Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@pet p píše:
Jo a nenechat dovyspat nebude u takto malého dítěte fungovat. Dobrý spánek přes den je základem dobrého spánku v noci. Když bude nevyspaná, bude přetažená a neschopná usnout - když se něčím zaujme, tak sice vydrží (např. když přijde táta), ale to neznamená, že není ospalá, naopak bude pak ještě víc ospalá a přetažená
Souhlas. U nas platí blbe spani ve dne = blbe spani v noci = blbé spani ve dne. Věřím, ze treba @blumen s tim muze hybat a nastavovat si to, ale bude to spis vyjimka.
@Ba-stet taky je to moje první dítě. Ale mám drobet zkusenost se sourozenci (mladší o víc jak 15 let). Hlavně se snažím koukat na dítě jako na lidskou bytost. Zatím to funguje, uvidíme, jak to bude dál..
@Anonymní píše:
@blumen no tak jak ji tím pádem mám dávat spát v 7, když chce spát v 5.. proto logicky uspavame tak pozdě. Dcera si vstavala pravidelně kolem 9. Teď byl manžel 14 dni doma a tak se rozhodila.
Tak kdyz chce spat v 5 a nevydrzi, tak dej, nevim teda, jdy se probudi, ale podle toho posunout pak ten posledni hlavni spanek, aby nebyla pretazena.
@Secado píše:
A co na tom chceš řešit?Ty děti maj v tomhle obdobi tolik problémů a novych vjemů, že prostě nespí. Stejně se to za měsíc zase změní.
U nás se to zatím měsíc od měsíce zlepšuje
No tak ja bych zkusila nedavat spat tak brzo, ale treba v 9, protoze ve 4 by se mi fakt vstavat nechtelo a jen bych se s tim nesmirila
@Ba-stet píše:
Souhlas. U nas platí blbe spani ve dne = blbe spani v noci = blbé spani ve dne. Věřím, ze treba @blumen s tim muze hybat a nastavovat si to, ale bude to spis vyjimka.
Asi jo, no, ja porad rikam, ze mam druhe dite za odmenu
zato starsi mi to vynahrazuje neustale
@blumen jak nesmirila?
Pro mě to není důležitý a ani to není problém. Mám jedno dítě, tak holt chodím spát dřív. Na telku stejně nekoukam, můj život to nijak neomezuje. A předpokládám, že mě čekají jako rodiče větší kompromisy než vstávání
A už jsme na to vcelku zvyklí, máme aspoň večer klid.
@Secado cemu se divis, pro me je vstavani pred 7 za trest, nekdo to tak ma nastavene. Ve 4 jsem v zivote nevstala a fakt bych to nechtela a snazila se to posunout. Ale kdyz ti to vyhovuje, tak to tak nech byt
ja bych musela chodit spat tak v 8 a ani tak nevim, zda bych vstala. Navic co delat v byte po tme po ranu tak dlouho, brr
@blumen pak to chápu. Já v životě vstávala v různý doby, tak je mi to jedno
Byvala i doba kdy jsem se vracela z práce ve stejnou dobu, jako teď vstávám ![]()
Dneska mi dítě usnulo až v 19:30, jsem zvědavá, kdy vstane ![]()
@blumen To mám stejně. Kamarádkám se běžně budily děti v pět, to bych byla na mašli. Mě dítě naposled vykopalo z postele v sobotu v nelidských 6,30. Než se muž probudil, stihla jsem vytřídit miminu větší oblečení a uklidit menší, zreorganizovat šatní skříň, zmontessoriovat poličku s hračkama, nasnídat se, přečíst tři kapitoly románu a jít na hodinu se psem. Připadala jsem si jako super žena, než jsem ve tři upadla do krize ![]()
@Secado V 6,30 jo
Ne, vážně, záleží, jak kdy. Ona bývá přes den celkem v pohodě, chvilku si hrajem spolu, chvilku si dělá něco svýho… děsná je jen večer a v noci
Ale musej to teda být činnosti, který lze kdykoliv přerušit a zasáhnout, když dochází k páchání protispolečenské činnosti. Třeba vaření je o nervy. A pak jsou samozřejmě dny, kdy je mým cílem holé přežití do večera ![]()
Edit: Ještě aby to nevypadalo, že se vytahuju, těch hadrů byl šuplík a zmontessoriovat poličku znamená, že všechny krámy naházíš do jedný krabice a do poličky vyskládáš 6-8 nejhezších edukativních hraček ![]()
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx nekojím, je na um. Spinka na zahradě.. jenže těch 20minut no. Nositko mám, ale nemůžu nosit dlouho..
@blumen Přes den spi v kočárku, jenže tam se rychle budí.. když uspavam večer, musím být vedle ni v posteli, jinak pláče a furt si stoupá :/
@NinaU. No ona by asi mezi 6-7 neusnula.. vzbudí se třeba kolem 5,hraje si a po chvilce už kňourá, ale neusne.. Nebo usne, ale za hodinu je vzhůru a jedeme zase znovua pak to právě dospává dopoledne..
Tak vem kocar a bez na dve hodinky ven. V cem je problem?
@Anonymní píše:
@Secado já to třeba poslouchala od své tchyně. Dceru nosím, čas od času ji tedy v ruce uspím. Ale přeci jen už se pronese, mám problém se zády, takže je pro mě občas fakt problém ji nosit.
Sedet na gym balonu s dcerkou v naruci jsi zkousela? To uspi kazdyho.
@Secado píše:
@blumen pak to chápu. Já v životě vstávala v různý doby, tak je mi to jednoByvala i doba kdy jsem se vracela z práce ve stejnou dobu, jako teď vstávám
Dneska mi dítě usnulo až v 19:30, jsem zvědavá, kdy vstane
Tak to u me nehrozi. Musim chodit spat idealen ve stejnou dobu a mit aspon 8 hodon spanku (ted se nedari
), jinak jsem nepouzitelna. Kdysi jsem delala nocni a pak musela dat vypoved, mela jsem z toho opravdu tezke poruchy spanku. Po zmene prace to preslo.
@Lucie_Sx píše:
Sedet na gym balonu s dcerkou v naruci jsi zkousela? To uspi kazdyho.
Každýho ne. Koupila jsem si super drahej balon speciálně kvuli miminu (a v naději, ze bych se na něm nekdy snad mohla donutit cvivit) a naši drahou to v lepším případě rozjaří, v horším rozzuří. Ale rada si na nem hopsa pres den ![]()