Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj všem, prosím, netušíte jaký je rozdíl mezi Apo parox a Zoloft? Dříve jsem brala zmíněný Apo Parox a myslím, že jsem se po něm cítila lépe než Zoloftu.
Lék mi byl změněný protože jsem mé psychiatričce řekla, že se budeme s polovičkou snažit o mimčo. Tak mi doporučila Zoloft, který se prý smí brát i během těhotenství ![]()
Moc děkuji za případné reakce. Hezký den všem.
Rozdíl je v účinné látce. Zoloft (účinná látka sertralin) je pro plod bezpečnější než Apo parox (paroxetin).
Ahoj @lamiele, jsem na tom úplně stejně. Akorát Zoloft mi nějak nedělal dobře, tak mám Asentru, ale je to ta samá účinná látka. Chtěla jsem se zeptat, jestli třeba nepozoruješ zvýšenou chuť k jídlu. Já teď mám pořád na něco chuť a přibrala jsem už 4 kila. Doktor říkal, že by to nemělo dělat, ale jinak si to vysvětlit nedokážu
Četla jsem, že ten paroxetin snad není tak nebezpečný, jak se nejdřív myslelo. Ale pak jsem četla o nějakém výzkumu, který tvrdí, že když tuhle skupinu antidepresiv budeš v těhotenství brát, dítě má zvýšené riziko autismu a vývojových vad. Jsem z toho celá nešťastná. Samozřejmě ta korelace není úplně dokázaná, může tam být ještě hafo jiných faktorů, ale znepokojuje mě to. Nejradší bych to úplně vysadila, ale nejsem v takovém stavu, abych si věřila, že se nedostanu do recidivy.
@myska_na_mrazu Krásné poledne, zvysenou chut k jidlu urcite nemam. Nebo to na sobe tedy nepozoruji, v praci se nezastavim, takze spis mam potom vlci hlad a jim na chuze:)
Taky jsem cetla a snad mi i moje psychiatricka tvrdila, ze se v tehu muze i apo parox, ze je to snad vedecky dokazane. Nicmene ja trvala na zmene. (jenom prece, na Zoloft ci Asentru jsem cetla dobre rezenze behem tehu). A tak chci mit jistotu.
Koukni na ruzne fora, kde holky braly prasky behem tehostenstvi. Mne to docela uklidnilo. ze zacatku jsem na tom byla stejne jako Ty. Ono, myslim, ze dulezita je vnitrni pohoda. Jak pro Tebe, tak pro mimco
A kolik beres prasku? Mej se moc fajn a zadne stresy:)
Ahoj, moc dík za odpověď. Můj doktor taky říkal, že v poslední době se zjišťuje, že ten apo-parox není tak škodlivý, jak se myslelo. Jinak beru padesátku Asentru ráno a 2/3 Trittico na noc. Doktor chtěl, abych brala jen 100 Asentru, ale nějak mi to nesedlo. O Tritticu jsem četla na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv, že s těhotenstvím v pohodě, tak to neřeším. Ale té Asentry rozhodně nechci brát víc než těch 50.
No, každopádně mu zítra napíšu mail, jestli třeba ještě není jiná možnost. Taky bych nechtěla riskovat zdraví mimča, ale dál přibírat se mi taky moc nechce.
@myska_na_mrazu Přesně jak píšete, i moje doktorka mi ukazovala nějakou knihu, kde byly nějaké studia, kde vyšly léky dobře, tedy bez nějakých následků. Hlavně nebuďte smutná. Důležitý je osobní klid a pohoda. Pak jde vše líp
a i to mimčo bude spokojené
![]()