Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ano, zvládneš. Já tyhle obavy měla, i když jsem čekala druhou. A to mám holky 2 roky od sebe. Moc to neřeš a věř intuici.
Pochyby, zda budes dobra matka, jsou prvni predpoklad se ji stat ![]()
je normalni se toho bat (ono je ceho
), ale pokud ma zazemi, dobreho partnera a dokonce i pomoc rodicu, tak se vic tes a min boj,
@Niki278 Věcí, které popisuješ, se bát nemusíš. Většinou asi zafungují přirozené procesy a instinkty, a když selžou, tak vždycky někdo poradí ![]()
@Niki278 píše:Tak na toto se ptam sama sebe den co den. Za mesic mam rodit. Rodinu mam daleko, takze na to budu sama s manzelem.
Ahoj holkyMám takový, možná by se dalo říct „zbytečný“ dotaz. S přítelem už jsme spolu víc než 6 let, tudíž v plánu je miminko. Samozřejmě nejsem proti, necháme to prostě na osudu. Ovšem, až to příjde… Mám obavy z mateřství
Bojím se, že svému miminku nedokážu dát vše. Třeba že nepoznám, kdy má hlad, kdy je mu horko, zima… Určitě chápete co tím chci říct
Ano, bojím se neznámého, ale zároveň se moc těším. Mám úžasnou maminku, která mi bude určitě pomáhat, přítele, kterého moc miluji a tak dále, ale někdy si říkám… Zvládnu být dobrou maminkou?
Poznám to? Naučím se vše potřebné?
![]()
@Niki278 píše:Jestli to zvladneme my, tak i Vy to zvladnete.
@rena621 Určitě to zvládneš!…moc držím palce
Ahoj, já s malým často jedu pokus omyl
Ale vzhlem k tomu že je převážně spokojený tak si nemyslím že jsem špatná matka ![]()
Já rodim za 14 dní, nikoho krom přítele nemám, kdo by mi pomohl. Vyrostla jsem bez mámy, v životě jsem dítě nedrzela v ruce. Dítě je chtěné, ale stejně nevím vůbec jak to zvládnu, prostě věřím, že jo ![]()
@Anonymní píše:
Já rodim za 14 dní, nikoho krom přítele nemám, kdo by mi pomohl. Vyrostla jsem bez mámy, v životě jsem dítě nedrzela v ruce. Dítě je chtěné, ale stejně nevím vůbec jak to zvládnu, prostě věřím, že jo
ani přítel nemá maminku, která by ti pomohla? Nebo tvůj táta?
To víš, že to zvládneš. Moc o tom nepřemýšlej, až to přijde, tak to přijde.
@ynax píše:
ani přítel nemá maminku, která by ti pomohla? Nebo tvůj táta?
Přítel má maminku přes 70 let (měla ho pozdeji) a ta se mě nedávno ptala, jestli mi přijde nějaká kamarádka po porodu pomoct. Tátova přítelkyně zase jestli mi přijde pritelova maminka pomoct. Takže to vypadá, že se nikdo dobrovolně nehlásí
Navíc nikdo z nich nezije v Praze. Ale tak aspoň máme uklizecku, tak mám o starost min. A přítel funguje skvěle, sice neumí vařit, ale předpokládám, že po porodu budou důležitější věci
Já věřím, že to šestinedělí spolu zvládneme, spíš se bojím, jestli dám dítěti do budoucna dobrý vzor do života a vychování. Vůbec se neumím k dětem chovat, snad zafunguji hormony a přijde to samo…
@ElisabethaElsa Jak mas stareho prcka? My mame 6 tydnu a fungujeme podobne ![]()
@Niki278 Jmenuje se to mateřský instinkt nebo mateřský cit a má to v sobě zakořeněná většina žen. No a když ho mít nebudeš, budeš mít emimino ![]()
Ahoj holky
Mám takový, možná by se dalo říct „zbytečný“ dotaz. S přítelem už jsme spolu víc než 6 let, tudíž v plánu je miminko. Samozřejmě nejsem proti, necháme to prostě na osudu. Ovšem, až to příjde… Mám obavy z mateřství
Bojím se, že svému miminku nedokážu dát vše. Třeba že nepoznám, kdy má hlad, kdy je mu horko, zima… Určitě chápete co tím chci říct
Ano, bojím se neznámého, ale zároveň se moc těším. Mám úžasnou maminku, která mi bude určitě pomáhat, přítele, kterého moc miluji a tak dále, ale někdy si říkám… Zvládnu být dobrou maminkou?
Poznám to? Naučím se vše potřebné?