Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky,
mám na Vás prosbu o radu. Manžel má z prvního manželství dvě dcery, na obě platí alimenty, upřesňuji, že vyšší částku, než mu byla přiřknuta soudem. Navíc dcerám každý měsíc nějakou kačku přidá, dobije tel atd. Jde mi o to, že před rokem se zamilovala a prostě odešla od její matky a šla k tomu příteli. Manžel jí stále alimenty posílal. Ale teď v únoru praštila se školou a začala pracovat. Jde o to, že manžel jí řekl, že pokud nedodělá školu nic jí nedá, ale ona, že jeho peníze nepotřebuje a bla bla bla. Prostě zamilobaná holčina. Víme, že tím, že ukončila školu a začala si vydělávat, že na výživné nemá nárok, manžel i přes to jí stále peníze posílal, ale teď řekl, že s tím už končí.
Jen by nás zajímalo, zda jí může přestat peníze automaticky nebo zda musí mít nějaké papír od soudu ohledně ukončení platby výživného. Nevíte?
@Oter píše:
Vždy je lepší to mít dané soudně.
jj to je nám jasné..ale spíš jde o to, zda to může přestat posílat i pokud to ještě nemá potvrzené. Jde o to, že manžel je hodně mimo republiku a než se tam dostane podat žádost o zrušení, je pryč min. měsíc. A samozřejmě nějakou dobu to bude trvat i jim.
Být váma, tak přestanu platit a do té žádosti o zrušení napíšu, že poslední platbu jsem poslala tehdy a tehdy a doplnila bych, že pokud soud uzná, že nadále má povinnost platit trvá, jsem připravena alimenty okamžitě doplatit.
@Oter píše:
Být váma, tak přestanu platit a do té žádosti o zrušení napíšu, že poslední platbu jsem poslala tehdy a tehdy a doplnila bych, že pokud soud uzná, že nadále má povinnost platit trvá, jsem připravena alimenty okamžitě doplatit.
To asi není úplně blbý. Zkusím to manžovi říct, až s ním budu mluvit. Děkuju ![]()
Ani v případě, že dítě ukončí školu a nastoupí do práce, nezaniká automaticky povinnost platit výživné. Rodič, který platí alimenty, by měl podat k soudu návrh na zrušení vyživovací povinnosti.
Také to tak manžel udělal a dlouho to v tomto případě netrvá..do 2 měsíců bylo řízení.
@kometa32 píše:
Ani v případě, že dítě ukončí školu a nastoupí do práce, nezaniká automaticky povinnost platit výživné. Rodič, který platí alimenty, by měl podat k soudu návrh na zrušení vyživovací povinnosti.
Také to tak manžel udělal a dlouho to v tomto případě netrvá..do 2 měsíců bylo řízení.
Tak to bylo rychlý… my mysleli, že to bude trvat mnohem déle. Děkuju
Zdravím, potřebovala bych poradit nejlépe od někoho v oboru. Zkusím to napsat ve zkratce-jde o to že manžel má z prvního manželství dceru o kterou se matka přestala starat a tím pádem je dcera v péči u nás(mě a manžela),dávaly jsme soudně návrh na zrušení alimentů, když jí živíme my ale soud nám poslal že pokud tu nebude trvale tak musíme matce dítěte platit alimenty dál. My dceru trvale chceme ale zřejmě sociálka kvůli opatrnosti ještě nechce.Je tu teda teprve měsíc ale vím že to můžou natahovat až rok. A teď ta otázka to doopravdy musíme třeba rok platit na dceru matce i přes to že jí máme v péči my, to je normální praxe? Moc děkuji za odpověď
Proč si nedáte návrh na svěření dcery do péče? Když už u Vás fakticky je, tak se proti tomu přece sociálka nepostaví, ne?
Jinak dokud platí starý rozsudek, opravdu musíte platit matce. Změnilo by se to tou změnou ve výchově. Ale musí to projít soudem a nabýt právní moci (předpokládám, že se s matkou nedomluvíte mimosoudně).
Dávaly ale to právě může trvat až rok, zatím je do časně u nás, daly nám to na měsíc a teď na další měsíc a právě takhle to můžou posouvat až rok. Takže nezbývá než čekat
Ale je to teda postavené na hlavu. S matkou se určitě nedomluvíme ![]()
@Anonymní píše:
Dávaly ale to právě může trvat až rok, zatím je do časně u nás, daly nám to na měsíc a teď na další měsíc a právě takhle to můžou posouvat až rok. Takže nezbývá než čekatAle je to teda postavené na hlavu. S matkou se určitě nedomluvíme
Pokud máte podaný návrh na změnu péče, je to málo. Je potřeba podat návrh na snížení nebo zrušení povinnosti hradit výživné od data podání návrhu. Pak je možné přestat platit, i když povinnost platit není zrušena. Pokud půjde matka do protiútoku a podá exekuci nebo výkon rozhodnutí, lze podat návrh na odklad výkonu rozhodnutí, ten odůvodnit podaným návrhem na zrušení nebo snížení výživného a nutností živit dítě u vás (zájem dítěte). Jakmile by soud pravomocně nebo vykonatelně rozhodl o snížení výživného zpětně, výkony rozhodnutí na dlužné výživné pozbývají vykonatelnosti a vyhnete se i exekuci.
Podotýkám, že tohle je zákonný postup, ale soudy to moc neuměj, je to právně poměrně komplikované. Pokud ale jednou výživné zaplatíte, už se na něj nedostanete, i když existuje ještě jedna zákonná cesta, kterou ale soudy nevyužívají, a to je zpětné vyměření výživného rezidentnímu rodiči. Snažím se to prošlápnout, ale je to ještě na delší dobu, tak rok, než k tomu budu mít závazné stanovisko Ústavního soudu.
Pečlivě dokladujte rozsah péče a náklady na péči, může se to hodit.
Pokud byste s tím chtěli pomoci (právníci tohle moc neuměj), pošlete SZ
Holky jdu pro řadu
Dcera se vyučila a ted od června vyrizuje práci a nastoupi 1.8…tak bude Mít svuj příjem AZ v září..Je otec ještě povinný v srpnu dat alimenty…Kde se mam na to zeptat
Ahoj všem já bych vás chtěla požádat o radu . Je mi 18 odstěhovala sem se od matky ne moc v dobrym a chodí jí na mě stále alimenty které mi odevzdává ale já budu přerušovat školu a na potřebuji je nějak zrušit . Namužu se nikde dočíst kde a co mam podat aby muj otec(neznám ho) platit nemusel má je soudně a nikde jsem nenašla jak to zrušit ???Děkuji za rady
![]()
@Cajk zeptej se mámy na kontakt a dej mu to vědět.. já to tomu svýmu taky jen oznámila, že už pracuju a nemusí dál platit. Víc jsme neřešili.