Změna trv. bydliště před porodem

9859
11.9.10 12:03

Změna trv.bydliště před porodem

Ahoj holky, je lepší udělat změnu trvalého bydliště před porodem nebo po porodu(mám už jen 7týdnů do termínu). Změna trv.bydliště totiž obnáší výměnu OP, a nevím, zda je kvůli narození dítěte taky pak třeba změna údajů v OP, tak abych jí neměnila dvakrát za sebou…

A další věc, když tedy změním trv.bydl.až po porodu, dítě bude mít automaticky trvalé tam kde já? Tudíž úřady a tak budu muset vyřizovat tam? (Bydlím u Benešova, ale trv.b.mám ještě zatím v Jižních Čechách)

Děkuji za reakce, přijde mi to děsně nějaký složitý :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21573
11.9.10 12:19

no, pokud budeš chtít mít dítě zapsané v OP, tak je lepší počkat až po porodu. Dítě má automaticky trvalé bydliště jako matka, takže pak budeš muset měnit oba dva. ale je to v rámci jednoho formuláře a vše se vyřizuje tam, kde se chceš přihlásit.
jinak pokud by ti zůstalo původní trvalé bydliště, domluv se v porodnici, kam vás odešlou na kontrolu na kalanetiku na očkování na TBC. já třeba toto nevěděla a Klárce přišlo předovální z Havlíčkova Brodu, i když bydlíme v Praze - nestihli jsme to trvalé bydliště přehodit před porodem. ale není to tragédie, dá se to pak domluvit i jinak, jen je to zybtečné telefonování ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101630
11.9.10 12:41

Já mám tedy aktuálně do porodu cca 3 týdny a vyrazila jsem měnit trvalé bydliště minulý týden. Dítě si do občanky zapisovat nebudu, tak jsem to chtěla oběhat ještě relativně v klidu, než to pak řešit s mimčem.
A hlavně se spousta věcí zařizuje na úřadě podle trvalého bydliště, třeba porodné a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
11.9.10 12:48
nozu píše:
no, pokud budeš chtít mít dítě zapsané v OP, tak je lepší počkat až po porodu. Dítě má automaticky trvalé bydliště jako matka, takže pak budeš muset měnit oba dva. ale je to v rámci jednoho formuláře a vše se vyřizuje tam, kde se chceš přihlásit.
jinak pokud by ti zůstalo původní trvalé bydliště, domluv se v porodnici, kam vás odešlou na kontrolu na kalanetiku na očkování na TBC. já třeba toto nevěděla a Klárce přišlo předovální z Havlíčkova Brodu, i když bydlíme v Praze - nestihli jsme to trvalé bydliště přehodit před porodem. ale není to tragédie, dá se to pak domluvit i jinak, jen je to zybtečné telefonování ;-)

Myslela jsi kalmetizaci, viď? :-D Jinak já měnila trvalé až po porodu, abych si rovnou nechala zapsat malého do OP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
11.9.10 14:24

Ahoj, já jsem si trv. bydliště přehlašovala posledního listopadu, termín jsem měla 26.12.a 4.1. . Do porodu jsem chodila s ustřiženou OP, a pro novou si šla až když se malej narodi, bo jsem si ho tam nechala rovnou zapsat.
Ta paní za okýnkem na mě spustila že se to musí do měsíce měnit, že jinak dostanu pokutu … tak jsem jí řekla že jsem byla v nemocnici. Prý to by mohl říct každý, tak jsem poukázala na to kdy se syn narodil a pak se mi jetě omluvila (za tu lež se stydím :oops: ).
Každopádně to prošlo ;)

• Citovat
  • Upravit
21573
11.9.10 15:08

Raduš, ano, kalametizaci ;-) díky za opravu. nějak se mi ta slova popletla. je vidět, že těhu demence funguje spolehlivě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9645
11.9.10 16:01

Já teda lítala před porodem. Dítě nemám v OP a malej dostal okamžitě bydliště po mě, takže to tak bylo pro mne jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17010
11.9.10 17:45

Omlouvám se za OT, hledala jsem, ale nikde jsem to tu nenašla.
Chtěla jsem se zeptat, jestli jste si zapisovaly dítě od občanského průkazu a k čemu je to vlastně vůbec dobré :think:
Jestli se s tím dá třeba cestovat do zemí EU, nebo pak musím mít dítě zapsané v pasu a nebo musí mít svůj vlastní pas…
 díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
11.9.10 18:10

Veverusko, mit dite zapsane v OP neni nijak dulezite. Me to vyhovuje akorat v tom, ze je tam uvedeno rodné cislo ditete, takze je to prakticke, ze je hned po ruce. Taky zrovna vyrizuju nove bydliste a mala, co je zatim v brisku, tam zapsana nebude. Ale do pul roku planuju svatbu, tak to pak napravim :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21573
11.9.10 19:45
veveruskaa píše:
Chtěla jsem se zeptat, jestli jste si zapisovaly dítě od občanského průkazu a k čemu je to vlastně vůbec dobré :think:
Jestli se s tím dá třeba cestovat do zemí EU, nebo pak musím mít dítě zapsané v pasu a nebo musí mít svůj vlastní pas…
díky

Já to oceňuju v občance hlavně kvůli rodnému číslu. a mám tam teda napsaného i manžela. JInak pokud budete chtít kamkoliv vycestovat (i na Slovensko), tak dítě musí mít svůj vlastní pas a nebo být zapsané ve tvém. jen pokud vím tak ta druhá možnost by měla být teď někdy zrušena. ale nepamatuju si kdy, protože Klárka má vlastní pas, takže to neřeším…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
11.9.10 20:55

Asi bych to změnila ještě před porodem. Kvůli tomu porodnému pak a takhle, jinak je to jedno.
Já měnila až po porodu, ale bylo to prakticky o několik set metrů :lol: , takže to nemělo vliv na místní příslušnost k SSP, placení za odpad a spol.
Rovnou jsem si malou nechala i zapsat do OP, je tam to rodné číslo a Majda má jiné příjmení než já, tak aby mi ji věřili (jako že často nevěří a chválí roztomilou sestřičku :twisted: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22025
11.9.10 21:02
nozu píše:
Raduš, ano, kalametizaci ;-) díky za opravu. nějak se mi ta slova popletla. je vidět, že těhu demence funguje spolehlivě :mrgreen:
:palec: Jéééé, tohle je boží překec, zas mám poprskaný monitor!!! :pankac: :mrgreen: :mrgreen: :potlesk: To je super, vědět, že nejenom mě v těhotenství totálně hrabalo :mrgreen: (například v prvním těhu jsem jednou po zaklepání na dveře kanceláře přešla ke dveřím, rozrazila je, představila se příjmením a dodala „u telefonu“… kolega couvl o tři kroky a vypadal, že zdrhne :wink: )
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9859
11.9.10 21:46

Holky děkuju asi to zařídím teda raději hned…jet s novorozencem v zimě do jižních čech na úřady kvůli porodnému, by asi nebylo úplně vono :mrgreen:

Bohunko, teď mám poprskaný monitor i já :lol: :lol:  :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21573
12.9.10 07:11

Bohunko no jsem moc ráda, že jsem tě tak pobavila :mrgreen: :mrgreen: tvoje historka je taky moc hezká ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
13.9.10 13:55
nozu píše:
veveruskaa píše:
díky
Já to oceňuju v občance hlavně kvůli rodnému číslu. a mám tam teda napsaného i manžela. JInak pokud budete chtít kamkoliv vycestovat (i na Slovensko), tak dítě musí mít svůj vlastní pas a nebo být zapsané ve tvém. jen pokud vím tak ta druhá možnost by měla být teď někdy zrušena. ale nepamatuju si kdy, protože Klárka má vlastní pas, takže to neřeším…

Ha ha, to jsem nevěděla že i na slovensko musí mít dítko svůj pas :think: … a my si vesele jezdíme, a já ho mám zapsanýho v OP :-D .
Vlastně i kvůli tomu jsem si ho nechávala do OP zapsat …

jinak tey pravdu díte, že je výhodné tam dítko mít, protože já např. jsem si jeho RČ ještě nezapamatovala :oops: dám dohromady jen to 060111 :D

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová