Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Finkaa ano efekt je stejný. Za normálních okolností, je zvyklé chodit spat po 19h. Jen teď se to změnilo, když ho jdu uložit ve stejnou dobu, tak spustí pláč. Tak ho nechávám ať se tedy vyhraje a pak se jde spat. Ale budí se stejně. Člověk by myslel ze když jde spat pozdě, tak bude spat celou noc. Ano, když se budil kolem té 6h, tak už se normálně vstávalo a šel spat až ve 12h. To bylo, kdyz usinal kolem té 19h. Teď co chodí spat tak pozdě, a je do hodiny co usne znovu vzhůru a chce si do 3 hrat tak pak spí skoro 11. Teď je to cele otočený a na ho..o. Víš, Těžce se to popisuje, každá noc je jiná, ale pořad stejně náročná.
Má rada, je pořád stejná, buď se přizpůsob nebo to změn. Jasně, že když se prospí celé dopoledne a skoro hned na to kus odpoledne, tak v noci to má jen jako malý šlofík a chce si hrát… Tak to buď respektuj a nestresuj se(takto to má třeba má kamarádka, ale taky ji dlouho trvalo, než k tomu dospěla) a nebo ho několik dnů/týdnů buď(ale to nemusíš, vždyť se ti budí sám) v těch šest a nenech spát dopoledne(takto to mám já)…
A ano, některé děti nespí celou noc, jsou neklidné, cestují - já preferuji(ty to můžeš mít jinak), když mají možnost se k rodiči přitulit, než když jsou samy, ale na každé kňournutí bych nereagovala, evidentně, je schopný spát i v klidu (viz. odpolední a asi momentálně dopolední spánek - jinak nevím, proč dopoledne spal, když ne, protože on sám chce).
@Mámou naskok já ho ale dal neuspávám. Pokud vstane v 6 tak se vstává. On od těch 4 až 5h spí pak v kuse. A to buď do těch 6 nebo 11. Teď co 14 dni spí do 11 tak spím také. Ano, mohla bych si nařídit budíka a vzbudit ho, ale já nejsem schopna se sama vzbudit driv než v 9, ale ruku na srdce. Už 8 měsíců nevím co je spánek. Každý vecer to samé řev, než usnete tak znova a znova a takhle cely vecer, a hlavně ten řev, už mě dostává na kolena, tak jsem rada za ten nějaký spánek.
@Anonymní píše:
@Mámou naskok já ho ale dal neuspávám. Pokud vstane v 6 tak se vstává. On od těch 4 až 5h spí pak v kuse. A to buď do těch 6 nebo 11. Teď co 14 dni spí do 11 tak spím také. Ano, mohla bych si nařídit budíka a vzbudit ho, ale já nejsem schopna se sama vzbudit driv než v 9, ale ruku na srdce. Už 8 měsíců nevím co je spánek. Každý vecer to samé řev, než usnete tak znova a znova a takhle cely vecer, a hlavně ten řev, už mě dostává na kolena, tak jsem rada za ten nějaký spánek.
Jj, už jsem četla tu předchozí odpověď. Já to znám, taky bych spala. Oni z toho nakonec vyrostou, chce to čas a pevný nervy. Ale je to šílený, tohle nespaní mi chybět fakt. nebude.
@Anonymní píše:
@Mámou naskok já ho ale dal neuspávám. Pokud vstane v 6 tak se vstává.On od těch 4 až 5h spí pak v kuse. A to buď do těch 6 nebo 11. Teď co 14 dni spí do 11 tak spím také. Ano, mohla bych si nařídit budíka a vzbudit ho, ale já nejsem schopna se sama vzbudit driv než v 9, ale ruku na srdce. Už 8 měsíců nevím co je spánek. Každý vecer to samé řev, než usnete tak znova a znova a takhle cely vecer, a hlavně ten řev, už mě dostává na kolena, tak jsem rada za ten nějaký spánek.
Jako fakt jsem si to myslela, že ti pak spí v kuse celkem v klidu - tak se s tím smiř a PŘIZPŮSOB SE a spi s ním do těch jedenácti - to máš 6hodin a pak si s ním schrupni po obědě nebo brzy na večer a dítě nech tatínkovi než on půjde spát a vystřídáte se. Budeš mít menší nervy než teď…
A jinak jo, já jsem ta, co si nastavovala budíka a ještě daleko od postele, abych se vzbudila, ale taky šla třeba pár dnů spát hned odpoledne, jak byl muž doma…
@MP Evik děkuji, taky si už začínám myslet ze asižádná rada není, jen čas. Ale je to stresující, děsí mě každý večer a to doslova. Asi jsem to špatně napsala, v žádném případě ho nenechávám vyrvat někde samotného. Jen jsem se snažila o to, aby pochopil, ze vecer se spinká, ze tu pro nej jsem, ale ze musí sám být v postýlce a já jsem hned vedle. My celou tu dobu, celých těch 8 měsíců ho vytahujeme z postýlky a utesujeme všemi možnými způsoby, ale bez efektu. Mysleli jsme si, že je to pravé tím. Tak jsem zkusila ho netahat z postýlky, ale změna žádná.
Holky, třeba dneska, jelikož po šílené noci spal zas dlouho, tak jsem ho nedala spat ve 12. Ale až vecer a usnul před půl devátou. Což je dobrý. Kdyz jsem ho položila do postýlky tak mě čapnul že chce ven, začal natahovat tak jsem mu dala pusinku, pohladila popřála dobrou noc a odešla. Asi 1 min poplakával a hned usnul. A do hodiny byl vzhůru a zase řev, tak jsem ho zase vytáhla utěšovala v náruči kupodivu dal neřval, jen když jsem ho chtěla položit do postýlky. Tak jsem ho hladila a zas usnul. Teď tu lezim a pozoruji jak neklidné spaní má, jedna noha jinde než druhá. Tak čekám kdy začne řev.
@Anonymní píše:
Holky, třeba dneska, jelikož po šílené noci spal zas dlouho, tak jsem ho nedala spat ve 12. Ale až vecer a usnul před půl devátou. Což je dobrý. Kdyz jsem ho položila do postýlky tak mě čapnul že chce ven, začal natahovat tak jsem mu dala pusinku, pohladila popřála dobrou noc a odešla. Asi 1 min poplakával a hned usnul. A do hodiny byl vzhůru a zase řev, tak jsem ho zase vytáhla utěšovala v náruči kupodivu dal neřval, jen když jsem ho chtěla položit do postýlky. Tak jsem ho hladila a zas usnul. Teď tu lezim a pozoruji jak neklidné spaní má, jedna noha jinde než druhá. Tak čekám kdy začne řev.
Z mě sis ho naučila na tenhle systém zařve vytáhnu zařve vytáhnu…nechala bych ho vyrvat a ono ho to přestane bavit po pár dnech… dudlík bych mu nechala klidně dva tři v postýlce a taky flašku s vodou, ať se napije.Pak si zvykne, nic se dít nebude a on bude spát… dávala bych ho spát jen po obědě a jindy ne… mimo jiné…Vim o čem mluvíš…můj syn nespal do skoro dvou let!! já do toho chodila ještě dělat. Bylo to totální psycho…druhej…díky bohu usne a spi celou noc.
@Anonymní píše:
@Finkaa ano efekt je stejný. Za normálních okolností, je zvyklé chodit spat po 19h. Jen teď se to změnilo, když ho jdu uložit ve stejnou dobu, tak spustí pláč. Tak ho nechávám ať se tedy vyhraje a pak se jde spat. Ale budí se stejně. Člověk by myslel ze když jde spat pozdě, tak bude spat celou noc. Ano, když se budil kolem té 6h, tak už se normálně vstávalo a šel spat až ve 12h. To bylo, kdyz usinal kolem té 19h. Teď co chodí spat tak pozdě, a je do hodiny co usne znovu vzhůru a chce si do 3 hrat tak pak spí skoro 11. Teď je to cele otočený a na ho..o. Víš, Těžce se to popisuje, každá noc je jiná, ale pořad stejně náročná.
Ja bych si to udelala co nejvic jednoduche.
Absolutne nema cenu neco tlacit a tlacit na silu s nervama na pochodu.
Bud ponocujte spolecne, hrejte si, a pak spi pres den s nim.
Nebo v noci proste spi, jak pisu, lehni si na zem, vem ho k sobe at ma kontakt, nerozsvecej a proste se spi, hod pres nej ruku a predstirej spanek.
