Zranilo se mi dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
11
13.9.21 19:04
@Bubla Bůčková píše:
Popravdě jsem čekala víc… Krev z ucha versus dítě pláče po pádu, na to má každej rozumu dost. Ale co rozseknouta brada, zlomený zub, pad z postele na hlavu u mimina, drobná popálenina, dítě snědlo minci…

Já zase vidím víc rozumu v těch případech, co jsi uvedla - rozseknutá brada nebo ulomený zub není nic, co by ohrožovalo život. S rozseknutou bradou nejlépe na ORL, kde mají jemné šití. Můžu napsat článek o popáleninách, drobných rankách, snězených předmětech, ale tak nějak dopředu už tuším, že bych se tu nejspíš se zlou potázala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
13.9.21 19:11
@PrepMed píše:
Já zase vidím víc rozumu v těch případech, co jsi uvedla - rozseknutá brada nebo ulomený zub není nic, co by ohrožovalo život. S rozseknutou bradou nejlépe na ORL, kde mají jemné šití. Můžu napsat článek o popáleninách, drobných rankách, snězených předmětech, ale tak nějak dopředu už tuším, že bych se tu nejspíš se zlou potázala…

Já to vidím naopak :mavam: a třeba zrovna to orl, to už je ta pravá osvěta. Kdy na chirurgii, kdy na pohotovost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
13.9.21 19:16

Proboha. Aneb zviditelnit se za každou cenu nebo co tvl? :zed: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
13.9.21 19:21

@PrepMed Musim souhlasit, ze s cimkoli rozseklym bych jela automaticky na chirurgii, taky se obvykle v nemocnicich nejlepe hleda.

A taky souhlasim, ze bych uvitala sirsi zaber v uvodnim prispevku, prave o tom ze dite snedlo minci anebo treba fazole…co je ok a vyjde ven, na co dat pozor a jet na pohotovost.

Nechces to jeste trochu doplnit? :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35412
13.9.21 19:41

@PrepMed díky :kytka: Je skvělý si tyhle věci pořád opakovat.
Přimlouvám se, kdyby se ti chtělo sepsat podrobněji informace, nebo zajímavý případy z praxe. Ráda si přečtu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
13.9.21 19:59

Edit.: Upravila jsem odrážky a formátování.

@JezinkaBezinka S tím spolknutím (ne vdechnutím) je toho víc. Je opravdu hromada věcí, poživatin a přírodních materiálů, které může dítě sníst. Já sama mám v mobilu a na pohotovostní domácí lékárničce akutní číslo na toxikologické informační středisko, kde je zaručeno, že je k dispozici kvalifikovaný toxikolog. A je tam 24 hodin denně. Stačí zavolat a poradí.

AKUTNÍ TELEFONY na TIS: 224 91 92 93 a 224 91 54 02

Velkou pozornost bych věnovala těmto spolknutým předmětům/látkám, tam dítě může opravdu zemřít. I kdybych měla jen podezření, nečekám a řeším:

• magnety: 2 a více magnetů může způsobit odúmrť střeva, je nutné ihned vyhledat lákaře
  • baterie: každé 10. dítě, které baterii spolkne, umírá, včasný zásah lékaře je tedy nezbytný. Je tam velké riziko vylití obsahu a poleptání tkáně a samozřejmě taky účinku elektrického proudu
  • chemikálie: nikdy nevyvolávat zvracení, dítě musí být v klidu, převezeno k ošetření lékařem a etiketa přípravdu ideálně s sebou, vzhledem k dostupnosti péče se dnes už nedoporučuje chemikálii v žaludku něčím ředit. Ale naopak, pokud je látka v oku, na pokožce, je nutné ji co nejrychleji spláchnout z povrchu oka/pokožky vodou pryč.
  • rostliny: včetně fazolí a podobně, ideální je se poradit právě s TIS, pokud rostlinu neznám, existuje aplikace do telefonu, která rostlinu celkem spolehlivě určí
  • „špatné houby, léky“: zde bych se opravdu pokusila o co nejrychlejší vyvolání zvracení (prsty do krku), čím dříve, tím lépe, protože později se látky začnou vstřebávat do krevního oběhu. Dítěti v tu chvíli nepomůže chlácholení, klid nebo pláč, ale rychlé zvracení. To vyvolání zvracení vlastně platí i pro rostliny a právě ty fazole…

