Jak naučit spát 5m miminko

19.7.12 08:49

jak naučit spát 5m miminko

Ahoj Maminky. Potřebovala bych radu. Příští týden bude Matějovi 5 měsíců a už jsem fakt zoufalá. Už to bude dva měsíce co máme problémy se spaním a usínáním. Budí se mi v noci i 12× za noc. Dnes třeba od 3 do 5 nechtěl vůbec spát. Je nějaká metoda jiná než vyřvávací jak ho naučit spinkat. Jde na něm vidět jak je unavený zývá ale neví jak na to. Doteď fungovalo párkrát pohoupat pohladit a spal ale teď můžu houpat i hodinu a nic, pak už jen pláče a pláče. Vím že chce moje prso aby usnul, ale nejraději by ho měl v puse celou noc ale takhle se spát opravdu nedá. Dudlíka nemáme, právě od tý doby co ho nechce tak nemůže spát, už jsem zkoušela snad všechny druhy a nic :(. Poraďte prosím co s ním…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9090
19.7.12 09:09

A zkoušela jsi ho nechat vyřvat? Myslíš, že by to pomohlo? Já to na malou zkusila jednou a po půl hodině mi ruply nervy a stejně jsem si ji vzala k sobě. Jak spí přes den? Máte nějaké pravidelné „rituály“, jako koupání v určitou hodinu, večerní krmení v určitou hodinu a tak? Já jsem to dřív dost flákala, jednou jsem vykoupala v 7 večer, jindy v 9 večer a malá mi usínala hrozně, musela jsem ji uspat u kojení, pomalu přenášet do postýlky, aby se nevzbudila, většinou se stejně vzbudila a začalo to nanovo. Ale asi před měsícem jsem si prostě nastavila pravidla a snažím se to dělat každý den stejně, kolem 8 večer vykoupu, po koupání hned nakojím, mám malou na ruce, takže u kojení pomalu usne, ještě ji pár minut chovám a pak přenesu do postýlky a většinou hned spinká. Naše Anička taky nechce dudlík, už teda od porodnice, ale naučila se cucat si palec, takže tím se tak nějak uklidní a nevyžaduje pořád prso, pokud malý nechce dudlík, možná na tohle taky přijde a já být na tvém místě, tak bych mu to snad i ukázala, protože takhle se moc dlouho fungovat nedá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.7.12 09:23

No právě že jsem to už jednou zkusila a řval 45 min. já samozřejmě s ním. Takže buď to bude muset praktikovat manžel nebo neví, ale já na to nemám. Místo dudlíku má plínu bez ní neusne má ji danou přes obličej a ted už si ji s prstíkama strká do pusinky, ale někdy to nepomůže. Pravidelnost máme. Teď jsem ho začala přikrmovat, doktorka řekla že už je velikej tak že je možný že mu jen kojení nestačí, takže v poledne dáváme zeleninku, večer před koupáním nemléčnou kaši po koupání ho nakojím to většinou usne ale do hodiny je zase vzhůru a zase nanovo. Koupeme každý den v 7 hod. Dá se říct že už máme nějaký režim, ale to spaní nám to nabourává, protože občas vstává v 6 občas v 7 a když takhle vyvádí v noci tak si ráno schrupne i do 8, ale za hodinu a půl už chce znovu spát. Přes den spí dopoledne tak 1,5 h. po obědě si dá dvacet, někdy i hodinku. A odpoledne v kočárku tak 30 min. Už máme naučeno že si vydrží dvě hoďky vzhůru a pak musí jít spinkat, přes den mě zachraňuje kočár ale v noci. Vím že jsem si to zapříčinila sama protože trpěl kolikami, a já ho 3 měsíce nosila a houpala ale teď mu nerozumím že i když spát chce tak proč nespí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
19.7.12 09:27

Řekla bych, že Matěj bude dítko, co bude ujíždět na palečku. Jen ho zatím nemůe najít, ay si ho strčil do pusinky, podudlal, a bude ti usnat jedna báseň. ALE třeba do tří let taky. V tom je dudlík lepší - ten můžeě vyhodit. palec ne.

Jinak jestli doře čtu Matějovi bude pět měsíců a dva měsíce špatně spinká??? To se někdy stává, že ukázkový novorozenec po šestinděí začne v noci blbnout, a naopa, uřvánek zase začne spinkat dobře. U Matěje může být stres ze dne (ne že by byl stresovaný, ale prostě si znova prožívá prožitky a nemůže se pobrat tak, jak by potřeboval), zdá semu o tom, nebo naopak, sice by spal, ale ještě by pořeboval „něco“ dělat? nějak se dorazit, unavit Vždyť o známe i my dospělí, že ležíme do tř do rána v posteli, v hlavě problémy, oči pálí únavou a prostě ne a ne zabrat. Takže monžá změnit malinko denní režim? Nové aktivity - nabo naopak v nich polevit? Taky možná jestli nejsi ve stresu ty - miminko to vnímá velmi citlivě. Což v případě chronického nevyspání maminky je naprosto jasné :nevim: -

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kaštinka
19.7.12 09:31

Děťátko rádo spí s maminkou. Škoda, že se v západním světe nosí názor, že dítě má spát samo v postýlce a nejlépe celou noc bez probuzení. Více v knize manželů Searsových: Kontaktní rodičovství. My praktikujeme a máme spokojené, zdravé děti. Ještě se nám osvědčilo bezplenkování. Při prvním dítěti jsem si taky myslela, že je do budoucna nevýhodné mít dítě u sebe v posteli, že si zvykne a nebude samostatné. Opak je pravdou.

Příspěvek upraven 19.07.12 v 13:17

• Citovat
  • Upravit
12743
19.7.12 09:35

Zřejmě nějaký zapeklitý období těch 5m. Maty byl předpisově spinkající miminko. ve 20:00 ležel v posteli a spal. Od pátýho měsíce jako když utne. Sice v osm usne ale do půl hodiny je vzhůru, řve, vzteká se a nechce se uklidnit. Tak si ho vezmu do postele a mazlíme se. Jenže stejně znovu neusne dřív jak ve 23. připisuju to zoubkům no ale uvidíme… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
654
19.7.12 09:35

@fabianovakatka Ony to ty deti tak maji, ze kdyz jsou hodne unavene, nemuzou usnout (vim, ze tohle ti nepomuze, ale spis jen pro info). U nas je to stejne v tom smyslu, ze kdyz je hodne unavena, ze neusne.
Mam vyzkouseno, ze pokud je Kacka „normalne“ unavena, staci ji ma pritomnost. Takze pres den ji davam spat do nasi manzelske postele a lehnu si vedle ni + obcas musim zapnout bily sum (ten bych mimochodem zkusila, stahni si ho, u nas to zabira skoro na 100%, hlavne kdyz mala breci, akorat se nesmis bat a musis nastavit zpocatku hlasitost toho sumu takovou, aby prekricel plac maleho, pak muzes postupne ztisovat).
Kdyz je pretazena hodne, zabira na 100% noseni v babyvaku. Dam ji do nej, pritisknu ji na sebe, do pusy dudel (kdyz ho nechce, tak ho pridrzim nasilim :mrgreen: ) a bud staci chodit, nebo v prodluzujicich se intervalech chvilku pohoupat. Tady asi funguje kobinace houpani a blizkosti maminky.
Mozna bych pres den zkusila, alespon par dni, misto v kocare uspat doma. Ja vim, asi to bude narocne, ale mozna ma prave problem usnout doma, ptz usina/spi jen v tom kocarku.
Jinak ja jeste v noci, kdyz je mala neklidna, nebo nejak hur spi, si ji vezmu k sobe do postele, zase se k ni pritulim a docela rychle se zklidni a usne. To uz ale zalezi, jestli jsi/nejsi pro spani u tebe v posteli. Kdyz usne, obvykjle ji vratim zpatky do postylky, nekdy ale usnu taky a spi tam se mnou do rana. Problemy se spanim ve vlastni postylce diky tomu nema (zatim :mrgreen: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
19.7.12 09:38