Co bude dal opravdu neres, potrebujes poresit jenom a pouze aktualni situaci.
@Anonymní píše:
Na tohle jsem nikdy nemela nervy.
Bud k sobe do postele a „tma, spime“ nebo jdu vecer delat co potrebuju a dite at si hraje na dece, nasledne spolu do postele a „tma, spime“.
By me svihlo resit furt nejakou postylku a nekonecne utesovani.
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx je mi jasný že se to ještě změní. To ze teď nechce usnout trvá 14 dní. To bych ještě nějak zvládla, ale spíš mi jde o to buzení s palcem. Rada bych praktikovala nevytahovat z postýlky jen pomazlit, nechat vybrecet… ale nejde to, už kvůli sousedům. Kdyby to bylo jednou za noc, tak budiž, ale několikrát? Nevím jak ho naučit aby pochopil ze se má spinkat. Nebo zda je problém jinde? Netuším.
Jestli ti jde o to buzeni s placem, tak z toho musi vyrust. Janto u prvniho ditete jinak neznala a myslela jsem, ze to tak byva. Brecela kdykoli se probudila, dle me proto, ze chtela dal spat, byla unavena a nemohla spat. Normalne jsem k ni v noci prisla (spala u me v posteli, nebudila jsem ji vic, nemluvila, nerozsvicovala, jen jsem si lehla a rekla psss a byla jsem tam. Usnula, odesla jsem (kdyz jeste nebylo moc pozde na me spani). Do 4,5 roku se budila 2× v noci na wc a to same, budila se s placem, vycurala se, lehla a spala dal. Pak od cca tech 4,5 let spi jak dudek, nehybe se. Mladsi dite se v noci nebudilo a nebudi od cca 2 let, do te doby se budil, ale nikdy nebrecel. Dcera je celkove mnohem vic drazdivejsi, potrebuje vice spanku a tak dodnes (8,5).
No a opravdu plati, cim pozdeji jdou spat, tim je ten spanek horsi a vstavaji driv. Ale nase mladsi potrebuje i tak mnohem mene hodin spanku nez starsi dite.
Jako naucit, aby pochopil, ze se spinka, to nevyresis vyrvanim a chudaci sousedi teda. K tomu teda u nas kolem 18 mesicu-2 let prisly u tehoz ditete nocni besy, to byl opravdu zazitek. To uz jsem chodila do prace a vypadala jsem jako mrtvola chodici. Vyrostla z toho. Ale tyhle drazdivejsi deti jsou k tomu dle me nachylnejsi. Mladsi diky bohu zadne nocni besy nemel. A jeste neco - to starsi dite, o kterem pisu, trpi na silne rustove bolesti - zjisteno od cca 2,5 let, kdy mi to byla schopna rict. Breceni a sceny na cely barak kvuli tomu, jak ji to bolelo a nemohla spat. Narazove ji boli nohy i ted, zdedila to po mne, pamatuju si to taky. Kdo vi, proc ty mimina v noci nekdy placou
@blumen nenechávám vyřvat. Chudáci jsou, ale já za to nemohu. Jak to udělat, když kolikrát řve jak tur i v ruce a nic nepomáhá? Už si říkám, aby mluvil a řekl mi, co ho trápí.
Moje dítě okolo roku začalo mít noční můry a i když zoufale brečelo, nedokázala jsem je ani probudit. Pomohlo hlavně přestěhování do mé postele a čas. Ale ještě dlouho po tom, co přestalo mít můry, tak se ze spánku ujišťovalo, že jsem v posteli taky. Na tvém místě bych nejdříve vyzkoušela společné spaní.
Příspěvek upraven 12.08.23 v 08:46
@Lucie_Sx taky na to nervy už nemám, chvíli ano, hrát si a dělat věci po jeho, ale ne každý večer, to už je na palici. A hlavně chlap, ten už to vůbec nedává. I když hodně pomáhá, střídáme se, ale všeobecně oni na to nejsou a řev a nevyspaní těžce dávají.
A zkusila jsi sedalii? Je to homeopatikum…já na to moc nevěřím, ale nám zo zachránilo život…co jsem tak vycetla, je šance 50 na 50 že zabere…ale třeba pomůže.