Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní píše:
ahoj,neměnila bych příjmení dítěte a to hned z několika důvodů-nový partner by si musel tvé dítě osvojit a k tomu by bývalý musel dát svolení,aby mělo jeho příjmení a za druhé tvůj bývalý by tím okamžikem přestal platit výživný!!!!!!!
To není pravda. Dítě si osvojovat nemusí.
christy píše:
Aha tak to je pro mě novinka taky jsem myslela,že když teď dám malý svoje příjmení on už nemusí platit,ale stejně teda musí platit dál??A musí to jí t vždy přes soud??
Nemusí to jít přes soud. Pokud s tím bude biologický otec souhlasit. Stačí zajít na matriku. Zaplatit poplatek 1000 Kč a na matrice vystaví nový rodný list s novým příjmením, ale všechny ostatní údaje jsou stejné.
Ahoj.
Teď pro vysvětlení proč to vím.
Staršího syna mám s EX. Nebyli jsem manželé, ale malej dostal jeho příjmení. Když bylo malému rok tak jsme se rozešli. Na syna rok a půl neplatil výživné a ani ho nevídal. Tak jsem šla pro raku za právničkou. Bylo mi zděleno, že pokud chci změnit příjmení tak nejlépe po souhlasu otce na matrice a nebo pak přes soud. Bývalý s tím nesouhlasil a tak jsme skončili u soudu. Kam 2× nepřišel a po třetí to i bez něj soudkyně rozhodla a tak má starší syn mé příjmení za svobodna. Ale soudkyně také přihlíží k rodinné situci dítěte. Takže souhlas může udělit i z důvodu, že máš s novým manželem další dítě a tak aby si nepřišel jiný jiným příjmením.
Ještě mi řekla, že změnou příjmení se pro bilogiského otce nic nemění. Má stále na dítě práva a stejně tak musí platit výživné.
Jde to,ale přes soud.Mě máma v 1 třídě taky nechala změnitpříjmení podle novýho táty,argumentovala u soudu tím,že mám jako jediná v rodině odlišný příjmení a působí to špatně na psychiku dítěte.Musel s tím souhlasit biologický otec-ten souhlas podepsal,jelikož mě naposledy viděl asi v 5.měs.A alimenty teda platil dál,sice nižší,ale platil
raději odpovídám anonymě, pro mě je to osobní záležitost, ale ráda uvedu další možnost, jak to lze také řešit.Z prvního manželství mám dceru, která se pravidelně stýká se svým otcem a z druhého manželství mám také dítě.Nechtěla jsem, aby se první dcerka jmenovala jako jedinná z rodinny jinak - po svém otci.A také jsem jí nechtěla stresovat, ani sebe abysme to řešili soudně, přece jen, je to její otec a má ho ráda a je také z části jeho, že tak jsme to udělali tak, že já si nechala příjmení z prvního manželství a mám ho shodné s dcerou a nový manžel má shodné příjmení s druhým dítětem.Přišlo nám to nejvíc spravedlivé a fér. Není přece povinné si vzít partnerovo příjmení.
ahojky chtela bych se zeptat zda-li jde zmenit prijmeni meho syna jmenuje se po otci a chtela bych aby se jmenoval po me otec o maleho nejevi zajem nenavstevuje ho co od nas odesel nepochazi z cr nema ani pobyt tady a kde se zdrzuje nevim maly mel narozeniny ani si na nej nevzpomnel a souhlas urcite neda prosim poradte mi predem dekuju
ynax píše:
změnit příjmení jde, muselo by to jít přes soud. Problémem je, že s tím musí souhlasit manžel, pokud souhlasit nebude, tak nemáš šanci. Snad jen kdyby se vůbec o dítě x let nezajímal, neplatil a další partner by se choval jako vlastní otec, tak by eventuelně souhl mohl prohlásit, že je to v zájmu dítěte.
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak to je , když nejsem vdaná, ale chtěla bych, aby dítě mělo příjmení po mně. Jde to? Teď nosí příjmení po otci. Děkuji.
Anonymní píše:
Ahoj,předem se omlouvám za anonym, ale tohle téma je pro mě opravdu citlivé.
S manželem procházíme dlouhodobou krizí, která nejspíše povede k rozvodu. Řešit nic nechce, prý z jeho strany city vyprchaly a byl by se mnou jen kvůli dítěti. Což já odmítám, protože žít dlouhodobě ve svazku, kde se vytratila jakákoliv láska je pro mě prostě nepřijatelné.
Zajímalo by mě, jak to je pokud se rozvedeme a já bych se po druhé třeba vdala, jak to je s příjmením dítěte. Může se změnit anebo to nejde?
Díky moc za odpovědi.
to je přece blbost ne? U soudu by s tím musel otec souhlasit, s čímž pochybuji.. ty s tím z vlastní vůle moc nezmůžeš… moc nerozumím tomu proč bys to dělala… ale to je fuk..
Ex mého přítele se provdala, dcera měla její příjmení. Došl na sociálku kde zažádala o změnu, přítel tam zajel podepsal, a dcera se jmenovala po novém muži. Po rozvodu ex opět zašla na socku,kdeto ona i otec dítěte podepsali, a změna jmén je hotová. přišel papír s rozhodnutím. Nevím jestli to ze sociálky jde přes soud, ale nikam nechodili, jen na tn sociální odbor. každopádně otec dítte musí se změnou souhlasit …
Nevíte někdo jak by to bylo s příjmením, když by se dítě jmenovalo po otci a já bych chtěla po rozchodu moje jméno? Nejsme manželé.
Je lepsi, kdyz das miminku Tvoje prijmeni. Pokud by si me partner nechtel vzit, resila bych to timto zpusobem.
To bych chtěla, ale každý si stojí za svým jménem. Teď se do toho ještě vložila jeho matka. Půvoodně bylo umluveno, že bude po mě a když se jednou /kdo ví kdy/ vezmeme tak se změní na jeho. Souhlasil s tím, než se to dozvěděla jeho máti, pak najednou obrátil.
Muzum to tak vyhovuje. Vidim, to vsude kolem sebe, nechteji se vazat a prijmout odpovednost. Asi to bude znit tvrde, ale ja bych osobne trvala na prijmeni miminka po me. V pripade rozchodu se budete jmenovat stejne.
Claire00 píše:
Je lepsi, kdyz das miminku Tvoje prijmeni. Pokud by si me partner nechtel vzit, resila bych to timto zpusobem.
Ahoj, jde s tím ještě něco dělat, když dítě má jméno po otci, ale chtěla bych ,aby se jmenovalo po mně? Nejsme manželé. Děkuji moc za radu.
Claire00 píše:
Muzum to tak vyhovuje. Vidim, to vsude kolem sebe, nechteji se vazat a prijmout odpovednost. Asi to bude znit tvrde, ale ja bych osobne trvala na prijmeni miminka po me. V pripade rozchodu se budete jmenovat stejne.
Právě proto to chci, jen nevím zda tomu tak bude
Teď je to mezi námi fajn, ale co kyž se to změní a půjdeme si každý svou cestou a dítko bude mít jiné jméno než já. Jde to změnit? Znám nejednu holku, co to takhle měla a teď se jmenují každý jinak. Ona, dítě i nový přítel. Dokonce znám i jednu, co má tři děti s různými muži a každé má jméno po otci. Docela slušná soupiska na schránce.