Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj
Ve čtrvtek jsem ukončila kojení, už to bylo delší dobu jen v noci a poslední dobou už spíš jen tak ucucávala než pila.
Trauma u Kristýnky žádný, vysvětlila jsme jí že mlíčko je už spapaný a kupodivu se po mě vůbec nesápe a nechce dál kojit.
Někde jsem kdysi četla o nějakých homeopatikách, který můžou ulevit bolesti prsou.
Nemáte někdo nějaký tip nebo radu?
Díky
Ahoj Barca,zrovna dnes som sa pytala v lekarni na homeopatika co zastavuju laktaciu.Nazov ti nepoviem lebo som ho zabudla skor ako ho pani lekarnicka dopovedala
Zial ich prave nemali skladom.Len neviem ci sa mozu uzivat a zaroven aj sem tam kojit.Moj synator je proste kojo maniak
Ked ma vidi pyta prso aj kazdu pol hodku.UM neda do pusiny.Jedine ked som v praci a poda mu ho manzel, tak vtedy trosku vypije.Chcela som skusit tieto tabletky aby sa mi ziadne mliecko uz netvorilo a tak by vlastne Tobias sam zistil,ze uz mu nic z prsa nepotecie.Mate niektora podobnu skusenost?Zabrali homeopatika alebo myslite,ze je to hlupost takto odstavit syna?Dakujem za pripadne rady ![]()
Ahoj Barčo,
mám úplně stejnou situaci. Kojila jsem naposledy v neděli(taky to bylo v poslední době spíš v noci , takové ucucávání). Včera jsem cítila tlak , ale pak si uvědomila, že jsem byla ve cvičení a tam jsme posilovali prsní svaly…Mám strach ze zánětu, už 2× jsem ho měla, skoro 40°C horečky
ale to už nám snad nehrozí? Už takhle přestávám od léta, Tom už neměl zájem, ale pak rostly zuby, dudlík nemáme, tak potřeboval utěšit…Jednou jsem ho skoro prosila, aby si dal, to bylo asi 5 dnů bez kojení a tlak v prsou byl velký, tak se nechal přemluvit. Mě to nikdy ručně odstříkávat nešlo
Psaly tady holky o stahování, studených zábalech.....A co když se to nechá jen tak, když to vydržím? Hrozí nějaká komplikace, nějaké zatvrdliny? Zatím necítím nic, jen následky včerejšího cvičení ![]()
Tak promiň Barčo, že jsem ti neporadila, spíš rozšířila tvou otázku
Vidím, že děti máme téměř stejně staré, tak i stejné problémy
taky máš takového divocha?
Zdraví Hela
Ahoj…taky neporadím bohužel…jen se přidám.Taky už bychráda odstavila,protože to co na mě vnoci provádí je celkem děs…téměř nespíme jen ocucáváme maminku…
Už se na to chystám nějakou dobu,ale pořád mám nějakou výmluvu proč eště ne…zuby,teplota,autoškola a stres…a tak však to znáte…tak jak na to?
…a taky máme konec s raním pospinkáním
Tom se budí v 6 a dřív stačilo si ho přiložit a zachumlat se s ním do peřiny a on po chvíli se ududlal a spinkali jsme do 8
To flaška s Um takhle nepůsobí, tu odhodí a i když je tma uteče do obýváku a začne mi do postele nosit hračky. Většinou vydržím aspoň půl hodiny, ale dnes mě dostal, když mi do postele donesl velké auto (odrážedlo) a snažil se sjet z postele......
Tak už teď vzpomínám na kojení s nostalgií, a to jsem ještě nepřestala
Ale Tom už prso nechce sám, tak je to aspoň bezbolestné pro něj, četla jsem jak tu některé maminky bojují.
Hela
Tady jsem zkopírovala článek:
„Homeopatické“ odstavení
Tento způsob odstavu se velice osvědčíl mně, mým příbuzným i maminkám, kterým jsem jej doporučila. Jedná se o velice ohleduplný postup bez užívání potlačujících léků, zbytečného pláče a křiku. Lze jej použít při náhlém odstavu z důvodu nutného odloučení miminka od maminky, při odstavování kvůli rizikovému průběhu dalšího těhotenství i pro odstavování malých závisláčků při prodlouženém kojení, které se stává pro maminku velice vyčerpávajícím.
Dávkou homeopatických léků je myšleno podání 1-2 granulí. Farmaceutickými firmami udávané dávkování 5 granulí na dávku je zbyteční a i z hlediska financí drahé. Je pouhým sponzoringem farmacie.
Mezi podáním dvou různých léků je nutný přestávka nejméně 15 minut od úplného rozpuštění léku. Granulky se volně vkládají do úst, nebo pod jazyk,kde se nechají samovolně rozpustit. Cucání a urychlování rozpuštění léku není vhodné.
Po a před užitím homeopatik se doporuřuje 15-20 minut nic nepít a nejíst, vyvarovat se po dobu léčby používání mentolu např. v zubních pastách a omezit pití kávy.
Tak koukám, že nás svorně trápí stejné problémy ![]()
Já si jen musím pochválit Kristýnku, ona kojení nevyžaduje, nevím jestli to ještě může přijít (6 nocí bez kojení) a nebo se nám to prostě povedlo.
Už jsme měli i dvě lepší noci (převevčírem jen dvě vzbuzení, po krátkém pochování zase spinkala) a včera dokonce jedno buzení. Spaní ráno docela v pohodě, předevčírem jsme vstávali po 8 hod, dneska po 9 ![]()
Tak mi to přijde jako normál.
Jen ty prsa, je to nepříjemné.
Přečetla sem si to o těch homeopatikách, zítra nestíhám, ale v pátek si zajedu do jedné lekárny kde tomu rozumí a nechám si poradit. z toho článku mi není jasné, jestli když nemáme problém s tím že Kristýnka nevyžaduje kojeí, jestli se mají i tak kombinovat oboje homaopatika.
Jo a jak jste někdo psal o tom tlaku v prsou po vičení, já v nich má tlak fest, jako kdybych cvičila nějaké cviky na posilování, ale nic jsme nedělala, tak to asi bude i bez toho cvičení.
Jestli něco zjistím, tak se podělím
Bára
macam píše:
Tady jsem zkopírovala článek:„Homeopatické“ odstavení
Tento způsob odstavu se velice osvědčíl mně, mým příbuzným i maminkám, kterým jsem jej doporučila. Jedná se o velice ohleduplný postup bez užívání potlačujících léků, zbytečného pláče a křiku. Lze jej použít při náhlém odstavu z důvodu nutného odloučení miminka od maminky, při odstavování kvůli rizikovému průběhu dalšího těhotenství i pro odstavování malých závisláčků při prodlouženém kojení, které se stává pro maminku velice vyčerpávajícím.
- K odstavení se používají dva druhy homeopatických léků. Je to Ricinus communis 30CH a Lac caninum 30CH. První lék slouží k tomu, že dítko po požití cca 3 dávek léku maminkou, přestává samo od sbe kojení vyžadovat. Nevím, jak je to možné, ale zažila jsem to skutečně mnohokrát. Lac caninum staví laktaci a brání problémům s nalitými prsy.
- Oba léky se užívají střídavě, (ženy, které kojily třeba pouze jednou denně a nemívaly pocit plných prsů mohou vynechat Lac caninum), vždy dvakrát denně, jedna dávka každého z obou léků.
- U ricinu communis 30CH většinou stačí 3 dávky, pokud nezabere maximálně 7 dávek, není dvojice maminka - dítě k tomuto způsobu odstavení vnímavá. Zatím jsem takový případ nezažila. Důvodem pro ukončení podávání Ricinu communis je nevyžadování kojení dítkem.
- Lac caninum 30CH se užívá tak dlouho, jak je třeba. Jakmile produkce mléka prokazatelně klesá, snižuje se i dávkování, až se zcela lék vy:,–(í. Přetrvávání sekrece několika kapek mléka i několik měsíců po úplném odstavení je běžná. Není důvodem pro dlouhodobé podávání Lac caninum.
Dávkou homeopatických léků je myšleno podání 1-2 granulí. Farmaceutickými firmami udávané dávkování 5 granulí na dávku je zbyteční a i z hlediska financí drahé. Je pouhým sponzoringem farmacie.
Mezi podáním dvou různých léků je nutný přestávka nejméně 15 minut od úplného rozpuštění léku. Granulky se volně vkládají do úst, nebo pod jazyk,kde se nechají samovolně rozpustit. Cucání a urychlování rozpuštění léku není vhodné.
Po a před užitím homeopatik se doporuřuje 15-20 minut nic nepít a nejíst, vyvarovat se po dobu léčby používání mentolu např. v zubních pastách a omezit pití kávy.
Ahojky, tento článek od Tebe byl velice zajímavý a docela ráda bych to vyzkoušela, protože mám téměř 2letého syna a ten je zcela závislý na kojení a mě už to tak příjemné není. Kojím ho asi 5× přes den a pak v noci. Nevím jak přestat a tohle mě zaujalo, můžu se jen zeptat, kolik ty léky stojí korunek? A pokud jsem to správně pochopila, tak to můžu brát ikdyž malého nakojím? Děkuji za odpověď. Pa Janicka
Ahoj Janicko!
