Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, můžete mi prosím poradit, jak je to s poštou - konkrétně vybírání peněz nebo dopisů do vlastních rukou, když dotyčná osoba ztratí občanský průkaz a má jen náhradní doklad, než dostane nový průkaz? Je možné, aby pošta na tento doklad nic nevydávala a odůvodnila to tím, že na náhradním dokladu není fotografie???
Děkuji za rady ![]()
Ahoj,no nevím jak pošta (myslím si,že je to všude stejné),ale mě v bance nedala paní právě kvůli tomu,že nemám fotku na prozatimním papíru peníze.
Ahoj, pracuju na poště, na náhradní doklad ti peníze nevydají. Ale jestli máš doma platný pas, tak je to bez problému
Bohužel, je to tak ![]()
Ale je tu jedna možnost.
Když ztratíš OP, tak ti úřad vydá potvrzení o ztrátě/odcizení (to je ten doklad, o kterém asi ty píšeš - tam není fotka). Na to ti ani pošta doporučený dopis nevydá, na to nepodepíšeš smlouvu, nevybereš peníze.
Ale můžeš si nechat vystavit OP s platností na 1 měsíc. je to ručně vypsaný OP s fotkou (vypadá jako staré OP - ještě před těmi současnými, strojově čitelnými OP) a vydají ho na počkání. Je tam fotka, stojí 200,– Kč (cena jako za normální OP) a platí 1 měsíc. Je zcela plnohodnotný, takže můžeš s ním na poštu, do banky…
Vím to, neb mého drahého před 14 dny okradli a zrovna jsme potřebovali uzavřít smlouvu u notáře, takže jsme zjišťovali, jak to s OP udělat. A na poště jsembyla několikrát svědkem toho, jak se lidi dohadovali, že nemají Op (jen to potvrzení o odcizení) a chtějí vydat dopisy apod. Bohužel, nikdy jim nic nevydali ![]()
Jo, jo, je to, jak psaly holky. Mně přímo na policii, když mi vydali náhradní doklad, řekli, že mi na to pošta nic nevydá a že si mám proto rychle zařídit nový OP.
Mě doporučili přímo na policii rovnou všude chodit s pasem, protože prý i u silniční kontroly jim náhradní doklad stačit nebude. Takže doporučuju pas a na poštu s ním chodím běžně ![]()
Tak abych se pochlubila i já včera večer jsem nechala v místní pizzerii celou peněženku dnes mi přišli na složenku peníze a v neděli podepisuju nájemní smlouvu a zbyly mi jen oči pro pláč