A co se týká mincí a plastových předmětů - já osobně cizí dítě k pediatrovi nebo na pohotovost vždy transportuji. Byly prováděny retrospektivní studie, které ukázaly, že předmět většinou některý další den vyputuje z těla ve stolici bez obtíží. Nicméně, tyto předměty se také mohou v trávicím traktu zaseknout. Někteří lékaři uvádějí, že by dítě mělo být zkontrolováno vždy, když něco takového spolkne. Já bych se u svých dětí asi nebála malých /odhadem do + - 10×10 mm/ předmětů z plastu (různé kuličky, malé hračky), ale navštívila bych lékaře tehdy, byl by předmět velký nebo ostrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148232
13.9.21 20:53
@Fiducia píše:
@PrepMed díky :kytka: Je skvělý si tyhle věci pořád opakovat.
Přimlouvám se, kdyby se ti chtělo sepsat podrobněji informace, nebo zajímavý případy z praxe. Ráda si přečtu :kytka:

Přesně. Konečně přínosná diskuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
14.9.21 07:59
@Králičice píše:
Jinak Pudloslava je lékařka ;) A za mě každá prevence a informace je fajn..

díky, v tomhle bych klidně víc důvěřovala záchranáři, dělám nechirurgický obor na dospělých a dětí jsem viděla po úrazu v ambulanci jen málo, takže moje poznatky jsou kompilací zkušeností neuroložky dospělých + zkušeností matky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40381
14.9.21 08:14

@PrepMed

Za mě jedna z mála diskusí, co stojí za to si přečíst z posl. doby… :kytka:

Já bych se prosím chtěla zeptat, jestli jsi se setkala ve své praxi s tzv. „suchým utonutím“?

Co jsem četla, nedoporučuje se děti třeba házet do bazénu anebo aby skákaly do vody a neměly ucpaný nos, nebo se to stane při blbnutí, může se to projevit až za delší dobu…

Jenže naše děcko tak rádo chodí do bazénu, skákat chce taky, ted zkouší i kotrmelce a plavání pod vodou, což jsem dělala samozřejmě taky.
A dělají to všechny děti (tedy ty, které mají rády vodu)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
14.9.21 10:17

@free333 Studie k tomu nemám, případy tzv. suchého tonutí (ono se dnes už ani nedoporučuje tento termín užívat) jsem neměla. U toho tzv. suchého tonutí dojde ke křeči hlasivkových svalů a k uzávěru hlasivkove štěrbiny (člověk se začne dusit, až se udusí - tedy dojde k zástavě dýchání). Nastává to asi u 10-20 % těch, co se topili, nejčastěji právě u dětí. V tu chvíli je nejpodstatnější ihned zahájit umělé dýchání (to samo o sobě často stačí), proto nemám ráda kecy o tom, že "dnes se už nedýchá). Pokud by se ani po 5ti úvodních vdeších dítě nerozdýchalo, pokračovat v oživování (30 stlačení : 2 vdechy).
U té křeče svalů se předpokládá, že příčina je vliv studené vdechnuté vody na hlasivky nebo plný žaludek s následným zvracením a vdechnutím zvratků. Hlasivkove svaly se pak stáhnou jakoby v obraně aby se do plic nic nedostalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
14.9.21 10:19

@free333 Já sama bych svým dětem nezakazovala skákat do vody. Ale taky bych dbala na prevenci - naučit dítě řádně plavat a naučit ho řešit nouzové situace (dítě i dospělí by měli být schopni splývat na vodě), než si odpočinout nebo se k nim dostane pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák