Zpověď v kostele - mohu ji podstoupit, když nejsem křesťanka?

31.7.22 16:45

Zpověď v kostele

Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu do zpovědnice za farářem, když nejsem křesťanka.. nikdy jsem do kostela nechodila, ale chtěla jsem. Zajímalo mě to.. ale nikdy jsem tam nešla.. v Boha věřím tak nějak po svém, ALE VĚŘÍM.. akorát, že nevím jestli je vůbec dovolené každému jít ke zpovědi za farářem.. vyzná se tady v tom někdo? :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3076
31.7.22 16:47

A proč chceš ke zpovědi ke katolíkům, když se k nim neřadíš? Já tohle stejně nikdy nepochopila. Když v Boha věříš, tak si logicky myslíš, že on stejně vše ví. Tak se pomodli a vyzpovídej se jemu 🤷‍♀️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.7.22 16:49

@Suelinda chtěla jsem tam jednou za život jít a nějak potřebuju cítit, že jsem udělala něco víc než „jen“ pomodlení před spaním.. je to zvláštní, ale snad mi rozumíte :srdce: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
31.7.22 16:54

Jak křesťany znám, tak tě určitě nevyhodí. Ale nevím, jestli ti dá rozhřešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
31.7.22 16:56

Ano, dobrý farář či farářka tě pochopitelně vyslechne. Jen tedy se chceš předem domluvit, nedá se jen tak přijít do kostela a sednout si do zpovědnice. Nefunguje to tak jako v amerických filmech, kdy jdeš nikdo na tebe nevidí, ty se vyzpovídáš a je ti odpuštěno. Kostely jsou většinou zamčené…

Je celkem jednou kteoru církev či sbor si vybereš, pokud prostě chceš do kostela a promluvit si s někým o Bohu. Klasickou zpověď knězi hledej u pravoslavných, a katolíků (římští, řečtí, staro) a u československé církve husitské. Evangelíci a přilelhlí protestantné to mají trošku jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
31.7.22 16:56
@Empatheticy píše:
Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu do zpovědnice za farářem, když nejsem křesťanka.. nikdy jsem do kostela nechodila, ale chtěla jsem. Zajímalo mě to.. ale nikdy jsem tam nešla.. v Boha věřím tak nějak po svém, ALE VĚŘÍM.. akorát, že nevím jestli je vůbec dovolené každému jít ke zpovědi za farářem.. vyzná se tady v tom někdo? :(

Nebyl by lepší psycholog nebo terapeut, než jakýkoliv páter hlásící se k jedné z nejvíce zločineckých organizací v historii lidstva?

• Citovat
  • Upravit
12503
31.7.22 16:58
@Empatheticy píše:
Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu do zpovědnice za farářem, když nejsem křesťanka.. nikdy jsem do kostela nechodila, ale chtěla jsem. Zajímalo mě to.. ale nikdy jsem tam nešla.. v Boha věřím tak nějak po svém, ALE VĚŘÍM.. akorát, že nevím jestli je vůbec dovolené každému jít ke zpovědi za farářem.. vyzná se tady v tom někdo? :(

Můžeš, ale ke zpovědi musíš být pokrtena. Jinak je neplatná, z pohledu církevního, jako bys tam vůbec nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5959
31.7.22 17:00
@krecik.dzungarsky píše:
Nebyl by lepší psycholog nebo terapeut, než jakýkoliv páter hlásící se k jedné z nejvíce zločineckých organizací v historii lidstva?

Psycholog a terapeut jsou nějak víc zbožní než lidé v církvi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12503
31.7.22 17:04
@Ou píše:
Ano, dobrý farář či farářka tě pochopitelně vyslechne. Jen tedy se chceš předem domluvit, nedá se jen tak přijít do kostela a sednout si do zpovědnice. Nefunguje to tak jako v amerických filmech, kdy jdeš nikdo na tebe nevidí, ty se vyzpovídáš a je ti odpuštěno. Kostely jsou většinou zamčené…Je celkem jednou kteoru církev či sbor si vybereš, pokud prostě chceš do kostela a promluvit si s někým o Bohu. Klasickou zpověď knězi hledej u pravoslavných, a katolíků (římští, řečtí, staro) a u československé církve husitské. Evangelíci a přilelhlí protestantné to mají trošku jinak.

Ale jo, přede mší kněží mají třeba půl hodinu vyhrazenou a kdo přijde, ten přijde, není potřeba vůbec žádná domluva předem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5446
31.7.22 17:05
@Empatheticy píše:

Ano, můžeš jít (minimálně do katolického kostela ano, ne každí křesťané mají „zpověď ve zpovědnici“) a určitě to udělej.

Jediný rozdíl je v tom, že ten, kdo je pokřtěný, může přijmout „svátost smíření“ a dostat „rozhřešení“ a ten, kdo není pokřtěný, ten tam jde primárně k „duchovnímu rozhovoru“. Ale to je jen terminologie, kterou se nenech odradit. Znám dost lidí, co si takhle odskočili za knězem a pomohlo jim to.

Často se dá na internetu nebo někde na vývěsce u kostela zjistit, jestli se zpovídá pravidelně a tam je pak možné přijít bez domluvy. Akorát je potřeba počítat s tím, že když bys šla do nějakého venkovského kostelíka, bude na tebe mít kněz třeba jen 10 minut. Lepší je tedy vyhlídnout si nějaké frekventovanější místo ve městě, kde slouží více kněží, případně se s knězem domluvit na nějaký konkrétní den / čas. Záleží, co je ti milejší, co potřebuješ / očekáváš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
31.7.22 17:05
@Alladina píše:
Ale jo, přede mší kněží mají třeba půl hodinu vyhrazenou a kdo přijde, ten přijde, není potřeba vůbec žádná domluva předem.

Jak kdy, jak kde. Plus tedy tam bývají farníci co na to čekají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12503
31.7.22 17:07
@Ou píše:
Jak kdy, jak kde. Plus tedy tam bývají farníci co na to čekají.

Neříkám, že všude, ale poměrně často je to možné. V Praze vcelku běžná záležitost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
31.7.22 17:07

Ty jsi něco provedla a chceš si očistit duši?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
krecik.dzungarsky
31.7.22 17:08
@Kipa22 píše:
Psycholog a terapeut jsou nějak víc zbožní než lidé v církvi?

Za mě jsou důvěryhodnější, než jakýkoliv příslušník římskokatolické církve, která przní děti, v minulosti kvůli konfiskaci majetků upalovala a podobně. S dobrým terapeutem si dojde k vlastnímu „rozhřešení“ sama, kdežto psycholog jí může poskytnout krátkodobé poradenství. Je to v podstatně moderní verze duchovního, akorát lépe certifikovaná a prověřená, pokud člověk vybírá mezi členy ČAP.

• Citovat
  • Upravit
24822
31.7.22 17:10

Jak který…
ti mladší a progresivnější to možná udělají, ale není to na drc, že otevřeš dveře kostela a jdeš rovnou do kukaně a on nakluše… tak to fakt nefunguje
navíc bude kostel nejspíš zavřený
takže cesta je pozjišťovat kde je fajn farář, co třeba i sezdává po kratších sezeních /prostě kdo tak moc nelpí…/ a buď si to s ním předem domluvit telefonicky, nebo jít v neděli na normální bohoslužbu, tam ho pak kontaktovat osobně a domluvit se s ním…
akorát pokud jsi zcela nepraktikující, tak nevím, zda pro běžného člověka ti dá upotřebitelné rady… budou prostě jiné, než ti dá psycholog…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová