Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, rada bych se Vas zeptala, jak spi vase deti..Protoze ja uz opravdu nemuzu..Minuly tyden jsme prodelali sestou nemoc a od te doby se nam to zlomilo..Mala nam krasne spala od 19h do 7:30 a behem noci se vzbudila jednou na kojeni. Behem dne mi spala jednou a to cca od pul hodky po 2 hodiny, jak kdy. No a ted jde spat v 19h a vstava v 5:30, ale behem noci se strasne budi a treba i hodinu breci, pak zas usne a po dvouch hodinach zas, a tak je to uz 5 dni..Jsme chodici mrtvola..
Tak par dni to asi potrva, nez se to zas vrati do normalu. To mas jedno, jestli je dite nemocne, je na dovolene, prodlouzenem vikendu, prijde necekana navsteva. Rozhodit spanek mu dokaze kde co. Taky treba zuby. V tyhle dobe se uz muzou tlacit stolicky a ty dokazou pekne potrapit.
Muj desetimesicnak ma taky momentalne pekne rozhozenej rezim. Neumi se rozhodnout, jestli spavat pres den jednou nebo dvakrat
Predevcirem se nam vzbudil v noci a rval od jedenacti do pul druhe. Kdyby mi nebylo blbe, ze vzbudim cely vchod, tak jsem mela sto chuti ho nalozit do kocarku a jit ho uspat v kocaru nekde venku. Takhle jsme s nim chodili po byte sem a tam jak blazni a on ne a ne usnout. ![]()
Vicemene ti neporadim, co s tim. Ale aspon vis, ze v tom nejsi sama.
Jinak nejak neocekavam od ditka, ze bude spavat noc co noc jak hodinky. Jsou to deti a v noci je trapi vselicos…
Ahoj, tak my jsme měly po šesté nemoci to stejné. Jenže u nás byl problém asi v tom, že když měla v krku zánět, tak furt chtěla pít, i každou hodinu a prostě si na to zvykla. Navíc jsem ji v té době měla i u sebe v posteli a pak už do postýlky prostě nechtěla. To buzení nám přetrvalo až do 11ti měsíců, když jsem utla večerní kojení. (můžu ti říct, že chodící mrtvola jsem byla 7 měsíců, prostě mazec) Pak se mi přestala budit a budila se třeba jen jednou za noc. To jsem ji jen položila, přitulila se k ní a ona zas usnula. Teď je to poněkud dramatičtější, protože nám rostou stoličky, tak se nám buzení zase vrátilo, ale ne v takové míře..
Takže jsem ti taky nepomohla
. Můžou to být zlý sny, nebo zoubky. Zkoušela jsi dát třeba jeden večer Nurofen?
Diky moc za povzbuzeni, tak uvidime, jak to bude dal, Nurofen jsem nezkousela, na zoubky to nevypada, tak nechci zbytecne davat, minuly tyden toho dostala az az ![]()
Tak my teď prožíváme to stejné, akorát s tím rozdílem, že nám je 4m a týden
. Malá do této doby spala krásně klidně celou noc. Jednou nebo dvakrát se vzbudila na kojení (to pokaždé trvalo do 5 min). A teď?? Probouzí se každou druhou hodinu a vyžaduje prso, pije dlouho a já jsem nevyspalá a pak z toho i podrážděná. Nevím, proč tak najednou otočila. Nevíte čím by to mohlo být???
@Mlejnice Může to být totéž, co psaly maminky výše - zuby, zlé sny… Ale ve 4. měsících se prý celkově nějak mění režim miminka (přes den víc vnímá okolí a v noci mozek všechny ty vjemy zpracovává), u nás to bylo totéž, od 4. měsíce začal prcek mnohem hůř spát, vydrželo mu to skoro do 7. měsíce.
No jinak minuly tyden byla nejaka silna elekromagneticka bourka… myslite, ze by to na ne mohlo mit nejaky vliv? Mozna je neco „ve vzduchu“… ![]()
Mě malý spal krásně celou noc zhruba těch 13 h v kuse
pak přišla hospitalizace, totální převrat veškerého spacího režimu a malý se začal budit i 12× za noc
v nemocnici si fakt vytrpěl a začal se strašně bát, dostával záchvaty když jsem ho chtěla uložit do postýlky
člověk byl zvyklý se krásně vyspat a ted toto. Trvalo to asi 2-3týdny, ted to bude 7 týdnů co jsme doma ze špitálu a lepší se to
Takže to chce čas ![]()
Ahojky, my máme to samé, přesně jak píše Emmanek, po prodělání šesté nemoci se to zhoršilo moc, ale od včerejška rapidní změna (po 14dnech), vracíme se k běžnému režimu, jaký jsme měly před nemocí. Tak snad to u Vás taky brzy pomine. Co zůstalo je 2× noční krmení, ale to neřeším. Dám UM, vypije a znovu usne, to se dá vydržet krásně. Přeju hodně sil a víru v lepší zítřky ![]()
No tak snad jak pise profesora, budu doufam, ze se to u nas zlepsi, jak u nich, nejhorsi je, ze clovek uz je podrazdeny a chudinka to pak odnasi, my bohuzel na blizku nemame zadnou rodinu, takze jsem na vse sama a pak kdyz mi takhle nespi, tak jsem fakt naodstrel, diky
Vydrž, určitě se to zlepší, taky jsem doma sama, ale teď zrovna malá spí už skoro 2 hodiny. Kdyby jim tak člověk viděl do hlavy, nebo měl k dispozici aspoň nějaký překladač, bylo by to jednodušší. Ale to už bychom chtěly asi moc. Hlavně ať jim nic není.
Jo, jo nejhorsi je, kdyz je clovek na mimco podrazdeny z unavy. Ono ceka, ze ho mamca utesi a ja jsem kolikrat hroznej nerv, ze musim zase vstavat. No, ale kdo vstava nadsene nekolikrat v noci za sebou… asi nikdo.
@74paja přesně tak. Byla jsem zvyklá se těch 7hodinek vyspat, pak se vzbudila, najedly jsme se a byl zase klid. Ale teď, jak se budí každý 2h, jsem na zabití..jsem nervozní, že zase musím vylíst, protivná…a furt se jí ptám, proč nevydrží jako dřív. Nedokážu pochopit, co se ze dne na den změnilo.
Jo jo je to hruza, clovek je fakt jak zmlacenej, ale nastesti se tak nejak z te unavy vyhradu, ale jak rika profesora, jen aby to nebylo neco jinyho..clovek se boji, zda ji neco neni nebo tak, prvni dite:-))A kdyz si nerekne, co ji trapi, tak je to tezky, moc rada bych ji pomohla, ale nevim, jak..pro ni to taky musi byt strasny, kdyz tak malo spinka, kdyz byla zvykla na neco jinyho..