Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky
, chtěla bych se zeptat. Manželův bratr má downův syndrom, je v péči jeho maminky (tchýně) a ta jde na 14 dní do nemocnice. Budeme se o něj tedy starat s manželem a chtěli bychom se v péči vystřídat, tzn. já s ním budu 5 pracovních dní doma a manžel dalších následujících prac.5 dní. Nemám příliš dovolené a nevím, zdali je možné si na něj vzít tzv. ošetřování (jako je tomu v případě, když onemocní dítě?)? Nemůže být v každém případě sám, jeho stav je nyní velmi špatný (zdravotní a i psychický) ![]()
Nevím, jak postupovat. Kdo mi to napíše? Situace je komplikovanější v tom, že jsou z jiného města, vzdáleného cca 150 km od nás, vezmeme si ho k nám domů). Budu volat praktické lékařce (oni jsou ale z jiného města, cca 150 km vzdáleného),.. tak nejprve se zkusím informovat u nás. Ale bude až v pondělí, tak to zkouším zde.. jestli nemáte někdo zkušenost.
Moc děkuji za každou reakci!!!
@Mandarinka72 NE, nárok na OČR nemáš, protože s ním nežiješ ve společné domácnosti.
@Mandarinka72 Očr nejde, když spolu nežijete, bohužel. Ale třeba můj zaměstnavatel dává v takových případech neplacené volno, není na to nárok, ale dávají to bez problémů, zkus se poptat.
@Mandarinka72 no pokud jeho stav neni dobrý a vY ho chcete ještě stěhovat z jeho prostředí…to nevím jesti je to nejlepší. Tito lidé jsou velmi citliví na změny, už jen to, že tam nebude maminka je šok. Nemůžete vy za ním?
Tedy situaci bych neřešila neplaceným volnem a za těch 14 dní by měl z toho příspěvku zaplatit vás.
P. S. přesně jak psala @truelly pokud není zvyklý nevytrhovala bych ho ze známého prostředí.