Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Standa21 píše:
Ahoj všem,
rád bych se zeptal, jaký máte názor na zamrazování zapečených špaget, karbanátků z mletého masa krůtího a krůtích řízků, pečeného vepřového masa? Jsem mladý, bydlím čerstvě sám a udělal jsem si zásoby na mrazák, akorát nevím, jestli tohle všechno se vůbec do toho mrazáku může dávatA nějak se to nekazí.
Případně, jaký způsob byste doporučili při rozmrazování jednotlivých potravin to, že to bude mít třeba horší chuť mi nevadí, jen jestli se ze zdravotního hlediska vše tohle může mrazit
Předem děkuji.Třeba ty špagety…
Názor na mrazení jídla mám jako člověk se státnicí z konzervace potravin takový, že to dělám, teda, zapečené těstoviny ne, těch dělám jen tolik, abych toho měla max 3 porce, tj. jídlo na 3 dny. Jinak vařím to, co se vaří snadno. kuličky z mletého, bez problému, karbanátky jsou takové větší kuličky, krůtí řízky, jako smažené? Proč ne. Pečené maso? Bez problémů. Trochu neplechu dělají smetanové omáčky, ale je to problém čistě estetický.
Rozmrazovat pomalu, nejlépe přes noc v lednici.
Vařím guláše, chilli con carne, různé curry, indickou kuchyni, kuře na paprice, dělala jsem i segedin…a přílohy čerstvé, to se po jedné porci vaří dobře, mám rýžovar i v práci a v kuchyňce plotýnku, kde si uvařím těstoviny. (brambory do práce ne)
@Kriss Tina píše:
Asi krom příloh můžeš zamrazit všechno, ale většina jidel po rozmrazeni už nebude chutnat jako predtim, určitě se po tom neotravis, ale nějaký velký gastronomický zážitek bych od toho nečekala.
když to děláš blbě, tak to gastronomický zážitek není, když správně, tak nepoznáš, že jídlo prošlo mrazákem
@Kelsey píše:
Co se ti nezdá?
Dlouho jsem to slovo neslyšela. My máme maximálně pekáč.
@annlady Vidíš a já jsem si myslela, že horké jídlo by se do krabiček dávat (zavírat) nemělo, protože se to může zapařit. Plus je otázka těch plastů, jakou teplotu vydrží, ale většinou už jsou ty krabičky na jídlo snad takové, že i 100 stupňů.
A taky jsem si myslela, že do lednice se nemá dávat teplé jídlo - to asi kvůli lednici, dělá to velké výkyvy teplot a nejspíš zvyšuje spotřebu.
Proč to je prosím potřeba dávat do krabiček horké a do lednice teplé?
@Russet píše:
Dlouho jsem to slovo neslyšela. My máme maximálně pekáč.
To bude asi krajové. U nás se pekáč neříká. My máme plechy a brutvany.
@pet p píše:
@annlady Vidíš a já jsem si myslela, že horké jídlo by se do krabiček dávat (zavírat) nemělo, protože se to může zapařit. Plus je otázka těch plastů, jakou teplotu vydrží, ale většinou už jsou ty krabičky na jídlo snad takové, že i 100 stupňů.
A taky jsem si myslela, že do lednice se nemá dávat teplé jídlo - to asi kvůli lednici, dělá to velké výkyvy teplot a nejspíš zvyšuje spotřebu.
Proč to je prosím potřeba dávat do krabiček horké a do lednice teplé?
ty krabičky zavírat není nutné, cílem je, aby to rychle zchladlo a rychleji to zchladne v malých dávkách, ne v hrnci, kde je to vlažné ještě večer
do lednice to dáváš teplé zase proto, aby teplota jídla rychleji klesla a kratší dobu setrvala v nebezpečné zóně teploty, kdy se breberám daří nejvíc
a to jídlo ve chvíli, kdy ho rozléváš, 100 °C rozhodně nemá, samozřejmě je třeba uplatnit mozkové myšlení a nelít to tam zcela vroucí
@annlady Zajímalo by mě, jak se oproti tebou navrhovanému postupu zvýší pravděpodobnost nějakých breber, když to nechám vychladnout v hrnci na lince, teprve pak dám do krabiček a rovnou do mrazáku. Nemyslím to nijak špatně, jen přemýšlím, jestli se to s tou kontaminací jídla chladnoucího na lince nepřehání. Chápu, že jídelny a jiné gastroprovozy mají svoje předpisy, ale tady se bavíme o běžné domácnosti.
@pet p píše:
@annlady Zajímalo by mě, jak se oproti tebou navrhovanému postupu zvýší pravděpodobnost nějakých breber, když to nechám vychladnout v hrnci na lince, teprve pak dám do krabiček a rovnou do mrazáku. Nemyslím to nijak špatně, jen přemýšlím, jestli se to s tou kontaminací jídla chladnoucího na lince nepřehání. Chápu, že jídelny a jiné gastroprovozy mají svoje předpisy, ale tady se bavíme o běžné domácnosti.
ano, bavíme se o běžné domácnosti, kde z větší části hrozí riziko kontaminace větší, než v gastroprovozu, protože lidi nejsou naučení běžným opatřením, například ochutnávání a máchání olíznuté lžíce ve vařeném pokrmu, nebo křížení čistých a špinavých „cest“ čím rychleji chladné, tím rychleji z tepelné zóny, kde se breberám daří nejlépe, to není přehánění, to není, hysterie, to je zcela reálné
s těmihle opatřeními nevím, co to je zkyslá polévka nebo omáčka
Příspěvek upraven 18.03.23 v 09:22
@annlady ale poznam rozdíl, ať to udělám jakkoliv. Když koupim něco mraženého v obchodě, tak taky poznam, ze to tím mrazakem prošlo a chutná to jinak, než za čerstva a tam to předpokládám mrazi správně.
@Kriss Tina píše:
@annlady ale poznam rozdíl, ať to udělám jakkoliv. Když koupim něco mraženého v obchodě, tak taky poznam, ze to tím mrazakem prošlo a chutná to jinak, než za čerstva a tam to předpokládám mrazi správně.
Zkoušela jsi slepý test, tj. že nevíš dopředu, co bylo zmrazené a co ne?