Čecha a zůtává mi slovenské, nově budu mít i české. Dostanu „automaticky“ rodný list nebo si ho musím nechat někde vystavit?
Hmmm moje deti maji dve obcanstvi a maji dva rodne listy, tak bych rekla ze to bude stejne i ve tvem pripade. rodny list dela zvlastni matrika v brne
@Vickee píše:
Jsem vdaná za Čecha a zůtává mi slovenské, nově budu mít i české. Dostanu „automaticky“ rodný list nebo si ho musím nechat někde vystavit?
Aha takže tím pádem budeš mít dvě občanství a dva RL.
Netuším jestli je to automaticky, ale než vyřídíš občanství asi to bude chvíli trvat ( co jsem zjišťovala, hromada papíru co je potřeba vyřídit
) takže budeš mít dost příležitostí se na to zeptat. Jinak já jsem žádala na Slovensku pro děti na základě toho, že jsem Slovenska a žádala jsem na matrice o vydání RL, předpokládám, že tak je to i čr.
@2012Mex A musí se tam osobně nebo to jde vyřídit např. poštou?
@Mišela1 píše:
Aha takže tím pádem budeš mít dvě občanství a dva RL.
Netuším jestli je to automaticky, ale než vyřídíš občanství asi to bude chvíli trvat ( co jsem zjišťovala, hromada papíru co je potřeba vyřídit) takže budeš mít dost příležitostí se na to zeptat. Jinak já jsem žádala na Slovensku pro děti na základě toho, že jsem Slovenska a žádala jsem na matrice o vydání RL, předpokládám, že tak je to i čr.
Trvat nic nebude, prohlášením je to občanství vyřízeno do 6týdnů ![]()
@Vickee píše:
Trvat nic nebude, prohlášením je to občanství vyřízeno do 6týdnů
aha tak o této variantě mi nebylo nič řečeno, co myslí pod pojmem Prohlášení?
No, ja tam byla osobne, protoze mam v brne trvaly pobyt. Jde to ale i postou s prohlasenim o statnim obcanstvim a rodnym listem ze slovenska ( ten nas rodny list musel byt prelozeny ze spanelstiny a opatreny apostilou). Trva to mesic, potom si muzes nechat odeslat rodny list doporucene na adresu
@Mišela1 Prostě jde nabýt občanství Prohlášením o nabytí českého státního občanství. Když člověk splňuje určité podmínky (žil tu před 10rokem veku, žije tu min. 5 let, pobýval tu nepřetržitě, je mu 18-21let v době podání prohlášení - jen tenhle rok můžou podávat všichni splňující ostatní podmínky), příjde na matriku, dá RL, OL, 500,–, vyplní formulář + doloží pobyt v zemi (já např. dokládala kopiemi vysvědčení ze školy) a za 6 týdnů by mělo být hotovo.