Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, ráda bych se zeptala, zda se Vaše 3-4 leté děti zvednou do sedu z této pozice.
Poloha: Dítě leží na zádech, má ruce za hlavou, nohy pokrčené, kolena u sebe. V této poloze se musí zvednout bez cizí pomoci do sedu.
Zvládnou to nebo se vychylují na bok aby se podepřeli? Díky za odpovědi.
Netuším, ale jakmile bude aspoň torchu ochotný spolupracovat, rozhodně to vyzkouším ![]()
Proč to?
Tak dcera 3, 5 roku nezvládla. Přímo ne pootočila se na bok.
Proč se práš?
Ty jo, to je klasický „sed-leh“, to dá kolikrát problém i dospělému. Tuším, že má čtyřletá dcera to nezvládne, ale zkusíme to až přijde ze školky ![]()
Můžu vědět k čemu je to potřeba? Jestli to třeba nenaznačuje nějaký problém, pokud to dítě nedokáže? ![]()
@stazinka09 píše:
To vlastně udělají jeden sed-leh, ne?
ano, dcera to udělá pokud jí držím nohy.
Dcera to nezvládne, většinou jde do boku. Pokud ji podržím nohy tak se jednou do sedu přitáhne. Jenže ona se pak chechtá a je konec čemukoliv ![]()
Tak to nedokáže, vychýlí se do strany a ideálně se trošku opře loktem ![]()
Ano, mí kluci dělají to samé. Vychýlí se do strany a pomohou si rukou. Byli jsme dnes na ortopedii a doktor jim dělal tento test a vyhodnotil to jako neuspokojivé a doporučil nás na rehabilitace.
Prý mají ochablé břišní svalstvo a zkrácené ramenní svaly, pokud to neudělají.
Příspěvek upraven 12.06.12 v 15:24
PS: zkoušela jsem to doma a taky to nezvládnu pokud si nepomůžu nataženýma rukama před sebe. Když je mám za hlavou, tak to nedám… ![]()
Jinak lehy-sedy se nedělají až do sedu, to ničí záda. U lehsedů se trup zvedá pouze po lopatky ![]()
@aklusim prosím tě jak ten test probíhal? Museli se zvednout sami? Nebo jim držel někdo nohy apod.?
Tohle značí slabý břišní svaly, nejde o to sebou svihnout do sedu, ale pomalu se zvedatja to dokážu ale je to dost narocny
Tak jsem to zkusila sama a mě to šlo v pohodě, až přijdou holky domu, tak to zkusí ![]()