Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám dotaz, máme 12 denní holčičku, teprve v pátek jsme dorazily domů z porodnice, první noc úplně úžasná, budila se po třech hodinách na kojení..ale další noc katastrofa, nespala skoro celou noc a další noc taky ne..přes den spí..budí se po třech hodinách, ale ty noce jsou příšerný, včera šla spát kolem sedmé a zbudila se kolem desáté na kojení..paráda..ale od tý doby vůbec nemohla zabrat..jakmile jí vrátím do postýlky, tak se probere..nebrečí nic, jen se tak nějak vrtí a občas jakoby vískne, ale jinak nic..ale i tak je člověk z toho hotovej, že nespinká..prosím poraďte, jak to udělat spíš tak, aby přes den byla takhle vzhůru a v noci spala…četla jsem, že miminka nemají spát úplně po tmě, takže máme roszvícenou lampičku..a v noci přebaluji, aby v tom nespinkala..prosím poraďte, děkuji za rady ![]()
Na světlo bacha…Já jsem u první dcery taky svítila a drželo jí to do šesti let. ![]()
Jinak spánek u tak malého mimi bych neřešila, je toho na ní moc, teprve si zvyká na život ,,venku,,..Byla bych ráda, že v noci nevříská. Ona si rytmus spánku sama časem upraví.
Asi ma prevraceny rytmus.
My jsme mely prvni dny s dcerou taky katastrofalni, ale mame uz ritual.
Spinka ve dne dole v boxu a vecer se jde nahoru, prevlece se, vykoupa, nakrmi a dam do postylky, zasadne zhasinam, jen mame malilinkaty svetylko z chuvy. Ja dokud ji ta tma nebude vadit, tak zhsinam, aby rozlisila den a noc a docela to zabralo.
A vecer jak se zacne stmivat roznu svetlo, i kdyz spinka, aby vedela, ze neni noc a nespala mi durch
A proč by miminka neměli spát ve tmě?
Mi přijde, že má zatím obrácený režim, to bývá běžné, takže bych ji nemátla ještě rozsvícenou lampičkou, já v noci, pokud nepřebaluju, tak při kojení nesvítím, nemluvím, jen frknu prso a když už jen dudá, tak zase odeberu, dám dudlíka, otočím se na druhý bok a chrním, on ať si tam dělá co chce ![]()
Druhého syna jsem jako miminečko zavinovala pevně do tetraplíny „na housku“ a pouštěla mu na usnutí bílý šum - vysavač
Zavinování od 2m pak odmítal, ale teď v půlroce jsme se k němu vrátili, když ho nakojím a dám dudlík, tak si ho hned vytrhne rukou a prohlíží, takže ho zavinu do osušky, aby měl ručičky u těla a hezky spinká.
Tak já bych viděla problém právě v té lampičce. Malý mi v noci zásadně nespal, jakmile se svítilo. Oči jak baterky, byl prostě vzhůru a uspávala jsem ho zásadně třeba i hodinu a to houpáním. Pak jsem se dočetla, že tohle může být právě ten problém. A tak jsem přestala svítit, dělala všechno po tmě, případně si rozsvítila v předsíni a nechala dopadat jen proužek světla tak, abych viděla trošku já. V noci jsem zásadně na dítě nemluvila a snažila se s ním co nejméně manipulovat. Od té doby bylo po problému. V noci se nakrmil, tím že se nesvítilo tak zůstával v jakémsi polospánku, po krmení jsem ho položila do postýlky a spal dál. A praktikujeme to tak dodneška. Jinak miminko nemá žádný režim, nezná den a noc, to všechno se musí teprve naučit, takže to že se v noci budí, je naprosto normální.