Ještě jsem je nezkoušela, ale v lékárně mi řekli, že jedno balení stojí kolem 50Kč. Což je super cena! Já malou kojím v 17měs. 3-4× denně a stejně tak i vnoci. Jsem z toho dost vyčerpaná a nejspíš do toho už brzy půjdu.
Na tvoji otázku, jestli můžeš malého nakojit, ano můžeš, právě do mléka se z těch léků něco dostane a jemu by to mělo přestat chutnat.
Tak jsem si je včera koupila (resp.27.10.), stály ty 2 balení 112Kč.
Ahojky,
už Vám to někomu zabralo?Mám 16 m
a kojím přes den(to mi nevadí), ale vstávat 3-4 x v noci mě vyčerpává,tak si říkám, že bych to taky zkusila.
macam píše:
Tak jsem si je včera koupila (resp.27.10.), stály ty 2 balení 112Kč.
Ahojky, já si je ještě nekoupila, ale tento týden se chystám. Asi nakonec koupím jen ten lék na zastavení laktace. Malému byly včera roky a tak jsem ho nakojila ještě v noci a od rána ne. Prostě se mi nechtělo a řekla jsem, že už je dost velký. Sama koukám, že jsem nepolevila. Malému jsem dala mlíčko(krabicové) do hrnečku a teď na spaní do láhve od Aventu a řekla jsem mu že je to stejné jako od maminy a že ta láhev je jako prso, tak to tak vzal a říká že je to jako prso.Už to ale zkoušel i na mě, ale prostě jsem mu ukázala prso a řekla jsem že neteče protože už je Tomík velký chlapeček, zatím to zvládáme, ale jsem zvědavá na noc. Právě jsem se nějak stáhla přes prsa a jsem zvědavá jestli to pomůže. Mléka se mi dělá pořád hodně, tak musím koupit ten lék a doufám že to zabere. Moc Ti děkuji za tip. Už to u vás zafungovalo?
Ahojte! Tak Vám můžu napsat své zkušenosti. V neděli jsem začla brát oba léky. Až po páté dávce, t.j. v úterý ráno, jsem malou naposledy nakojila a pak to začlo. Sice už kojení nevyžadovala, ale bylo na ní vidět, že by ráda. Jelikož mi u kojení vždy usínala, tak jsem měla veliké obavy, jak to budeme dělat. No jak jinak, nechala jsem ji vždy chvíli vybrečet a pak ji v náručí uchovala. První 2 noci byly nejhorší, stále se budila a hodně plakala. Včera to už bylo docela dobré. Vzbudila se 2× a nechala se ukonejšit pochováním a hlazením obličejíčku. Lac caninum na ukončení kojení zabírá pomaleji. Musí se mléko odstříkávat, jinak hrozí zánět. Také si prsa stahuji, plenkou a obinadlem. Po 7dnech se zatím mléko stále hodně tvoří, ale už ta bolest není taková.
P.S.: Můžu tedy velice doporučit!
P.S.2: Máme však veliký problém. Malá nechce pít! Žádné UM, jen trochu vody a čaje. Dnes ochutnala jogurtové mléko, ale moc ho nevypila. Počítám, že se v pondělí zajdeme poradit do poradny. Pokud máte některá radu…sem s ní! Děkuji.
Tak já jsem zářný příklad toho, že přestat s kojením s homeopatií jde. Musela jsem přestat za zdravotních důvodů ve třech měsících miminka. Takže z plného kojení, jsem během 14-ti dnů odstavila. Žádné bolesti prsou, žádné záněty.
Ricinum comunnis 30CH. To ale jen tak dva tři dny. Potom se mi začalo tvořit mléko a malá jej už nechtěla. Spíš je to na to, aby jí to prso přestalo vonět.
Lac caninum 30CH. Klidně brát jak je třeba. Tyhle homeopatika přestávají tvořit mléko.
Já jsem brala tyto homeoatika po 2-3kuličkách každé 3-4hod. Samo přes den. Na noc jsem si dala spíš Lac caninum.
Ahojte, jen píšu jak jsme dopadli, nekojím už 3 týdny a syn si ani nevzpomene…jen když mě vidí nahou, tak se mu rozsvítí očka a hladí mě a řekne ham a já na to, že už tam není. Asi jsem tam moc mléka neměla, když slyším jak se musíte stahovat, mě ani kapka neukápla
asi toho ode mě moc neměl. Já mám to štěstí, že UM chce, asi proto, že toho dostane plnou lahev
Tak hodně úspěchů.
zdraví Hela