Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
KONTRYHEL Ženská bylinka na všechno?
Bylina se v lidovém léčitelství využívá:
při náchylnosti k potratům
při potížích v přechodu
při křečích v trávicím ústrojí
při silném menstruačním krvácení
k výplachům při gynekologických zánětech
Užívaná část: Nať, list
Sběr a úprava: Sbírá se list a kvetoucí nať (květen až září) a suší se ve stínu. Droga je bez pachu, chuti hořké a svíravé.
-------------------------------------------------------
Tato skromná a nenápadná bylinka má jakési ženské, mateřské poslání.
Posiluje totiž ženské pohlavní orgány, především dělohu. Velice dobře pomáhá
při potížích (i nervových) v těhotenství a kolem porodu, jako jsou obavy
z porodu, deprese po porodu i těhotenské zvracení. Je vhodná jako prevence k ulehčení přechodu. Pro všechny tyto proženské vlastnosti byla jako bylinka magická přímo předurčena k čarování pro lásku a krásu.
Z léčivých látek obsahuje třísloviny, hořčiny, malé množství kyseliny salicylové, organické kyseliny, silice, minerální látky aj. Sbíráme kvetoucí nať od května až do září a sušíme ji ve stínu. Roste u nás hojně. Nachází se na vlhčích loukách a v příkopech, při okrajích lesů, podél potoků, plotů, ale leckdy i na venkovské návsi. Kontryhel je netoxické sedativum a nemá žádné vedlejší účinky.
Všechny rány (i zanícené) hojí uvnitř i zevně! Kromě toho podporuje zdravý spánek a zklidňuje nervy. Pomáhá při teplotách a vnitřních zraněních, hojí hnisavé vředy a těžko se hojící rány, katary žaludku a střev, staví průjmy, zklidňuje bolestivou menstruaci, čistí krev a doporučuje se i při otylosti a cukrovce! Je dobrým prostředkem i k vymývání očí při zánětech. Posiluje nervovou soustavu a čistí krev. Kontryhel je prostě všelék!
Čaj z kontryhelu
2-4 čajové lžičky drogy vhodíme do 1/4 litru vroucí vody a necháme jen
krátce přejít var; poté necháme 10 minut ustát. Pijeme 2 šálky denně.
Jako čtrnáctidenní kúra se radí pít tento čaj při chorobné otylosti. Ovšem
spolu s odlehčovací dietou!
Samotný čaj z kontryhelu nepijte dlouhodobě, mohl by podráždit ledviny.
Kdy pít? Při menstruaci, před ovulací nebo pořád?
Děkuji za Vaše zkušenosti ![]()
sunn
Sunn, prý je to pravda:)
Nám PA v předporodním kurzu, které hodně věřím, doporučovala pít kontryhel hlavně hned po porodu a celé 6tinedělí-pomáhá k lepšímu zavinutí dělohy. Tak jsem ho pila. Ale člověk si na tu chuť musí zvyknout, nějak extra mi nechutnal, nicméně víc, než třeba maliník před porodem:)
K.
Nazdar Sunn,
ty se fakt nenudíš
. Já jsem kontryhel teď pila od února, prý podporuje růst děložní sliznice. U mě to mělo zřejmě jiný účinek a ten víš. Děložní sliznice stejná a menstruace od té doby téměř žádná. Ale měl by se prý pít v první polovině cyklu do ovulace a po ovulaci už né. Já teď zkusím zase ho nějakou dobu nepít a uvidím co to se mnou udělá.
Tynda
kristain - díky ![]()
Tyndo - to jsem potřebovala vědět! Jestli se pije jen do ovu.
Takže to zkusím dodržet a uvidíme na výsledek:-)
A jsem zvědavá na Tebe, bylo by fajn, kdyby nám ty // vyšly na stejně! ![]()
A je lepší ho pít v těhu na začátku nebo ne?
Určitě to pomůže víc snažilkám ![]()
Sunn , ja jsem pila kontryhel pri MS a do ovu, jak uz tady bylo psano. Rekla bych, ze MS byla min bolestiva a mozna to melo vliv i na tu sliznici. Po vysazeni prasku mi dr. rikala, ze mam sliznici hrozne nizkou a bude nejakou dobu trvat nez otehotnim…Snazili jsme se tri mesice a kontryhel jsem pila dva cykly…
No a s tim zacatkem tehu nevim. Ja uz ho nepila, ale urcite neublizi, protoze je bezne v cajovych smesich pro tehotne.
Drzim palce vsem snazilkam!!!!
Dneska jsem ho zrovna pila a už ho nemůžu ani cítit, je pěkně hnusnej ![]()
Ahoj,
tak jsem taky zkusila kontryhel. Koupila jsem pytlikovej, pit se dal a stal se zazrak! Po 20ti letech jsem mela poprvy v zivote bezbolestnou MS! A bez prasku! Takze doporucuju ![]()
Ahoj holky,
ja som začala piť kotryhel minulý mesiac a myslím, že mi pomohol. Predtým som mávala sliznicu tak 5 mm a teraz som mala 7 mm. Nie je to najlepšie, ale predsa sa niečo deje. Ja ho pijem s medom a celkom mi chutí. A pijem ho len do ovu. Na budúci týždeň mám ísť znovu na kotrolu folíkov, tak Vám potom napíšem či mi pomohol k rastu sliznice.
pa, Anet
Mě chutná
Piju ho i při bolestech v podbřišku, které s MS nemají nic společného a zdá se, že pomáhá… Už se těším, že si s ním konečně trošku vylepším svou bolestivou MS, to nahlásím už v pondělí!!!
Při různých zánětech a výtocích prý pomáhá sedací koupel v odvaru.
Jinak jsem četla, že se kontryhelem nelze nijak „předávkovat“ a že má lehce progesteronní vliv. Takže vliv na sliznici a na lepší přilepení mimíska ![]()
Bylinkám zdar a hlavně, ať nám dopomůžou k dálnicím na testu!!!
Já tedy nevím, pila jsem kontryhel dva měsíce a musím říct,že jsem asi nejáká divná a působil na mě divně.Menstruace byla o dost silnější a do jiného stavu jsem nepřišla. Tak nevím.. ![]()
Ahoj holky:) Chtěla bych se zeptat, kdy mám pít kontrtyhel, když beru HA a ovulace vlastně nemám. Vím, že mě asi nijak neublíží, ale je fakt, že mám pocit, když ho vypiju, že mě začne trochu bolet hlava. Je to možné?:) Děkuji
Ahoj ženy,
potřebovala bych poradit. Mám po vysazení HA neskutečně rozházený cyklus. Jeden měsíc 43 dní, další 38, další jsem myslela, že začne teď po 25, ale pouze špiním. Kamarádka mi doporučila kontryhelový čaj, tak se chci zeptat jak ho pít. Jestli jenom během MS nebo první část cyklu. Děkuji za rady.
Pila bych ho vzdy jeden tyden v mesici a pak zase tri tydny prestavku, radeji tak tyden po skonceni ms