Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky! Malá má 10 měsíců a neumíme pít z ničeho jiného než ze lžičky. Už si nevím rady. Zkoušela jsem různé hrníčky, dudlíky atd. Z flašky s dudlem mi vypije jen mlíko a když jsem ji chtěla ošálit a dala jí tam vodu, štávu, čaj atd. v různých teplotách nevzala mi to. Jedině čeho jsme dosáhli, tak ví, že z hrnečku se pije, sama si ho vezme a dá k pusince a jeden lok vypije a pak už to vše lije kolem sebe. vše co vypadá jako hrneček strká do pusinky a chce jakoby pít, ale doobravdy se jen jednou napije. nevím co už vymyslet. s tou lžičkou je to už na palici. děláme to tak od půl roku, kdy nechtěla pít vůbec ani mlíko. trvá to hrozně dlouho.prosím o rady, pokud nějaké jsou. A ještě bych se chtěla zeptat kolik vám vypijou za den dítka tekutin? Děkuji
Nejsou, ale to tě moc nepotěší…
Jinak malý má už 15 měsíců a nepije o nic lépe než tvoje malá… jediné z čeho si trochu cucne je láhev v brčkem, jinak z ničeho a i tam tak max 2-3×, takže za den tipuju tak 20 - 50 ml
Ale naštěstí se ještě kojí, tak si říkám, že do sebe nějaké ty tekutiny dostane. Jo a z dudlu nepije vůbec.
zkus láhev s brčkem nebo klasickou pet flašku co se v ní prodává třeba brumík jsou to láhve s tím sosáčkem. Malý z toho pije rád
zkoušela jsem jak brčko, tak láhev od kubíka a nic, asi jsme fakt ztracenej případ…
Já mám zase opačný „problém“ … Je nám 15 měsíců a lahvička je náš „poklad“, malý jí musí mít neustále po ruce, vypije tedy přes den tak 2-3 lahvičky po 150 ml… Ale chtěla bych už přejít pomalu na „učící“ hrnečky apod, ale to bez úspěchu (jakmile to nemá „dudel“, tak to zahodí…)
Přitom dudlíka jako takového nemáme od narození, ten odmítal… Takže já se zase bojím, aby nám ta lahvička nezůstala až do puberty… ![]()
Snad se to ale srovná… I u Tebe… Kamarádka, když přecházela z kojení na lahev, tak jí malá taky odmítala pít, bojovali dlouho, ale nakonec jí pořídila takový ten „učící hrneček“ s tvrdou „násoskou“, vyndala zevnitř ten „systém proti vytékání“ (ježiš já se vyjadřuju
) a po troškách vždy dávala napít… To se jim uchytilo a dělají to tak dodnes (cca od 5 měsíců, teď je jim 8 měs) …
Naše ráda pila z tohodle hrnečku, úplně ho milovala http://www.malvik.cz/…y-SI-9938447
Mě se teď malá(13m) naučila pít z obyč. hrnku.Držím ji ho a pije krásně.A hlavně ji to baví,tak to zkusit třeba to ![]()
my vypijeme tak 3 lahvičky (lžičkovací metodou
takže tak 500ml vody a k tomu 300 ml mlíka a dr. mi říká že je to málo. tak já nevím. mně to málo nepřijde. ještě k tomu když to dá tolik práce.:)
taky zkouším hrnek, ale jak jsem psala, jen si jednou lokne a pak už děla blbosti. holt to musím zkoušet pořád dál a snad jednou budem pít normálně ![]()
Liduš88 píše:
Mě se teď malá(13m) naučila pít z obyč. hrnku.Držím ji ho a pije krásně.A hlavně ji to baví,tak to zkusit třeba to
Jo to naše malá je taky nadšená když jí dám pití do obyčejnýho hrnku, když se mi zdálo že málo pije stačilo dát úplně obyčejný hrnek.
Terez85 píše:
Já mám zase opačný „problém“ … Je nám 15 měsíců a lahvička je náš „poklad“, malý jí musí mít neustále po ruce, vypije tedy přes den tak 2-3 lahvičky po 150 ml… Ale chtěla bych už přejít pomalu na „učící“ hrnečky apod, ale to bez úspěchu (jakmile to nemá „dudel“, tak to zahodí…)Přitom dudlíka jako takového nemáme od narození, ten odmítal… Takže já se zase bojím, aby nám ta lahvička nezůstala až do puberty…
Snad se to ale srovná… I u Tebe… Kamarádka, když přecházela z kojení na lahev, tak jí malá taky odmítala pít, bojovali dlouho, ale nakonec jí pořídila takový ten „učící hrneček“ s tvrdou „násoskou“, vyndala zevnitř ten „systém proti vytékání“ (ježiš já se vyjadřuju
) a po troškách vždy dávala napít… To se jim uchytilo a dělají to tak dodnes (cca od 5 měsíců, teď je jim 8 měs) …
dvojcata piji taky z lahve, vzdyt o nic nejde… hrnek umi, ale poliji podlahu a sebe a brachy
natalousek píše:
taky zkouším hrnek, ale jak jsem psala, jen si jednou lokne a pak už děla blbosti. holt to musím zkoušet pořád dál a snad jednou budem pít normálně
co to zkusit z lahve lit na lzicku, ze uvidi tu lahev a zvykne si, treba se pak napije
Myslím, že není problém v tom, že to neumí. Spíš nechce. Takže namotivovat. U nás byl naštěstí výrazný motivační prvek jídlo. Dokud se nenapil, nebylo jídlo. Funguje to do dnes.
Jinak asi také nejvíc zabralo brčko, trochu jablečný džus (ale ten později), později ´tukání na zdraví, pití z půllitru, panáků, sklenic na víno, 5 brček naráz v jednom hrnečku a ty střídal…
tak pokud z té flašky mlíko pije, tak to asi umí ale nechce. Mě v 10 měsících taky nic moc jinýho než mlíko nepil ani jeden
Do roka a půl pili z flašky, ale museli mít trochu sladký čaj. Potom už pili z hrnečku, ale musel být trochu „tekoucí“-tj. nějaké pítko bez membrány nebo brčko.