Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
zajímalo by mě, jestli je v počátku těhotenství nebezpečné chodit na zubařské zákroky s „umrtvením“. Děkuji za Vaše zkušenosti.
karkulka
Ahoj, podle mého názoru umrtvení v těhotenství není možné.Já sama jsem byla asi ve 14 tt u zubaře s kazem,který mi spravoval.Chtěl mi zub umrtvit,ale neudělal to právě z důvodu těhotenství. Takže asi ne!Jana 29.tt
Jo a mě zase lékařka řekla, že se nemám čeho bát, že to místní umrtvení je prý bez následků.....Každopádně si myslím, že pro tělo to přirozené není a nemělo by se to přehánět.
Mám více než dobré zkušenosti s homeopatií. A nejen já, ale i moje maminka. Ta dokonce před resekcí nebrala antibiotika, alepouze užívala Arnicu…a bylo to OK. Sice si myslím, že je to dost risk, ale bolest Arnica tlumí určitě.
Ahoj, nevzpomínám si, jak často jsem byla u zubaře konkrétně na začátku těhotenství, ale celkově jsem u něj jako doma. A lokální umrtvení mi dával pokaždé, protože to škodit (prý) nemůže. Při prvním těhotenství mi kvůli nějakému zákroku dával lokál i gynekolog, tak předpokládám, že ten určitě ví, co dělá. Během kojení jsem pak musela dostávat lokální umrtvení odhadem asi 30 x. Jak zubař tak gynekolog i chirurg vždy řekli, že to na plod ani na kojení nemá vliv. Ale myslím, že to bude jako s jakýmkoli jiným dotazem - každý řekne něco jiného.
Ahoj Esterka
esterko,
ja byla u zubare v 3mesici se zlobici osmickou. musel mi ji vytrhnot, protoze hrozil zapal a stejne se mi to zapalilo, ale rychleji vylecilo. ty 2 tydny potom byly utrpenim, protoze krome paralenu, ktery zabral jen na 3h jsem nic nemohla proti bolesti. zubary to moc nechtej delat hlavne v prvnich 3mes kdyz to neni akutne. podle mne je to vice mene v pohode.
danka
Ahoj Karkulko,
počátkem těhotenství jsem byla u zubařky 2× a zub mi pokaždé „umrtvila“. Že jsem byla těhotná, věděla, dala mi prý „šetrnější“ preparát a říkala že to nevadí. Byl od toho klasického lepší v tom, že jsem neměla dřevěnou pusu celý den, ale po hodině to bylo v pohodě. Prý jsou to tak šetrné přípravky, že se používají hlavně při operacích srdce. Nejsem lékař, nerozumím tomu. Před dvěma týdny jsem byla u jiné zubařky, která mi injekci odmítla dát s tím, že je to v těhotenství vždycky škodlivé, ale byla při své práci velmi šetrná, takže jsem žádnou bolest necítila.
Myslím, že tyto injekce neškodí, ale jistě platí všeho s mírou. Na druhou stranu je to látka, která do organismu nepatří, ale vezmi si, kolik toho sníme v „zaručeně zdravých potravinách“. Taky nevíš, co jsou ta „éčka“ zač a čím je hnojeno ovoce zelenina.
Takže si z toho hlavu nedělj.
Mia
Zdravím! Vzpomínám, že když jsem byla v těhotenství u zubaře, tak říkal, že na začátku a konci těhotenství by mohlo mít umrtvení špatný vliv na dítě. Prý je to možné jen uprostřed těhotenství, ale nevím, které týdny. Já jsem raději přežila tu bolest, než abych nějak ohrozila děťátko.
Olča
to je fakt kdyz se to da vydrzet tak pockej do toho 14/15tt. ale kdyz kvuli tomu v noci nespis tak se zbytecne netrap. kdyz je to zapal tak to treba resit hned protoze to bude jen horsi. ja cekam az odkojim a pak si dam vytrhat zvysne 8 a vsechny kazy dam do poradku.
danka