Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojky tak sem holky hledala diskuzi abych jí nemusela zbytečne zakládat ale nák sem nenašla
poradte jak mám odnaučit dvouleté dítě žužlat palec..odmalinka nemá dudel , nechtela jej..ale proste nevím jak na to..přes den nežužllá nemá na to čas..ale vnoci spí a jen mlaská..tak jí ho odendám a zachvíly zase mlaská, máte náky triky jak na to díky
Ahoj Petro,
Nikča si taky cucala palec. Tak od roka naštěstí jen před spaním. Začala jsem s odnaučováním, když jí byly asi 2 roky a 4 měsíce. První týden jsem jí na to pořád upozorňovala, před spaním jsem jí říkala, že už je velká a že se naučí spinkat bez dumlání. Aby si pomalu zvykala a hlavně aby si začala uvědomovat, že to dělá. Když usínala, tak jsem za ní párkrát zašla (slyšela jsem i přes dveře, jak mlaská) a řekla jsem jí, ať si ten palec vyndá. Asi po týdnu jsem už od večeře mluvila o tom, že jestli si dneska bude cucat palec, tak jí dám na ruce ponožky a bude spinkat s ponožkama. Normálně jsem jí uložila a když jsem slyšela, že zase mlaská, tak jsem jí dala takový volný ponožky na ruce. Dvakrát fňukla, usnula a další den stačilo pohrozit, že zase budou ponožky, jestli si bude cucat palec a od té doby si ani nevzpomněla.
Za nějaký čas mě to čeká znova, Lucinka dudlík taky statečně odmítala a taky si cucá palec…
Držím palce, až se rozhodneš odnaučovat, tak přeju pevné nervy a hlavně nevyměkni.
Romana
Teda asi ti moc nepomůžu jen podpořím ve snaze se toho zbavit.
Moje kamarádka má dnes dvanáctiletou dceru a ta bohužel při zamyšlení nebo při spánku dumlá dodnes. Zkusili snad všechny existující metody, ale nic. Tak držím všechny palce, ať se vám to povede.
teda to je dobrý nápad s temi ponožkami ![]()
já kdysi slyšela o nákým laku na nehty pomáhá to prej u kousání že je jakoby hořký a nechutná jim..ale zvažuji možnosti protožei já slyším mlaskání
prdísku do 12 no poteš
to už ten prst má asi i zdeformovaný a co zuby nemá je dopředu
me dr řekl at jí odnaučím cumlat dudel..když sme bylyna ko, jak jí koukal do pusy..tak sem mu řekla že to není dudel ale palec a on na to nic
sem ráda za jakékoli rady všechno to odskouším, akorát nevím ted v září mela dva jestly mi bude rozumet co po ní chci ![]()
Jj, o tom laku jsem slyšela a hledala jsem i nějaké informace na netu. Našla jsem složení a není to to, co bych chtěla, aby moje dítě ocucávalo. To bych jí rovnou mohla nechat olízat podlahu v chemické laboratoři.
Tvoje holčička je ještě malá, ale pokud ti už doktor doporučil, aby s tím přestala kvůli zubům, tak stojí zato to začít zkoušet.
Na některé děti platí motivace nějakou odměnou - vytoužená hračka, výlet atd. Můžeš jí říct, že je to jen pro velký holky, který si necucají palec a pak do omrzení upozorňovat, ať si dává pozor. U Nikolky to už byl takový večerní rituál, že už si možná ani neuvědomovala, že to dělá.
Obrň se trpělivostí, nepůjde to hned.
Já jsem ten lak vyzkoušela a výsledek nula. asi bude fungovat na ty, co se chtějí zbavit toho okusování a dělají to automaticky, že je to upozorní, že to zase dělají. Honzík si ten palec žužlá skoro pořád a mé příkazy k vytažení ignoruje. Jediné co na něj platí je tatínek.
Honza: cucá palec
Já: „Vyndej ten palec.“
Honza: dál cucá palec
Já: „Řeknu to tátovi.“
Honza: okamžitě vyndavá palec a po chvíli se ptá: „Kde je táta?“
Já: „V práci.“
Honza: vrazí palec zpátky do pusy ![]()
Jediné co mne uklidňuje je, že Míša ho žužlal taky a teď si na něj ani nevzpomene, ale nebyl to teda takhle velký žužlátor. Ta dvanáctiletá slečna mne vyděsila
.
holky fakt díky, hold se obrním trpelivostí a začnu to skoušet,snad to brzy zvládnem taky
Hlásím se do klubu cucačů, jen u nás to není palec, ale prostředníček ![]()
Tobík bude mít v prosinci dva a půl, cucá, když nedělá nic s rukama - např. kouká na pohádku, taky při jízdě autem, vyloženě se tím uklidňuje po nějakém řevu.
Nevím moc co s tím, zatím nejlíp reaguje na odnaučování cucání u pohádky - tam je to jednoduché, když si bude cucat prst, tak nebude pohádka. Jednou jsem mu to doopravdy vypla a od té doby toho nechává, ale jen na upozornění. Příjde mi, že si ani pořádně neuvědomuje, že ten prst v puse má, dělá to automaticky. Ovšem minulý týden se objevila novinka - když mu řeknu, ať si ten prst vyndá, tak prohlásí „schovat“ a letí se zašít do pokoje do stanu ![]()
Taky si s tím moc nevím rady, zkouším vysvětlovat, že bude mít prsteček auva (už tam má vycucaný mozol), ale úspěch nic moc. Taky důsledně trvám na tom, aby si ho necucal venku - šahá tam na kde co.
Ponožky u nás nejsou použitelné, ccucá hlavně přes den, před spaním moc nee. To by si je hned sundal…
novire míša se sním taky uklidnuje přes den u pohádky jí ho taky vyndávám ale jen co se pohnu je tam znova,naštetsí si jej necucá třeba u dr, nebona veřejnosti…hold budeme mít težký boj,jinak my mozol nemáme, jen na tom palci nestříháme nehet ,protože je ožužlaný a asi tím i krátký..proste jí nenaroste
Ondra začal žužlat palec od září, kdy nastoupil do školky, všimla jsem si, že jsou tam 2 děti, které si žužlají a on to od nich zřejmě odkoukal ![]()
Což mám teda velkou radost
, protože do té doby nic takového nedělal ![]()
ahoj
jediný co mě napadá je spát s dítětem a usilovně vytahovat palec… dělají to podvědomě - pokud se dítě odnaučilo cucat palec jen stačilo pohrozit ponožkama - tak to asi nebyl náruživý cucač:o(
Mordex - lak na nehty jsme poutívaly, speciální rukavice, zašívala jsem rukávy - všechno strhne , nebo to cucá i přes „bariéru“…
takže se chystám na to spaní s ním ale nevím nevím…
M.
no tak jestly budu vytahovat palec celou noc tak poteš košte to budu ráno jak vydra
..docela sem se už odnaučila vstávat, a když se náhodou zbudí, tak se nemužu ani vyhrabat…já jí dnes u tv u pohádky napomínala..tak se schovala pod polštář…abych na ní nevidela..tak teda začátek super ![]()