Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mam dceru, ktera vypada, ze preroste mne, syna i ostatni cleny rodiny, krome tatinka ![]()
Dcera jeste nema 3,5 roku a uz ma 104 az 105 cm. V soucasnosti na cca 90 percentilu. Ja merim 174 cm, manzel 194cm , ale tchyne a svagrova 180 cm a nektere manzelovy sestrenice maji skoro 185 cm.. Vypocet na konecnou vysku jsem nekde nasla, ale tam je plus minus 9 cm..
Taky se rika, ze konecna vyska je vyska ve 2 letech x 2 plus nejake drobne..to doufam, ze ne, protoze to by mela pres 185.
Neexistuji nejake presnejsi vypocty?
Tak to se asi přesně stejně nedozvíš. Přes pubertu může vyrůst míň, než se očekává a bude v „normálu“. Kluk měl teď tříletou a má taky 104cm. Doktorka mu předpovídá 185cm minimálně, spíš 190cm. Ale u kluka je to něco jiného. Navíc já mám dvoumetrové bratry, takže jsem s tím tak nějak počítala (chlap taky není mrňavý)
Stejně s tím nic neuděláš… Moje nejstarší dítko (8 let) nosí velikost boty 39 a velikost oblečení 152 - a ne, není to kluk ![]()
Co naděláme ![]()
Příspěvek upraven 10.06.12 v 22:34
Moje dcera presne ve trech letech 101 cm, druha v sedmi a pul 135 cm. Ja mam prumernych 169 cm, ale manzel 202cm, takze mrnousy neocekavame. Ani muj otec a sestra nejsou zrovna mali, vlastni ani prumerni… Moje starsi dcera ma nohu velikost 35
![]()
Jo a velikost obleceni 140, ale s gumou v pase, vsechno slim, protoze vahou je na 12. percentilu.
Příspěvek upraven 10.06.12 v 22:37
Já mám 180,chlap 202,synovi je 10 měsíců,taky čekám že bude obr.já se bojím o velikost bot.já mám 43,chlap 50.
Lesino 39 nohu v 8 letech, to ma synovec v 11 a je taky dost velky na svuj vek.
Ten pry bude mit taky hodne pres 190cm. On prave chodi k sportovnimu dr. a ten mu tu konecnou vysku spocital nejak podle roentgenu atd..a tam to asi ma byt presnejsi?
Ja si s tim zase takove starosti nedelam, jen mi je divne, ze je o tolik vyssi, nez syn.
@lexxie píše: ..Neexistuji nejake presnejsi vypocty?
Tenhle web znáš? http://www.rustovyhormon.cz/ Jinak co vím, tak se používá ten výpočet z výšky rodičů.
Můj soukromý tip je, že holčina aspiruje na těch 180-185cm. Chápu, že z toho nejsi nadšená, ale žít se s tím dá, není to ještě až tak hrozné (já mám 180cm a to ještě jde
, moje sestřenka 185cm a to už je trošku horší, ale zrovna nedávno měla svatbu s prima chlapem a je moc šťastná a spokojená).
Pokud však můžu něco poradit, jak to dceři udělat co nejpříjemnější, hlavně aby „ustála“ pubertu, tak doporučuji:
Jinak ano, mindrák jsem měla, zvlášť v tanečních, když všichni kluci byli menší než já, vlastně mi dejchali do výstřihu.
Co se sebevědomí týče, tak se mi srovnalo až na VŠ, kde už ti kluci jsou přece jen vytáhlejší a mužnější. A úplně jsem se hodila do pohody po té, co jsem začala chodit klukem z 5.ročníku (jako prvačka), který měl o 10 cm víc než já. To bylo blaho… ![]()
Nezapomen, ze Holandsky narod je jeden z nejvyssich mezi evropany
![]()
@luciezesvetic píše:
Já mám 180,chlap 202,synovi je 10 měsíců,taky čekám že bude obr.já se bojím o velikost bot.já mám 43,chlap 50.
