Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Děkuji všem. Je to naše první dítě, takže je možné že někde děláme chybu. Zkusím napsat jak u nás ten spánek vypadá. Třeba poradíte kde je chyba. Když chodilo spát po té 19 h, tak vstávalo mezi 5-6. Pochopitelně to bylo i s nočním pláčem( to je každý vecer nehledě kdy a jak jde spat) Teď jak usíná kolem té půlnoci tak by spal až snad do 11. Ale to už je zvyklí ve 12 chodit spat tak do 14:00 někdy i do 15:00. To ho ale musím budit, jinak by byl schopny prospat cele odpoledne. Tam problém nemá. Když ho pozoruji v chuvičce, tak si třeba sedne, kouká, když nemá dudlík tak si ho najde lehne a zase spinka. Ale večer je úplně jiný. To není schopny ničeho. Prijde mi ze u toho snad ještě spí. Začne se kroutit, fňukat, lehne si na brisko, z toho jde na čtyři a začne plakat, má zavřené oči. Je jakoby v transu, jen pláče, v tomhle stavu si hledat dudlík není schopny. Když mu dam dudlík, někdy zabere, lehne znovu a spí. Ale většinou se rozeřve a to už se probere a nespí. Tahat ho z postýlky taky nechci, ale jak to udělat aby neřval do amoku? Nemůžeme přece každý vecer si hrát v obýváku do 3. Já se ho snažila učit od miminka spat jen v postýlce. Takže je zvykli, tam snad problém není. Když jsem to teď zkoušela k nám do postele, tak místo toho děla kraviny, leze z postele dolu a vše ho zajímá, ale aby si šel k nám si lehnout to ne, jen se pomazlit a jde si po svých. To je, když si večer jdeme lehnout. Když ho beru do postele k nám, když se vzbudí tak place taky, když vidí ze si jde lehnout. Samozřejmě ven chodí, unavený je, ale jak padne večer, ví ze po večeři se jde spinkat tak utíká, vezmu do ruky a pláč. Tohle začal dělat teď 14 dnů. Problém je, ze bydlíme v paneláku a ono to slyšet je. Nedávno mi přišlo nevím, ze někdo Bouchal do zdi. Není divu. To mě pochopitelně znervózňuje ještě víc. Z každého jeho place mi tečou už nervy. Už mi vadí jen slyšet jak natahuje. Představa ze ho nechám vybrečet, tak mě sousedi vynesou v zubech.
Ja fakt nechapu, proc si nemuzes lehnout s nim na zem a proste ho nechat byt a spat??
Nema ti kam spadnout, nema si co udelat, v cem je problem?
A jak vypadá váš den? Co běžně děláte? Kolik času trávíte venku? Jak je na tom s jídlem? Kouká na televizi?
Zakladatelko, chápu tě. My v paneláku kdysi v noci slyšeli chrápat souseda, hrozně se to tam neslo. Nechat dítě vyřvat několik nocí, tak mě ráno sousedi zakousnou. A chápu je.
To snad jedině někam na chalupu, kde nikdo v okolí není.
@Lucie_Sx to s nim mám ležet na zemi každý večer? To přece nevyřeší náš problém, ze se v noci budí s hysterakem.
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx to s nim mám ležet na zemi každý večer? To přece nevyřeší náš problém, ze se v noci budí s hysterakem.
Jo. Kazdy vecer.
Pises o vecerech, kdy nechce usnout.
Pamatuj na jedno zakladni materske pravidlo: kasli na to, co „se ma“. Delej to, co v ten okamzik funguje. Neres, co bude „pak“. Jeste se to stejne vsechno milionkrat zmeni.
