Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Všímám si, že je tu mnoho dotazů k úrazům u dětí. Především dotazům, co dělat, když se dítě zraní? Jet na pohotovost nebo čekat? Zkusím trochu pomoct a napsat postřehy ze své praxe. Nic nejde brát jako dogma, ale mohlo by to trochu napovědět. Zaměřím se na úrazy hlavy.
Co je normální:
Co není normální (kdy je třeba návštěva lékaře):
A na závěr - vždy když si člověk není jistý, tak není problém se se sloužícím lékařem poradit.
A já k tomu doporučím navštívit profil uživatelky @Pudloslava - má to tam skvěle napsáno také.
@PrepMed a můžu se zeptat, z jaké pozice to píšeš? “Ze své praxe” je dost vágní označení, aby se tvými radami mohl někdo bez pochyb řídit.
@Čičorečka píše:
@PrepMed a můžu se zeptat, z jaké pozice to píšeš? “Ze své praxe” je dost vágní označení, aby se tvými radami mohl někdo bez pochyb řídit.
Jasně, v pohodě. Z praxe záchranáře na zachránce a záchranáře na traumatologii. 10 let.
Mně tenhle tvůj příspěvek do diskuze přijde maličko zbytečný. Když už, tak bych to napsala jako deníček nebo si založila blog/instagram s touhle tematikou.
Vlastně nepíšeš ani nic hrozně převratného, tohle jsou obecně známé věci, který průměrné inteligentní člověk ví. Jasně, může to být jako osvěta, ale stejně se tady dál budou zakládat diskuze typu - dítě mi spadlo ze sedačky, co mám dělat apod…
@fíkofka píše:
Mně tenhle tvůj příspěvek do diskuze přijde maličko zbytečný. Když už, tak bych to napsala jako deníček nebo si založila blog/instagram s touhle tematikou.
Vlastně nepíšeš ani nic hrozně převratného, tohle jsou obecně známé věci, který průměrné inteligentní člověk ví. Jasně, může to být jako osvěta, ale stejně se tady dál budou zakládat diskuze typu - dítě mi spadlo ze sedačky, co mám dělat apod…
V tom případě se omlouvám.
Myslím, že je fajn, že to tady zase někdo takhle hezky shrnul, zvlášť pro novopečené maminky je to podle mě dost praktické, navíc od záchranáře s praxí. Moc nechápu ty kritické komentáře
…zakládají se tady mnohem mnohem hloupější diskuze a nikdo nemá nic proti ![]()
@Apple11 píše:
Myslím, že je fajn, že to tady zase někdo takhle hezky shrnul, zvlášť pro novopečené maminky je to podle mě dost praktické, navíc od záchranáře s praxí. Moc nechápu ty kritické komentáře…zakládají se tady mnohem mnohem hloupější diskuze a nikdo nemá nic proti
To je v pořádku, chápu to, navíc už na to téma články jsou. Víc je toho i v knihách. Mým cílem byla spíš taková základní a zapamatovatelná kostra. Vybrala jsem to, co vídám v praxi nejčastěji.
@PrepMed píše:
To je v pořádku, chápu to, navíc už na to téma články jsou. Víc je toho i v knihách. Mým cílem byla spíš taková základní a zapamatovatelná kostra. Vybrala jsem to, co vídám v praxi nejčastěji.
A mě to přijde dobrý žes to napsala i kdyby to pomohlo byť jen jednomu člověku.
Jinak Pudloslava je lékařka
A za mě každá prevence a informace je fajn..
@Apple11 tak ja treba i jako matka prvního dítěte byla poučena od dětské doktorky a dostala jsem od ni i papír, kde je přesně tohle psané. Tak nic nového ani převratného to opravdu není
@lachtanice86 - uvedom si, ze jsi na emiminu..na miste, kde se pokladaji otazky - vidite ducha? Muzu byt tehotna, kdyz..???
@lachtanice86 Tak to má být, třeba doktorka Hromadková napsala i skvělou a čtivou knihu. Já bohužel byla u obou extrémů - dítě spadlo z 30 cm, plakalo a radši byla zavolána záchranka (asi v pořádku, když jako rodič nevím, pro jistotu zavolám a zeptám se). A druhý extrém zase byl, když mělo batole popáleniny 2. stupně na 15 % těla a přijeli do nemocnice autem.
Trochu mě vaše (obecně vaše) reakce zamrzela a překvapila. Nemyslela jsem svůj příspěvek zle, ale asi se to sem nehodí..
@PrepMed píše:
Všímám si, že je tu mnoho dotazů k úrazům u dětí. Především dotazům, co dělat, když se dítě zraní? Jet na pohotovost nebo čekat? Zkusím trochu pomoct a napsat postřehy ze své praxe. Nic nejde brát jako dogma, ale mohlo by to trochu napovědět. Zaměřím se na úrazy hlavy.Co je normální:
- když dítě spadne, udeří se (nelze ohlídat vše)
- když dítě po úrazu pláče
- když je po úrazu vyděšené
- když dítě bolí hlavička tam, kam se udeřilo
Co není normální (kdy je třeba návštěva lékaře):
A na závěr - vždy když si člověk není jistý, tak není problém se se sloužícím lékařem poradit.
- když bylo byť jen chvilku v bezvědomí (nutno volat 155)
- když má každou zornici jinak velikou nebo nedokáže fixovat pohledem maminku/hračku (nutno volat 155)
- když mu vytéká krev z ucha a není vidět zdroj krvácení (nutno volat 155)
- když má otevřenou ránu na hlavě nebo obličeji
- když má závrať, nevolnost nebo zvrací
- pokud je mechanismus úrazu vážný (například si dejte si pozor na pád z pračky na pevnou podlahu koupelny, pro kojence je to velká výška a tvrdá zem)
Popravdě jsem čekala víc… Krev z ucha versus dítě pláče po pádu, na to má každej rozumu dost. Ale co rozseknouta brada, zlomený zub, pad z postele na hlavu u mimina, drobná popálenina, dítě snědlo minci…
@PrepMed diskuze je fajn, třeba se tu rozjedou konkrétnější případy ![]()