Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Halušky jsou původem ze Slovenska a základem jsou brambory. České mutace a prášková varianta obsahují více mouky, není to špatné, ale jsou to spíše špecle.
Uvařené halušky proleju rozškvařeným špekem a pak přidám bryndzu (slovenskou). Mňamka.
Halušký MŇAM MŇAM babička pochází ze slovenska a halušky jsou to nejlepší
ale bez brynzy -ta mi nechutná
Já ještě doplním, že pro výrobu halušek jsou nejlepší pozdní moučné brambory. Z nových brambor by se rozvařily.
Slováci říkají halušky, haluštičky, různým moučným knedlíčkům a nočkům. Znají více „těst“ na ně, různé způsoby podávání, konzumace.
Zdar!
Já dělám halušky tak, že nastrouhám syrové brambory na jemném struhadle, přidám jedno vejce, osolím a dohušťuju pol. moukou. Pak na zkoušku do vroucí vody vložím ze lžičky kousek těsta a pokud drží pohromadě, tak normálně vařím. Pasíruju to přes ten cedník na halušky. Až halušky vyplavou, nechám je ještě tak minutku vařit a pak cedníkem (normálním) vybírám, proplachuju a kydám do hrnce. Dělá se to samozřejmě na několikrát.
Brynzu ráda nemám, takže je jím jen se zelím (kysaným) a špekem s cibulkou, příp. s uzeným, slaninou…
Ahojky taky dělám z prášku s domácíma by byla moc piplačka
A jedině s bryndzou a slaninou,ale se zelím je taky moc mňam ![]()
Ahoj, my děláme halušky s tvarohem. Bryndza nikomu z rodiny moc nechutná, tak to nahrazujeme tvrdým tvarohema je to vážně mňamka. Do toho už pak jen osmahlá slaninka a špek a je to!
Ty se zelím jsem nikdy nejedla, tak nevím…