Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Tak myslím, že používáním rukavic spíš chrání zubař sebe, než by chránil pacienta. Co jsem tak jednou viděl kultivaci mikroflóry z ústní dutiny - a to měla ta slečna čerstvě vyčištěné zuby…
Spousta hygienických ( a zdravotních obecně) pravidel se v poslední době mění. Dřív jsme se učili (absovloval jsem kurs pro dobrovolné zdravotní sestry…) při tepenném krvácení stisknout tepnu přímo v ráně, když si nejsme jistí tlakovým bodem nebo když je končetina zlomená, rozdrcená, jde o tržnou ránu na trupu atd. Dneska se naopak zdůrazňuje, aby zachránce nepřišel do kontaktu s krví zachraňovaného. Je tu riziko AIDS, žloutenky, boreliózy a já nevím co ještě… Takže těžko rozhodnout, co je u zubaře správně. Ale myslím, že základem by měla být dezinfekce rukou zubaře mezi ošetřením dvou pacientů.....
No taky jsem to zažila a to jsem chodila na trhání. Rukavice prostě nepoužíval. Pak jsem byla u jiného a ještě větší hrůza, rukavice sice měl, ale nevyměňoval!!
, takže s nima sahal na pc, do hubky předchozímu, tak nevím, co bylo horší ![]()
monikalysa píše:
No taky jsem to zažila a to jsem chodila na trhání. Rukavice prostě nepoužíval. Pak jsem byla u jiného a ještě větší hrůza, rukavice sice měl, ale nevyměňoval!!![]()
, takže s nima sahal na pc, do hubky předchozímu, tak nevím, co bylo horší
No fůůůůůůůůůůůj ![]()
monikalysa píše:
No taky jsem to zažila a to jsem chodila na trhání. Rukavice prostě nepoužíval. Pak jsem byla u jiného a ještě větší hrůza, rukavice sice měl, ale nevyměňoval!!![]()
Ježiš, umyl si aspoň ruce i s těma rukavicema?
To je děs. ![]()
Moje zubařka mění po každém pacientovi.
umývat nevím zda si umývá ruce, ale co vím, tak dneska taky šahala na PC, mobil atd… a pak mi šla do pusy… vůbec se mi to nelíbí ![]()
monikalysa píše:
no tak to je taky děs ![]()
Můj otec je zubař. Rukavice nepoužívá. Umývá si ruce po každém pacientovi.
Mně zubařka říkala, že má v rukavicích malý cit v rukou, tak že se jí v nich špatně dělá, bere si je jen na trhání, kdy přijde do kontaktu s krví nebo když má hodně zanedbaného pacienta, musím říct že mi to tedy taky docela vadí, nikdy nevim, jestli si po předchozím pacientovi umyla ruce, ale jak píše zakladatelka je mi trapný jí to říkat, ještě ji naštvu a ona se mi při vrtání pomstí
tak to vždycky nějak přetrpim.
Náš zubař používá rukavice např. na trhání zubů kde poteče krev. Jinak na běžné prohlídky ne, ani na plombování. Vždy si myje ruce. Nám to nevadí ![]()
Ahojky - moje původní zubařka (odešla jsem od ní kvůli změně bydliště-jinak naprostá spokojenost) rukavice nepoužívala. Nevadilo mi to, protože si před každým ošetřením myla ruce - umyvadlo bylo v dohledu, takže bych si všimla, kdyby si je neumyla. Současná zubařka…to si fakt nevybavím, jestli má rukavice nebo ne ![]()
Příspěvek upraven 09.03.11 v 13:17
Tak u mě si bere zubař hnedka čisté rukavice,vidím,jak je taká z krabice.A i roušku,ale to je asi samozřejmé.
momi33 píše:
Tak u mě si bere zubař hnedka čisté rukavice,vidím,jak je taká z krabice.A i roušku,ale to je asi samozřejmé.
no jak vidíš, tak samozřejmé to není.Bohužel..
Ahoj,
jsem zubař a bez rukavic jsem do pusy nesáhla. Přijde mi to jako základní hygienické pravidlo. Mytí rukou mi nepřijde dostatečné, zvlášť pokud není pomocí kartáčku a včetně oblasti okolo a pod nehty.
Zajímalo by mě, jak u gynekologa-vadilo by vám vyšetření bez rukavic?
Ahoj holky, ošetřuje vás zubař v rukavicích? Já přešla od špatného zubaře snad k dobré doktorce, ale ta zase nemá rukavice na rukou. Myslím, že by to tak mělo být. Ale nechce se mi jí to říkat,je to trapné.