Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky, udělal se mi nejspíš v prsu zánět. Včera jsem měla horečky, jako by na mě šla chřipka a bolelo mě prso. Dneska koukám, že se mi udělal velký červený flek a prso je na omak tvrdší a stále bolavé. Malému je už rok, kojím jen v noci, ale ted je nemocný a občas kojím i přes den…Dneska už teplotu nemám. Co mi pomůže? Nikdy se mi to předtím nestalo…Díky za odpovědi
Ahoj, jedním z babských receptů je obklad s tvarohu. Jinak samozřejmě zkusit rozmasírovat (ideálně v teplé vodě), bolí to, ale zkus vydržet. Pokud ještě kojíš, tak kojit právě z tohoto prsu.
Mě když se udělal zánět, tak jsem šla na gyndu a doktor mi napsal antibiotika.
Jo a někde jsou tu i staré diskuze na toto téma, tak zkus pohledat.
jojo pomačkat tvaroh abys ho nepřikládala úplně studenej, přiložit a nechat až jakoby vyschne, chtělo by to asi ostříkat jenže to se ti zas úplně rozjede a když kojíš tak málo tak spíš jen odstříkat do úlevy..
Mi pomohl nastrouhaný syrový brambor, dát na kapesník, přiložit, na to třeba ještě plínu nebo něco, ať ti to nezničí prádlo a jak uschne, tak nastrouhat a dát nový.
tak mě babička radila obklady ze silného alkoholu.ale to už jsem končila s kojením a dostala jsem zánět..
Já chodím pravidelně na prohlídky na prsa a tam jsme to řešili s doktorem a řikal, že nejhorší je, když se to zahřeje prý je to stejný jako kdyby se dal na zánět slepáku teplý obklad
takže jen chladit a chladit ![]()
Taky jsem měla nedávno zánět v prsu, pomohli mi tvarohové a chladivé obdklady. Snažila jsem se kojit převážně z toho bolavého prsu a mezi kojením ještě rozmasírovat a pořád odstříkávat. Po dvou dnech to povolilo ![]()
Ahoj, dají se koupit v lékárně i gelové polštářky na prsa, které si nachladíš v ledničce a pak přikládáš nebo přímo vložíš do podprsenky, mě ale asi nejvíc pomohly antibiotika (horečky 40, které nešly pořád dolů..), taky sprchování studenou vodou, jak říkaly holky, chladit a chladit, čím víc se to nechá rozjet, tím víc to pak bolí a zatvrdne.. držím palce, ať se ti to co nejlíp zlepší a neváhala bych určitě s návštěvou doktora,papa
ahoj, dobry je ten tvaroh a kojit, i kdyz to teda boli jak
chladit, masirovat.. drzim palce, at to brzy prejde ![]()
no už mi je líp, dneska už teplotu nemám, měla jsem jenom včera celý den, ale byl to mazec…ted už mám jen ten flek a už to tolik nebolí, snažím se kojit víc tím bolavým prsem. Snad už to odchází, chudinka drobeček, bere ATB a ještě do toho já, tak moc nechce papkat a má průjem…
Koupila jsem dneska tvaroh, tak to zkusím
já ho měla 2× a pokaždé mi zabrala co nejvíc horká voda a okamžité kojení.
Mně poradila porodní asistentka obklad ze slivovice a zelí, střídat
. Zní to šíleně, ale mně to pomohlo. Namazat prso pořádně krémem, tam kde je flek, namočit kapesník do slivovice, přiložit, přikrýt igelitem at nesmrdí. CCa 2 h nechat, pak nakojit z více pozic a vzít klasické zelí hlávkové, utrhnout list, trošku naklepat, at tam je ta šťáva a zase přiložit na prso. Obklady střídat. Měla jsem to asi 2 dny, druhý den už flek zmizel a bylo to dobré ![]()
Vzhledem k tomu, ze memu 12ti dennimu synovi propukla novorozenecka zloutenka az po propusteni z porodnice jsem byla nucena nastoupit opet do nemocnice na fototerapii. Stezovala jsem si zde na bolest prsu a teploty. Kdyz me zarudle, ztvrdle prsa a znicene bradavky videli tak se ptali jak dlouho tyto problemy mam. Odvetila jsem, ze 4dny, kdy mam 39st. C, po zasahu pomocnika paralenu jsem teplotu stahla na 37st.C. Den co jsme behali s muzem po lekarich, aby nam dite nekam umistili se muj stav zhorsil, to uz jsem vsak byla tez v peci lekaru a kdyz videli 39,6 okamzite zakazali kojeni (nejdriv se musi uzdravit, znel rozkaz), poslali me na vysetreni, kde po odberu krve byl potvrzen zanet mlecne zlazy. Nasazeny antibiotika. Prsa musim nahrat, rozmasirovat, odsavackou vycucnout co to jde, pote chladit. Dite je ted prechodne na umele vyzive. Ale aspon vidim jak ten lenoch s tou zloutenkou jen predstiral, ze pije. Sestricky mi pomahaly mu to do toho krku lit z te lahvicky co to slo. 1.den pil 60ml hodinu, 2.den to ma za 5-10min. Neskutecny. Pritom jak i ony uznaly, na pohled delal vse jak mel. Akorat nic nesal a me prsa diky lenochovi a me neznalosti to krasne odnesly. Tak jeste dolecit sebe,,abych mu mohla opet davat materske mleko.
Ahoj holky potřebuju poradit, kamarádka už měsíce nekojí a dostala zánět prsu a má vysoký horečky, dostala antibiotika ale leží v horečkách, ženu jí na gyndu…nevíte co to může být?