Změna příjmení - naopak

4466
25.10.12 17:51

Změna příjmení - naopak

Ahoj, ahoj :)

mám dotaz. Chceme synovi z prvního manželství změnit příjmení. S nynějším manželem máme stejné a dcerka bude mít také naše :srdce:

Syn se jmenuje po mně „za svobodna“ a není důvod, aby se tak jmenoval i nadále. Chtěla bych aby se jmenoval po jeho otci. Což je logické, když ho zplodil a kupuje mu věci atd.

Jen nevím jak se to řeší? Všude čtu jen o příjmení po otčímovi a to my nechceme. Nepřijde nám to správné a ani bych to po ex nechtěla.

Půjdeme tedy na matriku a tam nějak zažádáme? Platí se něco - to také není problém?

Samozřejmě je jeho otec v RL, s tím problém není.

EDIT: abych doplnila, syn se nejmenuje po otci od začátku, protože tenkrát jsme to nějak zapomněli říct a on se prostě jmenuje po mně. Neřešilo se to s tím, že se jednou vezmeme. No my se rozešli a příjmení mu zůstalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20557
25.10.12 17:57

Já nevím jestli tomu dobře rozumím, ale..jeho vlastní otec musí se změnou jména souhlasit.
Jestli to chápu dobře, tak syn se bude jmenovat X a vy tři Y?? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
25.10.12 18:00

@peggy.sl :palec:

ten s tím samozřejmě souhlasí :-)

My jsme prostě Novákovi a syn je Kotrba, protože jsem byla za svobodna Kotrbová. Jeho otec se jmenuje Bažant a tak chci, aby byl syn taky Bažant, protože je blbost aby byl Kotrba.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3282
25.10.12 18:02

Já si zase myslela, že pokud bude mít jméno po otci a potom by jsi ho chtěla změnit, třeba za své za svobodna, tak s tím musí otec souhlasit.
takhle nám to říkala na matrice, když jsme byli uznat otcovství před narozením, taky jsme nebyli manželé a prý pokud by jsme to chtěli udělat až po narození musí být testy DNA…ale bylo to před 4lety…tak nevím jak ted

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
25.10.12 18:03

Podle mě to bude stát asi spíš litr http://portal.gov.cz/…58/4243.html. Myslím, že jednodušší to bude, pokud k žádosti napíše Tvůj ex, že to chce i on - žádat můžeš samozřejmě i jen Ty (o tom, kdo je otec, není pochyb, je v RL), ale nevím, jestli by matrika neprudila… Jinak držím palec :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
25.10.12 18:04

Tyfole doufám, že jim to tam nějak vysvětlím, aby nakonec nebyl Králík, chudák malej :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
25.10.12 18:06
@Žirafátko píše:
Tyfole doufám, že jim to tam nějak vysvětlím, aby nakonec nebyl Králík, chudák malej :roll:

No ty brďo…Bažant nebo králík..to vyjde nastejno.. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3282
25.10.12 18:09
@peggy.sl píše:
No ty brďo…Bažant nebo králík..to vyjde nastejno.. :lol:
:D :D :D :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
25.10.12 18:11

Jména jsou samozřejmě ilustrativní, jeho táta je Holub :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
25.10.12 18:13
@Žirafátko píše:
Jména jsou samozřejmě ilustrativní, jeho táta je Holub :lol: :lol: :lol:

Vy jste samej pták!! :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
25.10.12 18:15

Jo jo, hlavně naši chlapi tím oplývají :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
25.10.12 18:16

Ty jo..a proc takovy silenstvi? proc mu proste nenechas svoje za svobodna? je naky blby?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
25.10.12 18:18

@mikitaa no oproti Holubovi jo. Je německý, dlouhý - 10 písmenek. Navíc prostě může být po tátovi, mě to teda vůbec nevadí. A proč by se jmenoval po starým nerudným pánovi, který ho nikdy neviděl - neb nechce - mém otci :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
25.10.12 18:21

@Žirafátko Já to celkem chápu. I když teda mám zkušenosti, že maminky většinou chtějí, aby měla stejný jméno celá rodina. U známých tak starší holčičku přejmenovali, i když má normálně tatínka, kterej se s ní vídá a zajímá se o ni a platí na ni - byli s její maminkou svoji, pak se rozvedli a ona se znovu vdala a teď má s novým mužem druhou dceru. Takže se teď všichni jmenujou po tom novým muži. Jako on ji má rád jako vlastní, ale kdybych byla ten tatínek, tak s tím asi nesouhlasím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
25.10.12 18:23

@karolina_a_betuska právě, já bych s tím taky nesouhlasila. Prostě toho otce nemůžeš vymazat. Jednou mi to dítě prostě udělal - ehm, pardon - tak je to prostě jeho dítě a má nějaký práva (a povinnosti). Platí super výživný, kupuje boty, občas jídlo a půlku školky, občas mě někam odveze, když se to sejde, syn ho má moc rád…tak proč mu to příjmení upírat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová