Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, je tu někdo, kdo se vyzná v daních? Já už se v tom lehce ztrácím😁
Celý minulý rok jsem byla na RD a pobírala jsem rodičák + jsem měla práci z domu na DPP. V dubnu jsem si rušila u svého zaměstnavatele (HPP) slevu na poplatníka a podepsala jsem si jí u DPP, do té doby se mi strhávala daň 15%. Jestli to tedy dobře chápu, tak teď si budu dělat roční zúčtování sama a stržena daň se mi vrátí? Dál mě zajímá, když mi v práci zúčtování dělat nebudou, tak může mi personální jako každý rok vystavit potvrzení o neuplatnění slevy na dítě pro partnera do práce? Nebo to s tím vůbec nesouvisí?🤔
A druhá věc, jsem znovu těhotná a cca za měsíc mám termín porodu, papíry kvůli mateřské už jsem do práce dala před Vánoci, takže to je vyřešené, akorát přemýšlím jestli si na tento rok mám v práci podepsat slevu na poplatníka (chystám se tam kolem půlky ledna), když si budu pak vybírat dovolenou a nebo jestli rovnou podepsat zase u DPP i když nevím jak moc na práci na DPP budu mít cas…ale ono je to vlastně asi jedno a příští rok si stejne budu muset delat zúčtování daně sama ať podepíšu kdekoliv, že?🙂
Jestli jsem někde napsala vyloženě blbost, tak se omlouvám, ale mám v tom už opravdu zmatek a budu ráda za odpovědi.
Joo a ještě náhodou neexistuje nějaký interaktivní furmulář, kde bych si pak zúčtování mohla udelat a krasne by mě to nevedlo, co kam vyplnit a pak bych to jen vytiskla?
Budeš si podávat daňové přiznání. Měli by to něco vracet.
Slevu na poplatníka můžeš mít podepsanou každý měsíc u jinýho zaměstnavatele.
https://adisspr.mfcr.cz/…po/formulare
Formulář máš tady. Nevím jestli tam je už na rok 2022. Někdy jim to trvá.
@Hanula1212 píše:
@JancaS84 kupodivu formuláře na 2022 už jsou.
Ty jo. Asi kompenzace za loňský rok. ![]()
@JancaS84 píše:
Ty jo. Asi kompenzace za loňský rok.
Ještě je otázkou, jestli fungují tak, jak mají.