@fabianovakatka z toho se neobviňuj, nedělala jsi nic špatně, novorozence prostě nemůžeš nechat brečet, on tě potřebuje, já to dělala úplně stejně. Malá sice netrpěla na bolení bříška ale prostě se chtěla pořád chovat, jakmile jsem ji někde položila, hned plakala, takže jsem taky mnoho času strávila chováním, uspáváním u prsa atd. Pokud přes den občas pospí, tak by neměl být přetažený, pokud jsou tyhle problémy od té doby, co začal odmítat dudlík, tak je podle mě prostě nervózní, miminka se dudláním uklidňují a on tu možnost teď nemá, když dudlík nechce. Takže ač to není moc fajn řešení, já bych mu fakt ukázala palec a ať zkusí dudlat ten, třeba bude klidnější u bude lépe usínat. Já jsem Aničce zkoušela dávat dudlík už v porodnici, protože špatně usínala ale nechtěla ho a nechce doteď, první 2 měsíce než objevila palec jsem uspávala jedině u prsa a chováním, v noci se pořád budila a chtěla k prsu. Ale od té doby co dudlá palec je to mnohem lepší, večer když ji uložím, tak usne hned a jakmile se během noci probudí, většinou si párkrát podudlá paleček a zase usne, dokonce občas spala i celou noc…vím, že se to pak bude možná těžko odnaučovat ale prostě zatím jiné řešení nemáme a my mámy taky musíme spát, abychom mohly fungovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
19.7.12 09:41

@Verca1989
tak na palce bych dítě fakt neučila. bratranec si cucal ještě v 6 letech :cert:
navíc palec není ortodonticky tvarovaný :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
19.7.12 09:42

@kaštinka já třeba taky ráda s malou spím v posteli ale přestala jsem to praktikovat a prostě v noci když kojím, tak už nekojím v leže ale v sedě, abych neusnula a dám ji zase do postýlky, kde je monitor dechu, který ji hlídá. Bohužel jsem v poslední době četla strašně moc o případech SIDS a nerada bych se dočkala toho, že se probudím a budu mít vedle sebe mrtvé dítě… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
19.7.12 09:46

@fabianovakatka
možná bys ještě mohla zkusit vyměnit velikost dudlíku. třeba už mu nevyhovuje 0+ tak zkus koupit 6+ Maty už si taky radši dudlá ty větší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
19.7.12 09:49

@paola white to není no :D jako nejsem z toho nadšená ale Anička se na palec naučila sama, nijak jsem jí to neukazovala a zakázat to nejde…dudlík občas zkusím dát ale prostě ho nechce, jakmile jí ho dám do pusy, hned ho jazykem vystrkuje a po chvilce začne ječet, takže na to prdím no…hold budu doufat, že se nám to podaří odnaučit :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
19.7.12 09:53

@Verca1989
dobrý je že dudlík ustřihneš a řekneš že je nemocný a dítě si pomalu odvykne. s palcem, pokud člověk není úplně saďour, to stříhání udělat nejde. navíc ho má dítě furt „při ruce“ tak je to těžší odnaučit, páč se nedá ani zapomenout doma :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
19.7.12 09:54
@Verca1989 píše:
@paola white to není no :D jako nejsem z toho nadšená ale Anička se na palec naučila sama, nijak jsem jí to neukazovala a zakázat to nejde…dudlík občas zkusím dát ale prostě ho nechce, jakmile jí ho dám do pusy, hned ho jazykem vystrkuje a po chvilce začne ječet, takže na to prdím no…hold budu doufat, že se nám to podaří odnaučit :-/

Můj mladší synátor taky ještě dudlá furt… ale byla to pohoda :oops:, prostě paleček do pusy a hají… teď jsme vyzkoušeli pepř. Posypali jsme paleček a ať si podudlá. Zaškaredil se, vydal skřek jak tarzan, olízl se, natáhl ruku a prej „ještě!“. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
19.7.12 09:55

Řešila jsem a řeším to samé a u nás pomohlo na noc UM. Po kaši měl žízeň, MM mu nestačilo, tak dostal UM a byl klid (aspoň chvíli), jinak se mu to špatné spaní vrací (když ochutná novou chuť, když se naučí něco nového, když má nějaký větší zážitek…). U nás pomáhá, když mu jednou za čas v noci mlíko nedám, to pak tak 14 dní spí ukázkově a budí se až kolem šesté, pak kolem čtvrté, třetí a zase jsme tam, kde jsme byli…
Nechávám „vyřvat“. Ale ne samotného v pokoji, ale jsem s ním, nosím ho, povídám mu, hladím ho, mazlím ho… Dokud neusne. Postupně se dostaneme až do fáze, kdy ho nechám v postýlce a on po 2 minutách breku usne. Pak je to 2 týdny v pohodě a začínáme od znova :zed:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí

SCD 510