@Anonymní píše:
Děkuji všem. Je to naše první dítě, takže je možné že někde děláme chybu. Zkusím napsat jak u nás ten spánek vypadá. Třeba poradíte kde je chyba. Když chodilo spát po té 19 h, tak vstávalo mezi 5-6. Pochopitelně to bylo i s nočním pláčem( to je každý vecer nehledě kdy a jak jde spat) Teď jak usíná kolem té půlnoci tak by spal až snad do 11. Ale to už je zvyklí ve 12 chodit spat tak do 14:00 někdy i do 15:00. To ho ale musím budit, jinak by byl schopny prospat cele odpoledne. Tam problém nemá. Když ho pozoruji v chuvičce, tak si třeba sedne, kouká, když nemá dudlík tak si ho najde lehne a zase spinka. Ale večer je úplně jiný. To není schopny ničeho. Prijde mi ze u toho snad ještě spí. Začne se kroutit, fňukat, lehne si na brisko, z toho jde na čtyři a začne plakat, má zavřené oči. Je jakoby v transu, jen pláče, v tomhle stavu si hledat dudlík není schopny. Když mu dam dudlík, někdy zabere, lehne znovu a spí. Ale většinou se rozeřve a to už se probere a nespí. Tahat ho z postýlky taky nechci, ale jak to udělat aby neřval do amoku? Nemůžeme přece každý vecer si hrát v obýváku do 3. Já se ho snažila učit od miminka spat jen v postýlce. Takže je zvykli, tam snad problém není. Když jsem to teď zkoušela k nám do postele, tak místo toho děla kraviny, leze z postele dolu a vše ho zajímá, ale aby si šel k nám si lehnout to ne, jen se pomazlit a jde si po svých. To je, když si večer jdeme lehnout. Když ho beru do postele k nám, když se vzbudí tak place taky, když vidí ze si jde lehnout. Samozřejmě ven chodí, unavený je, ale jak padne večer, ví ze po večeři se jde spinkat tak utíká, vezmu do ruky a pláč. Tohle začal dělat teď 14 dnů. Problém je, ze bydlíme v paneláku a ono to slyšet je. Nedávno mi přišlo nevím, ze někdo Bouchal do zdi. Není divu. To mě pochopitelně znervózňuje ještě víc. Z každého jeho place mi tečou už nervy. Už mi vadí jen slyšet jak natahuje. Představa ze ho nechám vybrečet, tak mě sousedi vynesou v zubech.
No já ti nevím, ale prostě pokud celkem v pohodě spí od 3 do 10-11hod a pak od 12 do 14/15hod. nebo i déle, tak mu to prostě stačí. Se nediv, že večer nechce dřív spát.
Máš jedno dítě tak máš možnost volby, buď se mu přizpůsobíš a prostě budeš spát s ním od 3 do 11hod - to máš osm hodin, tak to je na pohodu ne? Dítě spokojené, ty taky… Bez stresu.
Nebo mu ten režim prostě převrátíš a nevolíš pár dnů/týdnů vyspávat do jedenácti, ale třeba do šesti, půjde spát klidně po snídani/svačině v osm/devět, když má rád brzký spánek znovu a pak delší bdělé okno.
@Lucie_Sx je mi jasný že se to ještě změní. To ze teď nechce usnout trvá 14 dní. To bych ještě nějak zvládla, ale spíš mi jde o to buzení s palcem. Rada bych praktikovala nevytahovat z postýlky jen pomazlit, nechat vybrecet… ale nejde to, už kvůli sousedům. Kdyby to bylo jednou za noc, tak budiž, ale několikrát? Nevím jak ho naučit aby pochopil ze se má spinkat. Nebo zda je problém jinde? Netuším.
@Finkaa kdyby spal od 3 do 11 tak není co řešit. Nebylo by to teda ideální, ale…Píšu ze se budí několik za noc. I když usne ve 3 tak se ještě několikrát za noc vzbudí.
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx je mi jasný že se to ještě změní. To ze teď nechce usnout trvá 14 dní. To bych ještě nějak zvládla, ale spíš mi jde o to buzení s palcem.Rada bych praktikovala nevytahovat z postýlky jen pomazlit, nechat vybrecet…ale nejde to, už kvůli sousedům. Kdyby to bylo jednou za noc, tak budiž, ale několikrát? Nevím jak ho naučit aby pochopil ze se má spinkat. Nebo zda je problém jinde? Netuším.
A proc??
To neni nic dobryho.
Vzdyt je to mimino.
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx je mi jasný že se to ještě změní. To ze teď nechce usnout trvá 14 dní. To bych ještě nějak zvládla, ale spíš mi jde o to buzení s palcem. Rada bych praktikovala nevytahovat z postýlky jen pomazlit, nechat vybrecet… ale nejde to, už kvůli sousedům. Kdyby to bylo jednou za noc, tak budiž, ale několikrát? Nevím jak ho naučit aby pochopil ze se má spinkat. Nebo zda je problém jinde? Netuším.
Zakladatelko soucítím s tebou, mám takovou dcerku, dnes už skoro 5 letou, poprvé celou noc a bez hysteráků spala po 3.roce života. A ještě teď někdy, když výjimečně usne třeba odpoledne, tak se pak vzbudí s pláčem. Je hodně citlivá.
@Lucie_Sx proč? Aby si z toho nevzal to, ze když brečí, tak se jde hrát. Když ho vytáhnu z postýlky tak se stává, že natahuje ruce do obýváku a jakmile tam přijdu je skoro po pláči a hraje si. Proto jsem založila diskuzi. Už nevím co a jak dělat. Jiné maminky tvrdí kdyz miminko pláče, ze jim stačilo dat čaj a hladit, ono samo si lehlo a spinkalo. O to jsem se snažila i já, ale u nás to nefunguje. Dlouho to nevydržím, vytahnu z postýlky a utěšuji, někdy marně. Jak to tedy dělat, když mi několikrát za noc se budí se strašný pláčem a u toho ještě snad spí.