Tak u syna to až tak neva. Znám kluka, co má 201 cm a považuju ho za velkého fešáka! U kluků to není překážkou…
(u nás na tom budem podobně, já 180cm, chlap 193cm, syn ve 3,5 letech 107, nosí 110 velikost…)
Ale ženské boty vel. 43 to je peklo.
Já mám 42 a jak vidím boty v mé velikosti, okamžitě kupuji, ať stojí co stojí, i když je zrovna nepotřebuji…
![]()
@Weru píše:
Nezapomen, ze Holandsky narod je jeden z nejvyssich mezi evropany![]()
Nerozumím…
![]()
@Wiolla píše:Nerozumím…
![]()
lexxie ( pokud se nemylim) zije v Holandsku a manzel je Holandan ![]()
Takzeeeee.....ja mam 192
a manzel 194.
Nas dvouletak ma nozicku 28 a velikostne tak na 3-4 roky,narozen predcasne o 3 tydny-nejvetsi miminko na oddeleni. Velka hlavicka,hrudnicek,proste to bude krasnej velkej poradnej chlapak. Anicce je 5 a zatim,tuk tuk tuk,takovy prumer. U kluka je to jedno,jsme rada ze to nemaji obracene.Ale stejne tak pak muze ve skole pres jedny prazdniny vytahnout ani nebudeme vedet jak. ![]()
Zit se da i s moji vyskou,uuuplne v pohode,komplexy jsem vazne nikdy nemela. Delala jsem profesionalne sport,i v zahranici,naopak to melo jiste vyhody a mezi vysokymi se pohybuji diky sportu. Neprakticke jsou ty boty a dlouhe kalhoty atd…Diky bohu ze Deichmann dela damske XL boty 43 a 44
Pak treba auto jsme vybirali tak aby jsme se pohodlne vesli i s detmi za nami v autosdackach a ja nemela kolena na palubce ![]()
Na stredni nej. kamoska ani ne 160, tady sousedka taky a maji chlapecka a ten je ve 4 mensi nez nas dvouletacek,zase neroste,jsou oba mali…takze nejaky percentily…je to o genetice a hlavne byt zdravi
![]()
Moje prvni holka je vysoka,druha mala a kluk vypada,ze bude taky vysoky.Ja sama mam 185cm a ze bych kvuli tomu mela nekdy nejaky mindrak,no to vubec ne. ![]()
Nikdy jsem s tim problem nemela, @Wiolla to napsala,jako kdyby vysoke holky mely problem navazat vztah,nebo se dokonce vdat
.A to jsem jako mlada mela 185cm a 85kg,takze jsem byla neco jako vyhazovacka a dobry.
Jedine,u ceho se vztekam je,kdyz si jdu kupovat dziny a bundy.
A mam manzela (mensiho,vetsi nebyl zrovna nejak
)a 3 deti.
EDIT:a nohu mam 41.
Příspěvek upraven 10.06.12 v 23:18
ja myslim, ze to nikdo přesně nevypočítá,
já osobně mám 180 cm a při nástupu do první třídy (6 let a 2 měsíce) jsem měla 128 cm
@Fanicka píše: …
Zit se da i s moji vyskou,uuuplne v pohode,komplexy jsem vazne nikdy nemela. Delala jsem profesionalne sport,i v zahranici,naopak to melo jiste vyhody a mezi vysokymi se pohybuji diky sportu. …
Ale to je přesně ono! Tak jsem to myslela, dát holku na sport či jinou aktivitu (modeling, i když to já osobně bych pro svoji dceru nechtěla), kde výška bude výhodou, pak to sebevědomí nepošramotí.
Mně sport nebavil, navíc jsem na něj lemra a doma jsem byla vedena spíš ke klasické výchově (hra na klavír a tak
), takže mě ta aktivita, kde by výška byla výhodou, chyběla. ![]()
A do baletu bych ji dala hned teď jako malé dítě. Kvůli držení těla, správným návykům chození a tak. Později už to třeba nebude moct dělat. Mně nevzali ve školním věku (na sportovní školu na gymnastiku) jednak kvůli výšce, plus ještě kyčlím (jako mimino jsem nosila řemínky)…