Zrušení stavebního spoření dítěte - soud
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Zrušení stav. spoř. dítěte. Soud.
Dobrý den
Zažádala jsem na soud na zrušení dětských stavebních spoření. Jsem rozvedená, otec to na pobočce banky podepsal. Bude i on pozvaný k soudnímu stání? Peníze jsem vložila až po rozvodu pouze já sama.
Příspěvek upraven 22.04.24 v 10:56
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Taky jsme teď řešili, přišlo nám předvolání na soud a je tam napsaný, že stačí jeden z rodičů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevím, kde jste to měli podané, ale naše dětský stavebka jdou po 6letech bez problémů vybrat zákonnými zástupci…to bych tak chtěla se soudit o naše peníze ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
jenže zakladatelka to zřejmě chce vybrat dříve než ve stanovenou dobu, proto ten soud…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Správa jmění je součástí rodičovské odpovědnosti, tedy pokud druhý rodič nebyl v této věci odpovědnosti soudně zbaven, je účastníkem řízení. Další věc je, že majetková podstata jmění dětí je nedotknutelná, pro výživu je využitelný pouze výnos z majetkové podstaty, tedy úrok. Ani státní příspěvek nemůže být využit pro výživu. Vyjma situace, kdy je situace rodičů nezaviněně horší než situace dítěte, a jen se souhlasem soudu. Bohužel soudy v tomto ponechávají rodičům poměrně volné ruce.
Pak je tu ještě aspekt možné žaloby dítěte v plnoletosti, kdy se na rodičích může domáhat náhrady způsobené škody, tedy rozfofrování jeho jmění. A je úplně lhostejné, že to jmění vytvořili rodiče.
Stavební spoření vedené na dítě již není majetkem rodičů, ale dítěte, na to je třeba nezapomínat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lidulla píše: Více
Ne, ale taky jsme oba měli podepsaný souhlas s ověřenými podpisy. Tak uvidíš co vám pak přijde za předvolání
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Ano, po 6 letech to jde bez problémů. Ale když to chceš vybrat dřív, tak to musí jít přes soud. Takovou blbost, že něco založím na nezletilé dítě už nikdy neudělám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 tak to my podpisy ani neověřovali. Právě nechci aby to šlo i jemu, byly by z toho komplikace, má to daleko na ten soud.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak možná by soudu stačilo jeho prohlášení, že s tím souhlasí s ověřeným podpisem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KovaJana pani výše psala, že u nich stačí pouze jeden z rodičů
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To záleží na soudci, jak jsem psala, řeší to dost rozdílně a benevolentně. Jmění dětí se moc nechrání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KovaJana Měla bych dotaz: Jak je to s ukončení stavebního plnoletou, ale ne k úkonu svépravnou osobou? Musí být pak soud či stačí podpis jednoho z rodičů? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Alexandria Nixia píše: Více
Tak to záleží, jak je ta nesvéprávnost upravena, zda má poručníka nebo opatrovníka pro správu jmění apod. Takže je potřeba se podívat do dokumentů o nesvéprávnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teď rušila stravebka dětí před měsícem, je to už nevýhodné, jedno po 9 letech a druhé po 6,5letech. V bance jsme museli být s manželem spolu a do 3 nebo 2 měsíců peníze na účte.
Soud už dnes snad není.. ![]()
Jinak ČSOB bývalá Liška
- načítám...
- Citovat
- Zmínit