Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Podle mě se to mělo začít řešit už dřív … syna jsem taky uspávala u prsa cca do 6-7 měsíců, pak jsem mu to stopla a začala to nějak řešit.
V těch 7 měsících jsem ho po večerním kojení položila do postýlky a byla u něj, dokud neusnul.
V 8 měsících jsem zrušila kojení před spaním a dostával na noc kaše.
Od 10 měsíců jsem ho učila usínat samotného. Metoda vyřvávaní se u nás vyplatila, ale musela jsem ji praktikovat asi týden až 14 dnů, pak to bylo v pohodě.
Nic není ze dne na den … klidně bych ho nechala pár nocí vyřvat, třeba ho to přejde. Už je dost starý, tak to půjde asi hůř.
Nebo bych ho dala na víkend k babičce … ta ho těžko nakojí.
Podobných diskusí už to je hodně, stačí prohledat.
jasne, ale proste to tak je…nechci resit, co se MELO udelat lip a nebo co BY BYLO spravne…mel jste to nekdo podobne?Budu rada za vase zkusenosti..holt kazdy neni Supermama
Syn usíná u prsa ještě teď. Je mi to jedno, tj. nevadí mi to. Když chtěl v noci po hodině, cca kolem roku a půl, nebylo to ideální, ale teď chce tak třikrát a je to ok. Chci počkat, než bude mít všechny zuby - teď mu rostou poslední stoličky, klasika, všechny najednou, takže to vidím, že bychom mohli končit s kojením někdy na podzim. Když jdu do práce nebo když je u babi - usne normálně v posteli při pohádce, a to jsem ho neučila, prostě v jiném prostředí usíná jinak, s mámou holt u prsa. Jak jsem psala, nevadí mi to, takže to nehodlám - zvlášť teď přes léto řešit.
Hodně sil, pevné nervy, a jedna moje vypozorovaná rada na závěr - každé dítě je jiné a nejde srovnávat. František je šikovný kluk, ale prso prostě zatím nedá:-)))
Hezký den. Et
Neporadím, protože se obávám, že skončím obdobně jako tazatelka ![]()
Chtěla bych ji nechat vybrečet, protože je to jistě jedna z mála metod, jak ji naučit usínat normálně, ale máme ten problém, že ona se vždy rozbrečí tak, že zůstává úplně bez sebe (i 20s), což mi normální nepřipadá
Nebo to taky někdo máte tak?
Princip - nechat v postýlce, při brekotu přijít pohladit a zase odejít si neumím představit, protože on brečet nepřestane, když jen příjdu a jsem u ní ![]()
Jestli někdo máte nějakou jinou radu, než vybrečení, budu za ni také vděčná ![]()
„stav bez dechu“ - to je ono, František do toho spadne, když se hodně lekne, když má intenzívní, náhlou bolest a nebo když hodně pláče - co je starší, tak už to není až tak časté, ale pokaždé je to náročné…
Já osobně nemám na vyřvání náturu.
Et
Ahoj, male je 18m a taky usina u prsu a mam to asi podobne jako Eterka, nevadi mi to…pravda usina tak jen vecer…kojim uz jen rano,vecer a v noci (to se budi 1-2×), nicmene jeste do nedavna pres den usinala jen a pouze v kocarku!!!! a pak to nejak prislo samo,bez vyrvavaci metody a zhruba mesic uz usne sama v postylce…vice zazitku s kamarady a unava proste udelaly sve..
tak preju at to taky nejak hezky zvladnete M.
Ahoj maminky, co jste na tom podobně. Mám synka 2 roky 2 měsíce a usíná rovněž u prsa. Večer i odpoledne. Měla jsem taky tendence pořád „řešit“ tuto situaci, ale nedávno jsem si to v hlavě přebrala a zjistila jsem, že je to vlastně fajn, že je pravidlem, že spí během 10 minut, že když je nemocnej, tak mám úplně nejlepší medecínku, že je tak lehké ho kdykoliv uklidnit… Tak jsem si řekla, že to nebudu řešit. Párkrát ho dokázal uspat dosti dobře tatínek (když jsem nebyla doma), tak si myslím, že se prostě na to prso jednoho dne „vyprdne“ a bude to. A je pravda, že ještě asi před půl rokem se v noci budil třeba 4 až 5 krát a to bylo dosti náročný, ale nějak sám od sebe kojení v noci ubíral a teď kojím jen večer a ráno při buzení. Tak si srovnej, jestli chceš každopádně končit s kojením, nebo jestli jen nepodléháš vlivům a názorům z okolí (jak to bylo málem u mě) a není to vlastně tvoje rozhodnutí. Já jsem se vydala cestou „naslouchání potřeb dítěte“ a musím říct, že se nám to vyplácí a vrací formou spokojeného dítěte. Radka
Ahojky, meli jsme velkyho zavislaka, usinani pouze u prsu,v noci buzeni i 20 x za noc, opet usinani u prsu v nasi posteli. Pomohlo az uplne odstaveni ve 19 mesicich, po nekolika dalsich mesicich jsem ho naucila usinat samotneho a konecne spi lepe i pres noc, budi se max. 2×. Chce to hlavne, aby dite citilo z matky, ze je 100 % rozhodnuta neco zmenit a neni na pochybach, ze to tak ma udelat, jak si enni jista mama, nevi ani ditko jak se k tomu postavit. Vladka
Ahoj Dadas, jak dlouho vam „odstaveni“ trvalo a jak presne jste postupovali?diky za odpoved
Cau holky,prosim o radu. Memu drakovi je 16 mesicu, usina bud na rukou nebo u prsa. Horsi je, ze to same vyzaduje i v noci. A to nekolikrat za noc. Probudi se treba trikrat a rve mliko:-(
Poradte prosim co stim - vyplakani nepomohlo -nespal z toho celou noc-jak jste podobnou situaci v tomto veku resily vy? (jinak pres den spi asi 1az 1,5 hodiny maximalne, vecer chodi po osme, rano vstava kolem sedme)Jsem fakt uz zoufala…diky