Lampičku bych taky nerozsvěcela a vydrž, je to čerstvý mimninko, má nárok na všechno. Po šestinedělí bude líp. ![]()
Nám malej první tři týdny bojkotoval noc taky. Problem byl, že on nebyl vůbec spavej novorozenec. Přes den naspal tak 4 hodiny po kouskách, přes noc tak dvě. A články že novorozenec spí 16-20 hodin denně jsem proklínala.
Já po třech týdnech hotová, řvala jsem z nevyspání a nebyl nikdo, kdo by mě alespoň na hodinu vysvobodil, abych mohla uklidit, uvařit a nebo si jen tak odfrknout. Takže po třech týdnech jsem to „vzdala“ a nastavila jsem režim už necelýmu měsíčnímu miminku.
Vydatně blbneme před každým spaním, před nočním spaním jsme se rachtali ve vodě (mám štěstí, že malej není háklivej na každodenní mytí), nakojili a uhoupali. Když usnul, tak transport do postýlky a pevně zavinout do obyč pleny. Dávám dvě jednu jako trojúhelník, jednu jako obdélník položím na trojúhelnik. Ručičky k tělu, obdélníkem přitisknu ručičky, trojúhelníkem zafixuju… pak přikrýt nebo „zavinout dekou“… Udělala jsem to takhle párkrát a naučil se spinkat celou noc.
Později jsem ho začla dávat do postýlky né spícího, ale hodně unavenýho, zavinula, pustila ukolébavku nebo bílej šum (na youtube pouštíme bouřku) a je tuhej do pár minut.
Přes den sice moc dlouho nespinkáme, ale za to můžu říct, že co jsme začli tohle praktikovat, tak spal minimálně 6 hodin v noci v kuse. Teď jsou nám téměř tři měsíce. Dneska dokonce trhnul rekord, a to 11 a půl hodiny - ale obvykle je to těch 7-8. Na kojení jsem nebudila nikdy, malej nádherně přibývá na váze, takže tohhle jsem neřešila. Ze spaní nečůrá, jen těsně po probuzení, takže vlastně přebaluju čerstvě počůranou plenu až ráno. Ale když zjistím, že v noci usnul připočůranej, tak ho přebaluju taky. Ať mi v tom prcek nespí, ani bych nedokázala v klidu usnout, kdybych věděla, že je špinavej. Naštěstí ho už umím často přebalit, aniž bych ho vzbudila v postýlce.
Jinak lampičku máme rozsvícenou taky, ale ve vedlejší místnosti a jen 5W úsporku, takže tam dopadá jen minimum světla. Velký světlo nerozsvěcuju v době hlavního spaní vůbec a snažíme se v noci být co nejpotišeji. Nemluvit moc na něj, maximálně podat dudlíček, pohladit, když je náááááhodou kojení, tak s ním vůbec u toho nebo potom neblbnout a šeptat… Prostě klidová a tichá část dne.
Jinak, když jsme měli ze začátku obrácenej režim, tak pomáhalo pomalu posunout a občas nenechat malýho přes den dlouho spát a vzbudit, nebo ho dát spát až když je opravdu opravdu unavenej.
Ahojky jak už jsem tady četla určitě ti doporučím to zavinování a šum dá se stáhnout na uložto nebo někde na netu a je to zázračná věc.Mě malej teda spinkal docela hezky,přez den jsem ho budila po 3,5h aby se naučil,že se spinká dlouho jen v noci na radu dr, a zabralo to.Ted je mu 9 týdnů a spinká od 19h (nezavinutej)do 24h a pak ho zavinu a spinká do 7.Když ho zavinu v těch 19h vydrží do 3,světlo máme taky,ale jen slaboučký abych viděla já do postýlky.Doporučuji koupit knižku nejštastnější miminko v okolí já jsem si ji koupila když jsem přišla z porodnice a jelikož to je moje první miminko tak mi fakt hodně věcí pomohla objasnit a spoustu fíglů tam je právě pro nespavá miminka.Hlavně by miminko nemělo spinkat v uplně tiché místnosti …držim palce to se brzo srovná ![]()