@Anonymní píše:
@Finkaa kdyby spal od 3 do 11 tak není co řešit. Nebylo by to teda ideální, ale…Píšu ze se budí několik za noc. I když usne ve 3 tak se ještě několikrát za noc vzbudí.
No a proč tedy píšeš, že ho dáváš spát mnohem dřív a efekt je stejný - do tří jste vzhůru a pak ti vyspává skoro celé dopoledne a v klidu spí odpoledne a odpoledne by prospal v klidu klidně skoro celé, tak buď se mu přizpůsob a nech ho pořádně vyspat odpoledne a spi, když spí on. Nebo to celé posuň. Já u vás nejsem, nevím, jak to probíhá… Ale pokud by se mi budil x-krát za noc, tak by prostě, když by se vzbudil kolem šesté už se klasicky vstalo a byl by ranní režim, proč bych měla dítě ráno znovu uspávat? Ale on ti evidentně usne - nebo ho zase na sílu uspáváš? A jo děti některé děti spí neklidně, my měli i období nočních děsů, ale až bylo starší a nic s tím udělat nešlo, prostě hystericky plakalo cca do dvou hodin po usnutí, klidně půl hodiny - uklidnit nešlo, jestli bylo světlo nebo tma, bylo jedno, takže byl režim stejný, úplná tma a se mnou v posteli znovu usnulo, vyrostlo z toho…
A jo pokud máš strach ho mít v posteli, protože je neklidný, tak klidně jak radí Lucka, matraci na zem a vyšší zábranu…
Pokud už jsi s nervy na pochodu z nevyspání, tak s ním spi odpoledne a pak brzy navečer a v době až chodí muž večer spát, tak se vystřídejte. Ono jak je člověk v spánkové deprivaci, se vše řeší hůř…
Finkaa má pravdu, že když se vzbudí ráno, tak se prostě vstává, žádné další uspávání. To tvoje dítě má asi přetočený režim. A na noční párty je opravdu nejlepší si dítěte nevšímat a spát dál. Říct mu, že je noc, to se spinká, otočit a spát dál. Moje dcera si tak klidně slezla z postele a pobíhala po ložnici, lozila po posteli a nakonec usnula. S tou starší mi také občas ruply nervy a dala jsem jí hračky, ale lepší je prostě ignor a spát dál.
@Finkaa ano efekt je stejný. Za normálních okolností, je zvyklé chodit spat po 19h. Jen teď se to změnilo, když ho jdu uložit ve stejnou dobu, tak spustí pláč. Tak ho nechávám ať se tedy vyhraje a pak se jde spat. Ale budí se stejně. Člověk by myslel ze když jde spat pozdě, tak bude spat celou noc. Ano, když se budil kolem té 6h, tak už se normálně vstávalo a šel spat až ve 12h. To bylo, kdyz usinal kolem té 19h. Teď co chodí spat tak pozdě, a je do hodiny co usne znovu vzhůru a chce si do 3 hrat tak pak spí skoro 11. Teď je to cele otočený a na ho..o. Víš, Těžce se to popisuje, každá noc je jiná, ale pořad stejně náročná.
Ja takovy dite mam. Vsechny tady ty rady jsou uplne na nic. Vyzkousela jsem vse. Pomohl cas. Ted mu jsou 3 a jakztakz spi celou noc. Jsou noci, kdy spi opravdu celou noc. A noci, kdy sebou hazi a neco mluvi. Je se schopny otocit vzhuru nohama. Prelezt ve spani zbranu a usnout na zemi apod. Ale to se deje tak v 1-2 nocich z tydne. Umi se sam v noci napit, dojít vycurat i prikryt se. Takze vetsinou to nejak zvladne sam. Ale samo me to budi.
Usinani je horsi. Tak se strida obdobi kdy usinal do 10 minut v 8. S obdobimi kdy jeste po 10 nespi. Pres den nespi od 2 let.
Jinak je zcela normalni az mozna na nektery veci moc sikovny, hlavne na pohyb.
No jinak mne pomohlo to prestat resit. V okamziku, kdy jsem se s tim smirila zacal se ten spanek lepsit.
Takze na nocni hysteraky nic dle meho neni jen cas.
A proboha hlavne to dite nenech vyrvat. Pisu ti to jako clovek, ktery si to vyrvavani v detstvi pamatuje. A opravdu nechces aby tuhle absolutni bezmoc tve dite citilo.