Změna občanství

1045
21.7.14 11:59

Změna občanství

Chtěla jsem se zeptat, zda máte někdo zkušenosti se změnou občanství. Konkrétně mě zajímá, zda je potřeba změnit si i RL, případně kde se to dělá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4288
21.7.14 12:14

Ten dotaz moc nechapu :think: chces si zmenit obcanstvi z ceskeho na jine? V tom pripade rodny lust, prelozit s apostilou. Pokud obracene, tak cesky rodny list nemas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
21.7.14 12:14

Občanství se nemění, občanství se uděluje.
A ano, dostaneš nový rodný list. Vše zařizuje matrika, která s tebou vyřizuje udělení občanství.
Bez víc detailů víc neporadím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1045
21.7.14 12:15

Měním občanství ze slovnského na české, český rodný list nemám, ptám se, jestli je potřeba ho „nechat udělat“ a nebo mi normálně zůstává slovenský.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1045
21.7.14 12:16
@Aliki píše:
Občanství se nemění, občanství se uděluje.
A ano, dostaneš nový rodný list. Vše zařizuje matrika, která s tebou vyřizuje udělení občanství.
Bez víc detailů víc neporadím…

Když jdeme teda slovíčkařit… Nabývám občanství prohlášením - zůstává mi slovenské, udělí mi české.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
21.7.14 12:22

Se nečerti, nemám křišťálovou kouli… na blbě položený dotaz se těžko odpovídá…vyměňuje matrika v místě bydliště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
21.7.14 12:23

Zeptám se jinak jsi vdaná za Čecha? Pak měnit nemusíš, od nového roku můžeš mít občanství dvě ale musíš být vdaná.
Jestli ti udělí české občanství, dostaneš i rodný list, ten slovenský nevím jestli se musí vracet, to je potřeba se zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1045
21.7.14 12:25

Jsem vdaná za Čecha a zůtává mi slovenské, nově budu mít i české. Dostanu „automaticky“ rodný list nebo si ho musím nechat někde vystavit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4288
21.7.14 12:38

Hmmm moje deti maji dve obcanstvi a maji dva rodne listy, tak bych rekla ze to bude stejne i ve tvem pripade. rodny list dela zvlastni matrika v brne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
21.7.14 12:39
@Vickee píše:
Jsem vdaná za Čecha a zůtává mi slovenské, nově budu mít i české. Dostanu „automaticky“ rodný list nebo si ho musím nechat někde vystavit?

Aha takže tím pádem budeš mít dvě občanství a dva RL.
Netuším jestli je to automaticky, ale než vyřídíš občanství asi to bude chvíli trvat ( co jsem zjišťovala, hromada papíru co je potřeba vyřídit :roll: ) takže budeš mít dost příležitostí se na to zeptat. Jinak já jsem žádala na Slovensku pro děti na základě toho, že jsem Slovenska a žádala jsem na matrice o vydání RL, předpokládám, že tak je to i čr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1045
21.7.14 12:39

@2012Mex A musí se tam osobně nebo to jde vyřídit např. poštou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1045
21.7.14 12:40
@Mišela1 píše:
Aha takže tím pádem budeš mít dvě občanství a dva RL.
Netuším jestli je to automaticky, ale než vyřídíš občanství asi to bude chvíli trvat ( co jsem zjišťovala, hromada papíru co je potřeba vyřídit :roll: ) takže budeš mít dost příležitostí se na to zeptat. Jinak já jsem žádala na Slovensku pro děti na základě toho, že jsem Slovenska a žádala jsem na matrice o vydání RL, předpokládám, že tak je to i čr.

Trvat nic nebude, prohlášením je to občanství vyřízeno do 6týdnů ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
21.7.14 12:42
@Vickee píše:
Trvat nic nebude, prohlášením je to občanství vyřízeno do 6týdnů ;)

aha tak o této variantě mi nebylo nič řečeno, co myslí pod pojmem Prohlášení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4288
21.7.14 12:42

No, ja tam byla osobne, protoze mam v brne trvaly pobyt. Jde to ale i postou s prohlasenim o statnim obcanstvim a rodnym listem ze slovenska ( ten nas rodny list musel byt prelozeny ze spanelstiny a opatreny apostilou). Trva to mesic, potom si muzes nechat odeslat rodny list doporucene na adresu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1045
21.7.14 12:52

@Mišela1 Prostě jde nabýt občanství Prohlášením o nabytí českého státního občanství. Když člověk splňuje určité podmínky (žil tu před 10rokem veku, žije tu min. 5 let, pobýval tu nepřetržitě, je mu 18-21let v době podání prohlášení - jen tenhle rok můžou podávat všichni splňující ostatní podmínky), příjde na matriku, dá RL, OL, 500,–, vyplní formulář + doloží pobyt v zemi (já např. dokládala kopiemi vysvědčení ze školy) a za 6 týdnů by mělo být hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová