Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Dobrý den,
máte prosím někdo zkušenosti s rekonstrukcí chrupu v těhotenství? Konkrétně „korunky“ na mrtvých zubech (u mně jde bohužel o 4 přední zuby). Jde o to, že ty mrtvé zuby nejdříve úplně zbrousí, do místa, kde už není kořen se dá jakýsi drát a pak se na to nalepí korunka. Tedy alespoň tak jsem to pochopila…DR. mi řekla, že tenhle zákrok v těhotenství nevadí, ale nevím (minulý rok mi píchala injekci kvůli tahání kořenů, proběhl i rtg. a já pak skončila se zamlklým těhotenstvím). Byla bych v 1. trimestru, ale vím, že pokud to nepodstoupím teď, tak pak zase pár let ne…a už bych to ráda měla za sebou. Nemáte s tím někdo zkušenost? Podle Dr. je to bez rizika, ale já pořád váhám…budu ráda za vaše zkušenosti. Děkuju
Já teda nevím, ale někde jsem četla, že by se takovéto zákroky měly nechat až na 2. trimestr
No. minulé těhu jsem měla injekcí(umrtvovaček asi 5) a nic se nedělo, tohle těhu chodím k jinému zubaři a jelikož mám za sebou v prvním trimestru dvě narkózy a také RTG břicha, tak mi zubař omítl dělat větší zákrok s tím, že mám přijít až porodím. Takže pokud se to dá odložit, odložila bych to,ale upřimě si nemyslím, že tvé zamlklé těhu má něco společného se zubařským zákrokem.
Děkuji, já právě pořád váhám…čekala jsem na objednání 6 měsíců, takže kdyby mě přeobjednala - zase za dalších půl roku, ale to už budu (když to dobře dopadne) mít miminko a nebudu si moct dovolit tolik návštěv zubaře po sobě (kvůli hlídání). Já si samozřejmě nemyslím, že by ZT bylo způsobené jenom zubařem, ale určitě to tomu nepřidalo…já v prvním těhotenství taky měla nějaké injekce na umrtvení, ale tenkrát jsem to tak neřešila, byla jsem o 3 roky mladší
zkusím to ještě probrat znovu se zubařkou, ta se ze mě už asi zblázní ![]()
Mě dělal zubař minulý rok v těhu něco dost podobnýho taky na předních zubech. RTG mi samo nedělal ale injekce umrtvovačka ničemu nevadí. Měla jsem jí v těhu několikrát. Jsi na tom asi podobně jako já, kdbych do toho tehdy nešla tak bych si asi pěkně dlouho počkala a kdo ví jestli by to potom ještě šlo udělat tak jak to je.
pingui píše:
Dobrý den,
máte prosím někdo zkušenosti s rekonstrukcí chrupu v těhotenství? Konkrétně „korunky“ na mrtvých zubech (u mně jde bohužel o 4 přední zuby). Jde o to, že ty mrtvé zuby nejdříve úplně zbrousí, do místa, kde už není kořen se dá jakýsi drát a pak se na to nalepí korunka. Tedy alespoň tak jsem to pochopila…DR. mi řekla, že tenhle zákrok v těhotenství nevadí, ale nevím (minulý rok mi píchala injekci kvůli tahání kořenů, proběhl i rtg. a já pak skončila se zamlklým těhotenstvím). Byla bych v 1. trimestru, ale vím, že pokud to nepodstoupím teď, tak pak zase pár let ne…a už bych to ráda měla za sebou. Nemáte s tím někdo zkušenost? Podle Dr. je to bez rizika, ale já pořád váhám…budu ráda za vaše zkušenosti. Děkuju
Ahoj já bych do toho asi nešla.Když jsem byla u zubaře v těhotenství a měl dělat nějakej zákrok-vrtání a trhání,což by se prej neobešlo bez injekce tak mi doktor řekl,at dorazim až po narození malého…