Zoufalá s vyšetřením na gyndě..

Anonymní
15.3.24 09:41

Zoufalá s vyšetřením na gyndě..

Zdravím všechny, jsem trošku v zoufalé situaci a netuším, jak tohle řešit.

Od svých 15 let jsem měla problém s menstruací - nebyla nikdy pravidelná - takže první gynekolog, první HA a už to jelo. HA jsem vysadila asi 4 roky zpátky. Pak samozřejme trvalo, než se vše srovnalo. Koupila jsem si Gynex a vesměs to bylo v pohodě. Pak jsem změnila gynekologa a paní doktorka byla opravdu kapacita. Bohužel mi našli cystu takže jsem podstoupila laparoskopii. Po ní (což už je přes rok - 13. 12. 2022) menstruace šlapala jak hodinky. Až do prosince 2023.. Opět jsem to přes tři měsíce nedostala. Kvůli stěhování jsem si musela znovu najít jiného gynekologa. Včera jsem tam byla podruhé právě kvůli tomu, že menses nikde a kde je problém. Pan doktor mě vyšetřil, vzali mi krev a tvrdil, že mi chybí hormon progesteron. S přítelem chceme samozřejmě děti, už jsme se o tom bavili a rádi bysme se o to pokusili ještě letos, ale podle slov doktora to nelze, protože zde právě kvůli chybějícímu hormonu hrozí riziko. Dal mi tedy injekci na vyvolání a druhý den jsem volala kvůli výsledkům krve. Hcg negativní, štitná žláza ok, cukrovka ok, vše v pořádku, vlastně podle sestry jsem zdravá a at si teda zavolám lékaři v úterý (byla opravdu nepříjmená). Beru od Veniry tabletky - hormonální rovnováha a teď i Omega 3. Při vyšetření na gyndě jsem si všimla, že pan doktor na ultrazvuku měřil něco na pravém vaječníků - vypadalo to, jak měsíc při úplnku ale bohužel jsem se jaksi sekla a nezeptala jsem se.. (to se chystám v úterý). Ještě mi teda řekl, že to vypadá jako syndrom polyc. ovarií ale podle informací nejsem ten typ ženské - netrpím ochlupením, nejsem tlustá, nemám mužský hlas atd atd.. Opravdu jsem z toho zoufalá, takže hledám zase jiného gynekologa, který mi aspon řekne možnosti. Prozatím mi byla doporučována opět HA, ale tu nechci.

Nevíte, co s tím mám dělat? Pro info - je mi 26 let, neměla jsem úplně šťastné děství, byla jsem věčně ve stresu, pod tlakem a sama se občas zbytečně nervuji. Možná všechny ty problémy jsou způsobeny tímto.

Jak a čím tohle řešit? Co si o tom myslíte? Ráda bych děti ale bojím se, že to opravdu bude rizikové.. :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2291
15.3.24 09:55
@Anonymní píše: Více

V první řadě maximálně omezit stres. To co popisujete se jemnuje estrogenová dominance, proto také ta cysta. Vše se dá řešit alternativně. Nechte si udělat, nebo od lékaře zjistěte skutečné hladiny hormonů a porovnejte s referenčními hodnotami, dohledatelné, nebo mohu poslat. Poměr estradiol/progesteron by měl být alespoň 1/100, ve druhé polovině cyklu okolo 22DC byste měla mít progesteronu alespoň 2× tolik, jak v první polovině cyklu. Pokud nemenstruujete, nemáte ovulaci a žluté tělísko vám neprodukuje progesteron, to samé se děje při cyklech sice s MS, ale bez ovulace, tedy anovulačních cyklech. Progesteron svou sestupnou hranou po 24DC spouští MS, pokud není, nemá co MS spouštět.
Jak se dají alternativní cestou bez umělých hormonů porovnat rozházené hormony třeba tady: https://www.emimino.cz/…klus-520620/

Je dobré doplnit také nějaký slabší (ne strong) multivitamin.

Každopádně je potřeba znát skutečné hladiny hormonů, zda je potřeba pouze posílit progesteron, nebo také potlačit estradiol. Jakékoli syntetické hormony problémy zamaskují, ale nevyřeší a hormonální rovnováhu po vysazení ještě zhorší.

Gynex je doplňkový prostředek pro podporu početí a je zaměřen spíše estrogenně, tedy podporuje estrogen.
Co se Veniry týká, myslím si, že jsou na trhu lepší produkty na hormonální rovnováhu podle složení.
Pak je zde možnost oslovit některé odborníky, kteří se touto problematikou léta zabývají, třeba paní Podhornou z Naděje byliny a nebo kontaktovat Serafín byliny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
15.3.24 10:49

@LadaSva děkuju moc, moc. Jste zlatá! Mohla byste mi to prosím zaslat, ty hodnoty na email? )":https://www.emimino.cz/…il/seznamcz/. Ještě jednou vám moc děkuji. A podívám se na ty odborníky, to mi moc pomohlo.

Příspěvek upraven 15.03.24 v 11:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14730
15.3.24 10:57

Kvůli HA (užívala jsem ji 5 let) mi vznikla endometrióza (moje jednovaječná sestra nikdy HA neužívala, má horší životní styl a nikdy neměla potíže s hormony nebo s endometriózou). Po vysazení se mi netvořil progesteron, krvácela jsem 3 týdny v měsíci, neupravilo se to ani za 5 let. Celých těch 5 let (plus o něco déle) jsme se marně snažili o těhotenství.

Měla jsem 4 laparoskopie pro endometriózu, při poslední laparoskopii my byly zjištěny polycystické vaječníky. Ale byla jsem hubená, ženská postava, bez nadměrného ochlupení atd. Prostě na pohled to vůbec nebylo poznat. Lékař mi předepsal Utrogestan, že ho mám rok užívat, aby se mi srovnaly hormony a pak se zkusí IVF. Že aktuálně nejsem ve stavu, kdy by mělo smysl IVF zkoušet. Měla jsem ho užívat od myslím 11. DC, čímž by mi zablokoval ovulaci. Jenže já jsem hned první cyklus této léčby ovulovala 10. DC. No a je z toho dcera. Ten Utrogestan mi pomohl udržet těhotenství, než se vytvořila placenta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14730
15.3.24 10:58

@xxnejtxx Doporučuji psát mailové adresy uživatelům do SZ, ne takto veřejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14730
15.3.24 11:02

Nejak nevim, co by melo byt rizikove. Jedine riziko potratu z duvodu nedostatku progesteronu. Ale ten se prave da resit uzivanim Utrogestanu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
15.3.24 11:06

@Janča6 moc vám děkuji, zeptám se na to lekáře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14730
15.3.24 11:16
@xxnejtxx píše: Více

Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
15.3.24 13:49

@Janča6 No to jste měla skutečně zajímavou kombinaci. Endometrioza je způsobena vysokým estradiolem a PCOS vysokým testosteronem - obojí lze redukovat alternativně. Utrogestan hodně žen chválí, v příbalovém letáku je psáno, že se jedná o přirozený hormon progesteron, ale vzhledem k uváděným vedlejším účinkům a k tomu, čemu by měly pacientky věnovat pozornost se jedná o syntetický gestagen, oproti němu nemá progesteronový krém žádné vedlejší účinky, bohužel vychází poměrně dráž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14730
15.3.24 14:30
@LadaSva píše: Více

Vedlejší účinky Utrogestanu jsem měla opravdu hodně nepříjemné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
15.3.24 18:25
@Janča6 píše: Více

Bohužel, nekdo je má, někdo menší a nebo ne. Je to syntetická, tělu cizí látka, více k tomu není co dodat. Pouze to, že farmaceutický průmysl zajímá pouze to, co jde patentovat, tedy to, co není přírodní a tělu vlastní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí