Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky,
mou kamaradku prave hospitalozovali…
Je 24+1tt,cipek 18mm a dite (pry) sestouple v porodnich cestach…na monitoru mirne kontrakce,nepravidelne…nekrvaci
Prave dostava kapacky magnezia a samozrejme se boji,co bude dal…
(doktor k ni prijde pry az rano na vizitu a komunikuje jen se sestrami..)
tak shanim informace…abych ji treba uklidnila nebo aspon pripravila na dalsi dejstvi…
mate nekdo podobnou zkusenost? POdarilo se doktorum tehotenstvi udrzet a jak dlouho?
MOc dekuji za veskere poznatky.
Jaana
Ahoj Jani,
moc držím tvé kamarádce palečky. Já jsem rodila ve 30+3 t.t, moje kamarádka ve 29 t.t. Obě holky jsou úplně v pořádku. Doktoři říkají, že každý den je dobrý. Tak ať se tam v bříšku mímísek ještě nějaký ten den, teda spíš týden udrží. Kde leží v nemocnici?
Ahoj
a dej vědět Gábina
No miminka můžou být úplně v pořádku, když se narodí ve 24týdnu. Vždyť se zachraňují 450g miminka. Nebo už i s nižší váhou? A kamarádka už je ve 25tt. Záleží na spoustě okolností. Na průběhu porodu, velikosti miminka. Aby nechytilo infekci a tak. No asi i na nemocnici.
Dělala jsem v Motole na dětské rehabilitaci a určo tam taková miminka byla a časem v pořádku. Pamatuju dvojčata rozená ve 27týdnu a byla do roka úplně v pořádku. Bez jediného následku. No ale byli tam i starší a dobře nedopadli. Fakt záleží na spoustě věcí.
Tak ať kamarádka co nejdýl vydrží.
Starší dcera narozená 27tt. Do 26tt ukázkový těhu pak náhle infekce, pravidelný stahy, hospitalizace. Po 2dnech kdy se mi snažili vyléčit infekci a zastavit kontrakce žádný zlepšení tak mě převezly na specializovaný pracoviště pro předčasný porody kde se mi další 2dny snažily zastavit porod ( dostávala sem něco na léčení infekce, něco na zpevnění svalstva pánevního dna - to my bylo vysvětleno asi tak aby mimi ze mě nevypadlo stahy se totiž od začátku hospitalizace nepodařilo zastavit, pak nějakou výživu páč sem poslední 2dny před porodem nemohla jíst, no a Dexonu - série injekcí na urychlení dozrání plic u mimi, dále už asi nic… ) no zase nic a ještě k tomu zjistili že už je nakažená i plodovka čili nakonec mimi muselo rychle ven. Dali mi epidurál aby mi zmírnily bolest abych byla klidnější aby prostě mimi zajistily co nejšetrnější příchod na svět, s tím souvisí i nástřih hráze. Když byla venku tak to byla taková rychlovka že sem jí skoro ani nezahlídla. Pak mě uspaly a zašily to proto že sem byla už tak vyčerpaná že se dohodly že bych to nemusela dát… Druhý den sem jí viděla. V nemocnici byla 2m mě po 4dnech pustili. Na dýcháku byla jen 24h to proto že mi stihly dát celou sérii Dexony. Infekci naštěstí nestihla dostat. Krmili ji sondou do žaludku, později ze stříkačky a nakonec flaška, prso v době kdy už mohla sát nevyšlo. Měsíc byla v inkubátoru pak 14dní výhřevná podložka a posledních 14dní naostro. Pro nedonošence je typická chudokrevnost takže s tím byl boj, musela v 1m podstoupit operaci tříselné kýly na kterou ji převážely do jiné nemocnice, dostala transfuzi. Do 1r byly zdravotní problémy, nedozrálá sítnice, pravá polovina těla zakrnělá - rehabilitace. Pak nastal zlom a dnes je z ní zcela zdravá 8l školačka. Kvůli nedonošenosti dostala odklad školní docházky. Asi sem i na něco zapomněla ale takhle to snad stačí, snažila sem se stručně popsat celou situaci… Kdyby ještě něco tak se ptej.
Jaani: tak já měla tento problém taky a nakonec se Jakub narodil na 37. tt
Gabi…leží ve fakultce v Olomouci…což je dobrý si myslím…
Sany…tak to jste si uzili,dekuji za informace…kamaradka zatim nerodi a vsichni okolo doufame,ze se tam holcicka (by to mela byt) jeste nejaky tyden (snad mesic) udrzi.....
Infekci zatim snad nema…nema teploty a zatim ji nic nezjistili…nicmene jednu prelecenou uz ma za sebou asi pred tremi tydny ![]()
Diky vsem…dam vedet,jak bude dal…
Jaana
Ahoj, pokud se kamarádce zkrátil čípek, ale neotvírá se, tak to není tak hrozný. Mně teď při druhém těhu taky ve 24tt řekl dr, že mám čípek 1cm a je to na hospitalizaci. Já mám doma starší dítko, tak jsem do nemocnice nechtěla. Zůstala jsem doma, nahodila klidový režim o zapřáhla babičky. Nakonec jsem přenášela a dcera měla 4510g.
taky myslím, že pokud je jenom zkrácený čípek, tak to bude v pohodě a bude mít klidový režim, opravdu je dobrý každý den v bříšku, určitě dostane ty injekce na dozrání plic mimča (jsou to celkem 4 injekce nebo i jenom dvě, záleží na druhu). já jsem s Klárkou ležela od cca 25.tt (přesně si to už nepamatuju
) doma s nohama nahoře a od 32tt víc jak dva týdny v nemocnici. z porodnice mě pouštěli s tím, že jsem otevřená na 2 cm, tak se uvidí, jak rychle porodím
nakonec jsem rodila 38+4 a to ještě díky tomu, že jsem si vyšlápla schody do druhého patra
tak držím kamarádce palce a hlavně to chce klid a přesvědčovat mimčo, že ještě ven nemůže. oni tomu rozumí i v tom bříšku ![]()
Ahoj, tak já měla v pdstatě to samí. Akorát jsem byla hospitalizovaná od 26.tt. Měla jsem taky zkrácený čípek, pak jsem se podle UTZ začala i otvírat. Takže klidový režim, opravdu jsem od té doby jen ležela až do konce. Bylajsem třeba měsíc v nemocnici 14 dní doma a zase 1 dní v nemocnici. Na psychyku šílený. Ale díky bohu jsem nakonec rodila ještě 2 dny po termínu a malá měla 3700g 53cm, takže žádnej prcek ![]()
A to mi všichni doktoři předpovídali že nevydržím ani do 36.tt
bylo to ale v nemocnici strašné-ten strach o miminko a jestli se narodí tak jestli bude v pořádku a podaří se ho zachránit. Určitě kamarádku nějak podpoř. Já taky hledala všechny dostupné informace a všechno kolem předčasných porodů mě zajímalo, tak vyber to dobré a dodej jí trochu sílu…a my budeme držet palce
holky,jste zlate.....vsechno ji vyridim.....jen co bude mit po vizite,zavolam ji…
Jana
ahoj,
tak jen pro info..
Kamaradka a jeji holcicka jsou stale jeste 2v1..
PRognozu ma,ze vydrzi max. do 34tt,spise porodi drive…
Cipek na 16mm a je otevrena tusim na 2-3cm…
Lezi hlavou dolu,dostava Gynipral co 4-6hod,stahy se zatim podarilo zastavit…ale hodne ji leze tlak nahoru…140/100 atd.
Tolik novinky…
Jaana
Díky za info, už jsem si několikrát vzpomněla jak na tom kámoška asi je. Tak super, každej den v bříšku je dobrej ![]()