Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
potřebovala bych poměrně akutní radu - aktuálně jsem ve 14. týdnu a mám se sejít s kamarádkou, jejíž dcerka má právě neštovice. Myslíte, že bych je mohla chytit i přesto, že s tou malou vůbec nepřijdu do kontaktu (zprostředkovaně přes tu kamarádku)? Nerada bych ten sraz hned rušila, abych nebyla za hysterku, ale neštovice jsem bohužel neprodělala, tak nevím…
Moc díky za rady!
Bohunka
pokud jsi je neprodělala, asi bych to neriskovala. Jako kdybys to nevěděla, ale když to víš a máš možnost to ovlivnit…odsunula bych to
Je to trošku jiná situace, než kdybys měla doma dítko, které je prodělává
Z informací co mám (syn měl neštovice, když jsem byla cca 16tt), nelze takto zprostředkovaně neštovice chytit. Mraky info jsou na www.neštovice.cz. Byla jsem z nich vystreslá, protože jsem věděla, že syn je dostane (epidemie v MŠ) a já jich v dětství měla asi pět. Nicméně, znovu jsem je nedostala, takže i to málo stačilo na vytvoření imunity. Neriskovala bych pouze přímý kontakt s nakaženým do zaschnutí pupínků. Et
Zprostředkovaně je chytit nemůžeš, napadá mě jedině, že by je chytila od dcerky kamarádka a v době setkání byla v inkubační době…neštovice jsou infekční už dva-tři dny před objevením pupínků, inkubační doba je tři týdny…tak zjisti, jestli kamarádka neštovice prodělala…
Moc díky za rady - taky jsem měla pocit, že zprostředkovaně to chytit nejde, ale nebyla jsem si jistá. Ale nakonec se to stejně vyřešilo, kamarádka mi před chvílí volala, že jí onemocněla chůva, takže sraz o týden posouváme…
Ještě jednou díky.
Bohunka