Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj chtěla bych vás poprosit o váš názor. Mám syna 2 a čtvrt roku. Když byl na svojí první prohlídce u dětské doktorky (to mu byl asi týden) stahla mu předkožku, jako neříkám že jí servala úplě, ale jakoby trochu zakrvacel a plakal (pořád opakovala, že tam hlavně musí být dírka). S manželem jsme z toho byli dost v šoku, ani se nás nezeptala jestli to může udělat nebo tak. Podle jejich pokynů jsme to měli dělat každý den, což jsme nedělali, protože se nám to zdálo dost drastické. Jenže mu to udělala při každé další prohlídce, se slovy, že se to prostě MUSÍ, jinak bude muset na operaci. Když mu bylo asi rok a půl dala nám žádanku na dětskou chirurgii, že se máme objednat na operaci, protože má vrozené velké zůžení. Řekla, jsem že to nechceme, že ještě zkusíme pomalu přetahovat. Šla jsem s malým k jiné lékařce, ta mu to taky přetáhla a řekla, že se to přetahovat musí. Dokonce co jsem zjišťovala v okolí všechny doktorky přetahují od narození (mladé i staré doktorky). Malý má teď 27 měsíců a má tam fakt malou dírku, nejde s tím ani trochu pohnout. Nikdy neměl nějaký zánět nebo něco. Jen občas dost tlačí při čůrání, ale to ani nemusí být z toho. Doktorka nás zase tlačí do té operace. Mám ale pocit, že to je to naprosto zbytečné. Do kolika let třeba čekat než na takový zákrok opravdu jít? Díky za názory
Ta dr snad není normální, bych se nedivila, kdyby to měl bobek z toho, jak mu ji servala ![]()
jinak zkušenosti nemám, já klukům nepřetahovala nikdy, před měsícem tu o tom byla taky diskuse, tak jsme to u kluků zkusila, a 4 leťákovi jde stáhnout úplně, v pohodě, a 2,5 leťákovi z velké části taky. takže si fakt nemyslím, že je to přetahování nutný ![]()
Ahoj muj nazor je takovej, ze kdyz pri curani nema potize, nepali ho to a cura normalne proudem tak bych nepretahovala…nevim taky do mne vsichni huceli, ze se to musi a nase doktorka mu to taky jako malymu pretahovala, no proste uplne stejny pripad, trochu zakrvacel museli jsme mazat framykoinem. Kdyz jsme prijeli bydlet do Anglie tak jsem nepretahovala, proste jsem tomu chtela dat cas, a doktori tady me v tom podporovali.Kdyz mu byli 2 roky tak jsem zkusila a vubec nic, lekla jsem se ze bude muset na operaci, ale uklidnili me ze to chce cas.Ve 3 letech taky nic, bala jsem se ze jsem udelala chybu a maly na to doplati ale co! Ted mu jsou 4 roky a dva mesice a minuly tyden se mu to povedlo krasne bez bolesti a vse je tak jak ma byt
Jsem rada, ze se to uvolnilo sama bez nejake drasticke procedury. Snad ti to trochu pomohlo ![]()
Příspěvek upraven 12.08.14 v 01:32
Je tu dost podobných témat, tak je můžeš pročíst, pokud bez potíží čůrá, není kam spěchat, zase na druhou stranu, pokud je evidentní, že mu předkožka nejde stahovat z důvodu, že zúžená např. TADY ne „přilepená“, tak čím dřív to podstoupí líp se bude hojit stejně ho to nemine, zajděte na urologii tam to rozseknou, bývají tam většinou chlapi ![]()
Jezis, to by si nekdo mohl zkusit jen jednou. Priste bych si dala sakra majzla, co synovi s pindikem delaji.
Doktorce bych zakazala s tim cokoli delat. Synovi budou tento tyden 3 roky a jeste jsme predkozku nikdy nepretahli. Dokonce sotva vidime na zalud, takze opravdu hodne uzka dirka. Problem s tim nema, ted si s tim zacina hrat, tak to nechavam, ona se ta kuzicka vytahne. Pokud se s tim nic nedela, ve vetsine pripadu se predkozka da pretahnout do 6 let ditete, ale jsou i pripady, ze to az do puberty nejde.
Kdyz jsem si vydupala pro syna zakaz obrizky do jeho dospelosti (pak at si rozhodne sam) u sveho tureckeho partnera, tak presvedcit lekare, ze na nej nemaji sahat by pro mne byla jiz hracka ![]()
Naše dr. to do 5 let neřešila - spíš zkonstatovala, že má syn zúženou předkožku(na tříleté prohlídce),doporučila opatrně přetahovat, někdy ve 4 a půl letech napsala hormonální mastičku Trimicolon E - nevím, jestli píšu úplně správně ten název, ale i tady na emiminu to maminy znají..Mazali jsme pár týdnů, byť se mi hrozně příčilo mazat hormony, i když na malý kousíček kůže.
Mastička nepomohla, opatrné přetahování taky ne..Stejně ho neminulo chirurgické přetažení - jednou v 5 letech a potom v 7 letech. Udělal se mu pod předkožkou v obou případech zánět, měl ji naběhlou, zarudlou a hodně to bolelo..To přetažení taky, ale můžu vás ujistit, že z toho ve svých 8 letech žádné trauma nemá..Spíš si ji pravidelně přetahuje sám, aby zase nemusel k doktorovi.
Takže po našich zkušenostech pro takovou benevolenci taky nejsem - nepřetahovat vůbec..Byl jen na přetažení v ordinaci chirurga, bez narkozy, jen předkožku „odlepili“ nějakým přístrojem. Krev mu vůbec netekla, jen ten hnis.
Chlapeček z rodiny byl na operaci pod narkozou už kolem 3 let. Maminka tvrdí, že by to dnes nedovolila, protože se stejně problém několikrát opakoval a museli i po operaci na chirurgické přetažení jako my. Žijí v zahraničí, kde je postup možná malinko jiný. Neříkala, že by měl kolem těch 3 let nějaké problémy s čuráním nebo zánětem.
@Korexada dr bych poslala do háje. Ale osobně - jestliže má fakt jen malo dirku a není znát nějaké zlepšení, o operaci bych uvažovala, hlavně, kvůli zánětu.. já třeba čekala, protože se to postupně zlepšovalo. Dneska je kluk zcela bez problémů, takže v pohodě
Ale ještě v 6ti nepřetáhnul úplně. Naštěstí dr s tím neměla problémy, nikdy nepřetahovala na sílu..
@Korexada malý ji měl taky, ale hlídali jsme ji od půl roku a pak hned kolem roku začli mastit a stahovat, každodenním cvičením je naštěstí teď v 6 letech v pohodě, ale byl to boj ![]()
Malý má také zúžení vrozené. Před 6ti týdny jsme dostali masticku Triamcinolon a krásně mu to povolilo, ze mu kouká cely zalud ![]()
Spíš než zúžení mně napadá, jestli nemá srůsty po těch několika násilných přetaženích
Osobně bych s tím zatím nic nedělala a zkoušela sama nenásilně přetahovat. Případně bych si vyžádala názor jiného lékaře (ale asi spíš pediatra, a to nějakého pokrokového v této oblasti, raději ne urologa ani chirurga, mám pocit, že ti by přetahovali hned).
Ahojky maminky, syn byl v utery na operaci, jelikoz mel zuzenou predkozku. Zajima me jaky prubeh to ma po operaci, mazeme, a koupeme v hermanku jak nam dr na detskem rekla..Ale spise me zajima, jestli ma celej koukat ven(zalud)??Mate s tim zkusenosti??Kdyz se snasime pretahnout moc to nejde, zlepsi se to???Uvolni se to vice samo??Ja cekala ze poleze hned ven a pujde uplne cely videt..
![]()
Dekuji za zkusenosti..