Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer, trápí mě projev mého chlapečka. Jeho dvojce- holčička brebta, umí třeba haf haf, čiči apod, dokonce si vybere hračky- pejsky a nazývá haf haf ale chlapeček dle mého názoru nazývá nic ani citoslovci… Je to jen rozdíl mezi pohlavím nebo mám sledovat problém? Od dvou měsíců jsme pod dohledem neurologa.
My teda nejsme dvojčata, ale brácha začal mluvit až po druhém roce. Ale zas to vzal hopem, vyprd se na nějaké máma, táta a jel - bagr, multikára, kombajn. Mamka z toho tenkrát byla nervózní, a doktorka jí říkala, že jednak chlapečci si obecně dávají na čas a i kdyby byl holčička, má ještě čas ![]()
Pocuje? Prejavuje sa aspon nejako?
Moja bude mat o tyzden 14 mesiacov, a hovori len bojiiiiiiii, alebo boliiiiiiii, nerozumiem jej… jej sestra v tom veku hovorila ko-aac a papat. Na druhu stranu, mam pocit ze ta mensia viac rozumie. Aj dnes ma sokovala, ked som v kuchyni stratila nervy a nakricala na nu, ked otvorila skrinku. Povedala som zatvor ju, a slecna zatvorila
Spytala som sa jej ci potrebuje cistu plienku, a ona sa otocila a odkracala do kupelky, kde mame prebalovak. Len rozpravat sa jej nechce, to len na mna tak vyznamne vypliesta okale ![]()
Muj starsi do temer 2,5 let mel jen páár slovíček. já to nehrotila ale okolí jo
. a během půl roku se taaaak rozkecal ze nestačím zírat co všechno už neřekne..
já myslím že do 3.4let bych to nehrotila každé dítě má prostě svoje tempo. A mladšímu je 13 měsíců a ten teda nemluví jen občas nějaký dádá, tata a to je všechno a příjde mi to normální.. ted začal chodit a už běhá za bráchou a leze už pomalu na lustr vymejšlí bejkárny na nějaké mluvení ted nemá čas… ![]()
Prosímtě vůbec to neřeš, 14m je ještě maličkej. můj mladší bude mít v lednu 2 roky, a vůbec nemluví, ani ťuk, jen gestikuluje. starší byl do 27m totéž. pak ze dne na den spustil ve větách, a od té doby pusu nezavřel ![]()
Mám taky dvojčata holčičku a chlapečka. Kluk se rozmlouval o něco pomaleji, ale pak holčičku vždy ve skocích dohnal. Co se ale týče sociální zdatnosti, tak to je děvčátko tak o půl roku dopředu - možná í o víc. Je teda fakt, že víc než moje snaha nakonce funguje to, že chlapeček okouká danou dovednost od děvčátka, ale ten rodíl už není schopný dohnat. Na druhou stranu zvládá jiné věci, teď se třebas z ničehož nic naučil barvy, asi jej to zaujalo.
Reaguje na pokyny? Zda se ti pozadu ve více věcech, nebo jsou jiné dovednosti, v nihž b
vyniká?
Několika mým kamarádkám říkaly děti první slova až kolem dvou let. Ale nepůsobí na mě v jiných ohledech nijak pozadu. Dvojčata sou zrádná v tom, že člověk furt srovnává. Kdyby byli po sobě, tak ti to možná tolik nepřijde.
Kluci jsou v mluveni pomalejsi, pokud slysi a vydava alespon nejake zvuky, tak bych zatim byla v klidu.
Děti se nemají srovnávat
Vím, že u dvojčat je to naprosto nemožné, ale oni budou každý jiný a každý šikovnější na něco jiného. Holčičky jsou daleko víc komunikativnější, mužští (i ti prťaví) nemají takovou potřebu mluvit
Klučina je taky v pořádku, neboj.. jen je to prostě chlap, za něho mluví činy
![]()
Pokud slyší tak bych to nehrotila. Syn je v mluveni vyrazne pomalejší než dcera.
Každé dítě je jiné, dvojčata jsou dvojvaječná, takže geneticky stejně jako dva normální sourozenci.
Moje prostřední dcera se rozmluvila až po 2. narozeninách. Nijak jí to ale neubralo na šikovnosti a dovednostech, „dorozuměla“ se citoslovci. Jinak „opožděná“ nebyla, co se týče pohybového vývoje, byla napřed.
Nejmladší dcera má 16 měsíců a mluví krásně, srozumitelně už dlouho, používá slovní spojení.
Nejstarší dítě je syn a byl na tom podobně jak nejmladší dcerka, mluvil pěkně velmi brzy, kolem dvou let už ve větách a logických souvislostech.
Na pohlaví záležet nemusí, i tady platí - nesrovnávat.
Malymu je uz pres 14 mesicu a taky ani tuk ![]()
Ale i ja pry mluvila az ve dvou letech!
Ma cas, neboj, pak si to brebenteni jeste uzijem ![]()
Chlapeček má 14 měsíců, má spoustu času. Důležité je, jestli slyší a rozumí. Jinak bych to nechala být, nesrovnávala rozhodně se sestřičkou a zkrátka neřešila. Ono mluvení se stejně do 3 let většinou neřeší, já mám skoro 2,5 letého, do roka a půl na všechno říkal „aaaa“, mluvit začal jednotlivá slova před druhým rokem a kolikrát pěkně zkomoleně, na spoustu věcí má své výrazy… teď je třeba vidět, jak jde hodně dopředu, každý den řekne nějaké nové slovo, ale třeba s kamarádkou, co má holčičku o čtvrt roku mladší a která už v roce a půl mlela ve větách, je to naprosto nesrovnatelné. Ale rozhodně není nijak opožděný, je velice šikovný, rozumí a i s těma ostatníma dětma se dorozumí.
Zrovna před pár týdny jsem to akorát konzultovala se známou, co je logopedka a říkala, že do tří let je čas, všechno se odvíjí od vyzrávání CNS (a ta se každému vyvíjí jinak rychle) a hlavně není žádné dítě, které by mluvit nechtělo. Děti nemluví proto, že nemohou, né proto, že nechtějí. „Trénovat“ se nic takového nedá, dítěti zkrátka musí dozrát mozek, jediné co mi bylo doporučeno, tak se zaměřit na jemnou motoriku, protože ta s rozvojem řečí prý úzce souvisí.
@Bábi Zlopočasná určitě mi rozumí, jen většinou dělá že nerozumí, protože prostě nechce
on právě nemá jediné slovo které bych přirovnala jako že chce něco nějak nazvat… Jeho sestřička říká papat, pití atd zdá se mi celkem šikovná a taky po nás opakuje, což Rudík nedělá ![]()
@Hexe @gabi.design @ @elchirk ninabu @Jana206 @nozu @lekarnicka28 @Leka @TereuliJa rnicka28 @slavuska1 děkuju za příspěvky, aspoň jsem se uklidnila
zvuky vydává, slyší, a nebudu srovnávat ![]()
Pokud ti rozumí a slyší, tak neřeš a nesrovnávej. Až začne, tak tě to ještě možná bude mrzet - až tu papulu nezavře od rána do večera
.