Změna příjmení dítěte

Anonymní
3.8.11 10:48

Změna příjmení dítěte

Ahoj,

předem se omlouvám za anonym, ale tohle téma je pro mě opravdu citlivé.

S manželem procházíme dlouhodobou krizí, která nejspíše povede k rozvodu. Řešit nic nechce, prý z jeho strany city vyprchaly a byl by se mnou jen kvůli dítěti. Což já odmítám, protože žít dlouhodobě ve svazku, kde se vytratila jakákoliv láska je pro mě prostě nepřijatelné.

Zajímalo by mě, jak to je pokud se rozvedeme a já bych se po druhé třeba vdala, jak to je s příjmením dítěte. Může se změnit anebo to nejde?

Díky moc za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13119
3.8.11 10:55

změnit příjmení jde, muselo by to jít přes soud. Problémem je, že s tím musí souhlasit manžel, pokud souhlasit nebude, tak nemáš šanci. Snad jen kdyby se vůbec o dítě x let nezajímal, neplatil a další partner by se choval jako vlastní otec, tak by eventuelně souhl mohl prohlásit, že je to v zájmu dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.8.11 10:56

ahoj,neměnila bych příjmení dítěte a to hned z několika důvodů-nový partner by si musel tvé dítě osvojit a k tomu by bývalý musel dát svolení,aby mělo jeho příjmení a za druhé tvůj bývalý by tím okamžikem přestal platit výživný!!!!!!!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.8.11 10:57

ynax: Takže pokud by platil, ale o dítě se zajímal stylem, že si ho vezme jednou za měsíc na dvě hodiny, tak by to soud bral jako, že jeho biologický otec má zájem?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.8.11 11:03

tady zakladatelka…

anonymní: No, po pravdě mi na tom výživném od něho zas až tolik nezáleží… Spíš by mě záleželo na tom, pokud s by s případným dalším partnerem došlo ke sňatku abychom tvořili rodinu, i včetně příjmení… Ne aby se malá jako jediná jmenovala jinak a já pak všude musela vysvětlovat, že je to moje dcera ale z jiného vztahu atd atd…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.8.11 11:05

Ahoj,

změnit příjmení ditěte můžeš, avšak se souhlasem jeho biologického otce. Kdyby se otec o syna nestaral a tvůj nový partner by si jej osvojil, tady by to asi šlo. Také jsem toto řešila, změnu bez souhlasu bychom mohli provést, pakliže by měl syn nějakou citovou újmu, že se jmenuje jinak, takhle mi to tvrdila sociální pracovnice. Třeba se situace zmenila a dne sje to jinak, tohle bylo před deseti lety.

• Citovat
  • Upravit
lys
6155
3.8.11 11:24

Když dá biol.otec souhlas se změnou příjmení dítěte, tak ho to osvobozuje od placení výživného? To je nějaká novinka…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
3.8.11 11:34

Lys, ne, žádná novinka. Takhle to, co vím, opravdu není. To by si musel to dítě adoptovat někdo jiný. Změna příjmení nic nemění na povinnosti biol. otce platit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
3.8.11 11:38

Moje děti měly příjmení po otci a když jsme se rozešli, podepsal mi papír z matriky, že souhlasí se změnou přijmení dětí na mé příjmení. Alimenty platit dál musí, otcovských práv ho to nezbavilo. Jak by to bylo v případě sňatku netuším, já jsem domluvena s partnerem, že on si vezme mé příjmení a budeme mít všichni stejné…

• Citovat
  • Upravit
Rose-k
3.8.11 11:50

Aha tak to je pro mě novinka taky jsem myslela,že když teď dám malý svoje příjmení on už nemusí platit,ale stejně teda musí platit dál :think: ??A musí to jí t vždy přes soud??

