Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj,
jsem zubař a bez rukavic jsem do pusy nesáhla. Přijde mi to jako základní hygienické pravidlo. Mytí rukou mi nepřijde dostatečné, zvlášť pokud není pomocí kartáčku a včetně oblasti okolo a pod nehty.
Zajímalo by mě, jak u gynekologa-vadilo by vám vyšetření bez rukavic?
já jsem měla výbornou mladou zubařku, která měla rukavice i roušku, ale šla někam jinam a já mám teď staršího zubaře, kterej nemá ani jedno a příjemný mi to moc není ![]()
určitě muj zubař používá rukavice roušku i ochrané bryle po každem vykonu taky dostávám do pusy dezinfekci se kterou si propláchnu usta ![]()
dneska jdu k té mé zubařce, ale nevím jak jí rozumně vysvětlit, to s těma rukavicema, kdo mi poradí?
![]()
tak jsem byla u té zubařky a nepomohlo ani to, že jsem jí řekla o rukavicích. ALe navíc byla nemocná, a po vysmrkaném kapesníku strčila svoje ruce do mé pusy
vůbec nevím co dělat ![]()
karkule1 píše:
Ahoj,
jsem zubař a bez rukavic jsem do pusy nesáhla. Přijde mi to jako základní hygienické pravidlo. Mytí rukou mi nepřijde dostatečné, zvlášť pokud není pomocí kartáčku a včetně oblasti okolo a pod nehty.Zajímalo by mě, jak u gynekologa-vadilo by vám vyšetření bez rukavic?
Laskecka píše:
No ježišTo si ani neumím představit, že by si gynekoložka nevzala rukavice na prohlídku
A u zubaře by mi to taky vadilo, i když ne tolik jako u gynekoložky.
karkule1 píše:
Ahoj,
jsem zubař a bez rukavic jsem do pusy nesáhla. Přijde mi to jako základní hygienické pravidlo. Mytí rukou mi nepřijde dostatečné, zvlášť pokud není pomocí kartáčku a včetně oblasti okolo a pod nehty.Zajímalo by mě, jak u gynekologa-vadilo by vám vyšetření bez rukavic?
no nevím, naštěstí, už mám všechny kazy opravené. Už jenom zbývá vyčistit kanálek …
je mi to trapné se ozvat ![]()
Teď jsem byla u zubařky moje poznatky:
Klasická zubařka - používá rukavice i roušku a po pacientech si také oplachuje ruce, při air-flow (pískování zubů) používá štít a pacient dostane brýle.
Rovnátka - paní doktorka nepoužívá rukavice a ani se nedivím, při práci s dětmi a rovnátky potřebuje maximum citlivosti v rukou, aby neublížila (drápnout rovnátky v puse není vůbec žádný problém). Ovšem po každém úkonu si ruce myje mýdlem a to před pacienty.
Linda1: Nakažená lékařka, která by mi takhle přímo chrchlala do pusy
Tak to bych nepřežila ![]()
JanaK88 píše:
Klasická zubařka - používá rukavice i roušku a po pacientech si také oplachuje ruce, při air-flow (pískování zubů) používá štít a pacient dostane brýle.
Rovnátka - paní doktorka nepoužívá rukavice a ani se nedivím, při práci s dětmi a rovnátky potřebuje maximum citlivosti v rukou, aby neublížila (drápnout rovnátky v puse není vůbec žádný problém). Ovšem po každém úkonu si ruce myje mýdlem a to před pacienty.Linda1: Nakažená lékařka, která by mi takhle přímo chrchlala do pusyTak to bych nepřežila
Jana: jak se mám ale příště bránit? co teď? to abych si doma vypláchla a vydezinfikovala pusu a tělo nějakou štamrplkou ![]()
Linda1 píše:JanaK88 píše:Jana: jak se mám ale příště bránit? co teď? to abych si doma vypláchla a vydezinfikovala pusu a tělo nějakou štamrplkou
Rovnátka - paní doktorka nepoužívá rukavice a ani se nedivím, při práci s dětmi a rovnátky potřebuje maximum citlivosti v rukou, aby neublížila (drápnout rovnátky v puse není vůbec žádný problém). Ovšem po každém úkonu si ruce myje mýdlem a to před pacienty.Linda1: Nakažená lékařka, která by mi takhle přímo chrchlala do pusyTak to bych nepřežila
Upřímně nevím, já bych možná uvažovala o změně zubaře. Bohužel v danou chvíli je většinou člověk tak překvapen, že není schopen se bránit.
Já osobně bych si potom vyčistila zuby a dala si pár štamprlí tvrdého, abych vydezinfikovala pusu a uklidnila nervy, protože bych vzteky skákala tak půl metru vysoko ![]()
no právě, že je to moje nová doktorka - zubařka
a ještě jsem se k ní dostala jen tak tak, ale tohle jsem netušila. Sice má kvalitní péči, ale hygiena 0. Hned jak dojdu domů dám panáky ![]()
Linda1 píše:
no právě, že je to moje nová doktorka - zubařkaa ještě jsem se k ní dostala jen tak tak, ale tohle jsem netušila. Sice má kvalitní péči, ale hygiena 0. Hned jak dojdu domů dám panáky
moje zubařka taky nepoužívá rukavice,vždy si ruce ale umyje,před i po ![]()
ahoj, můj šéf (zubař) si bere rukavice většinou jen na krvavé výkony - tahání zubů, operace. Jinak si ruce myje před i po pacientovi. Navíc má vedle mýdla i nádobku s desinfekcí na ruce. Já tedy bez rukavic ani ránu a to jsem „jen“ hygienistka
Vše potřebné najdete zde: http://www.szu.cz/…ni_vyzva.pdf
Ve zkratce: Jak zde někdo psal, rukavice slouží spíše jako ochrana lékaře před pacientem. Případy nutného užití jsou jasně definovány - viz příslušný odkaz.
Na každý pád by tedy lékař měl použít chemickou desinfekci rukou před a po každém pacientovi. Nicméně tento úkon většinou nemáte šanci zaznamenat. Samotné užití rukavic je, až na výjimky uvedené v již dříve zmíněném odkaze, na zvážení lékaře.
Z vlastních zkušenností mohu potvrdit i další z uvedených skutečností - některé ze zákroků lze jen s obtíží provádět v rukavicích.
Bylo by samozřejmě bláhové tvrdit, že není možné, že i mezi lékaři jsou čuňata. Ale to je spíše na rozumovém uvážení a musíte vycházet ze čtení situace jako celku.
LM.