• Citovat
  • Upravit
Ema N.
3.8.11 11:56
ww píše:
Moje děti měly příjmení po otci a když jsme se rozešli, podepsal mi papír z matriky, že souhlasí se změnou přijmení dětí na mé příjmení. Alimenty platit dál musí, otcovských práv ho to nezbavilo. Jak by to bylo v případě sňatku netuším, já jsem domluvena s partnerem, že on si vezme mé příjmení a budeme mít všichni stejné…

ja bych to chtela vyresit presne takhle. S manzelem jsme se letos rozvedli, mame maleho chlapecka a s novym partnerem planujeme svatbu (nekdy, rozhodne ne hned) a on nema ke svemu prijmeni zadny citovy vztah, takze by (zatim to jenom probirame, nic jisteho) si vzal moje prijmeni. Bylo by to jednodussi.

Ale co ja vim, tak opravdu i ted musi dat exmanzel souhlas ke zmene prijmeni, jinak ho nezmeni nebo si syn muze nechat zmenit prijmeni az bude vetsi (snad az v dospelosti), ale to je potom uz bezpredmetne.

Jinak, take jsem resila, jestli mam zustat s manzelem jenom kvuli malemu (rekl mi, ze ke me nic neciti, ze ma pritelkyni, pak se ji vzdal, ale to je dlouhy pribeh). Nakonec jsme se dohodli, ze zustaneme spolu (minuly rok v unoru), ale vydrzelo to presne jeden rok a pak jsem ho vyhodila, protoze to neslo vydrzet.

Takze za me tedy v takovem vztahu rozhodne nezustavat. Jestlize jsi financne na tom tak, ze uzivis sebe a dite, pripadne mas bydleni, tak bych v tom vztahu nezustavala.

• Citovat
  • Upravit
QQQQ
3.8.11 11:57

Platit musí, pokud je zapsaný v rodném listu, je jedno jaký má dítě přijmení. U nás to přes soud asi nešlo, nevím. Podepsali jsme dohodu, odevzdala jsem to na matrice a o nic víc se nestarala…

• Citovat
  • Upravit
13119
3.8.11 12:06
Anonymní píše:
ynax: Takže pokud by platil, ale o dítě se zajímal stylem, že si ho vezme jednou za měsíc na dvě hodiny, tak by to soud bral jako, že jeho biologický otec má zájem?

to by musel posoudit soud. Ale jak tu holky píšou - souhlas bio otce se změnou příjmení nijak nesouvisí s tím, jestli bude nebo nebude platit dál alimenty - stále bude zapsaný v RL (pokud se nedohodnete jinak), jen se dítě bude jmenovat stejně jako ty. Osvojovat nebo adoptovat si dítě tvůj nový partner nemusí. - jinak mrkni na www.rodina.cz - právě teď tam je stejná diskuze a dokonce tam říkají, že pokud otec souhlasí, stačí to jít přes matriku - přečti si to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.8.11 12:45

právě tohle řeším, bio otec bud musí dát souhlas, když ne, musíš dát návrh na změnu příjmení k soudu, kde posoudí, zda je změna v zájmu dítěte, návrh k soudu nestojí nic, alimenty platí bio otec dál,a v rodném listě je taktéž ponechán. Pokud soud vydá souhlas, pak s tím musíš na příslušnou matriku a požádat znovu u souhlas se změnou trvá to30 dní a zatím to stojí 1000,–Kč

• Citovat
  • Upravit
7182
3.8.11 15:40
ynax píše:
změnit příjmení jde, muselo by to jít přes soud. Problémem je, že s tím musí souhlasit manžel, pokud souhlasit nebude, tak nemáš šanci. Snad jen kdyby se vůbec o dítě x let nezajímal, neplatil a další partner by se choval jako vlastní otec, tak by eventuelně souhl mohl prohlásit, že je to v zájmu dítěte.

Není pravda, švagrový dceru má v péči otec, švagrová na malou pravidelně platí, kupuje jí dárky, oblečení, zajímá se o ni pravidelně, přesto soud povolil změnu příjmení na žádost otce, i když švagrová byla rozhodně proti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí