Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
a to nějak vadí, že usíná v devět? Třeba se mu v těch půl osmý prostě ještě spát nechce…
Ahoj, taky mě napadlo, že v půl osmé je na něj třeba brzy, ještě je čilý, chce si hrát… Tomík po narození usínal kolem půl deváté-deváté, dřív to nemělo smysl. Podle mě je hloupost stanovit spánkový režim takovému mimču, spíš se mu podřídit. Já to tak udělala a problémy se spaním nikdy neměl. Moje blbost je, že jsme si ho teď naučili na uspávání (po atb po píchání ucha), ale to je o něčem jiném.
Zkuste prostě večerku posunout, uvidíte.
Mimčům se režimy mění, pak byla doba, kdy usínal v sedm
ale neřešili jsme to. Prostě potřeboval spinkat dřív.
U nás se spánkový režim taky hodně měnil, v prvních měsících neusnul dřív než v 22-23 hod., postupně se mu to posouvalo a teď chodí spát o půl 8
![]()
Takže bych ho opravdu dávala spát, až, když je unavený, třeba si v postýlce zvykne a půjde to i bez křiku. Držím palce ![]()
Díky za rady, ono by tak nevadilo, že chodí spát až kolem deváté, ale to, že ho musím mít já nebo manžel pořád v náruči a to už tak od půl sedmé. Hrací deka, kolotoč nebo jiné aktivity ho v tuhle dobu nezajímají. Jakmile ho položím ( i když jsem u něj ) začne plakat a jakmile ho vezmu je rázem klid. Jenže on už něco váží a nosit ho 2 hodiny je docela záhul…no nic já věřím, že se to srovná. Taky teď v noci vyžaduje třeba hodinu dudat prso místo dudlíka, toho totiž nechce.
No - co bych Ti tak napsala… my to měli taky tak ![]()
teda. Ne uplně tak. Zas jinak. Malá první dva měsíce neusnula v postýlce vůbec (nezabíralo ani uspat ji na ruce a pak tam položit. vždycky se probludila. a zaručeně se NEUŘVALA.)
Pak se asi ve 3 měsících naučila usínat večer sama, ale neboj - pro změnu já jsem ji zase tahala na rukou celej den vyjma doby, kdy byla v kočárku.
Ruce jsem měla jak vopice, vytahaný až na zem, malá měla v půl roce 9 kilo, ale bohužel to jinak nešlo, protože byla schopná plakat tak silně, že se začínala kuckat a poblinkala by se atd…
Pak se to ňák srovnalo jak začla v 9 měsících lézt, pak už nosit nechtěla.
Vydrž, donekonečna nebude chtít chovat, buď si Ti pak navykne že usne sám, nebo bych potom zkusila ležet vedle něj na posteli.
Neboj se, že děláš něco nesprávně. Správně je to, co vyhovuje Tvému miminku, pokud je ještě takhle malé.
Jsou děti co vůbec nechtějí spát samy v postýlce (viz chlapeček našich známých), od narození co vím tak spí pořád s nima v posteli.
Naše malá spala v postýlce, a jak se naučila stoupat - konečná a spala zase s náma v posteli, a spí tam dodnes. Nezbláznim se, příručky ať si píšou co chtěj!
pokud to nějak výrazně nevadí Tobě, že je před spaním u Vás v posteli, tak není problém.
Anonymní, tak přesně, jak to popisuješ, to probíhalo u nás - asi ještě před měsícem. Teď se začal malý víc pohybovat a večer už tolik nošení nevyžaduje, stačí mu, když si s ním hrajeme ![]()
Taky možná pomohla večerní kaše, zdá se mi po ní klidnější, zvykl si rychle, že po ní je koupel a potom spaní ![]()
Ale - usíná taky s náma v posteli, občas ještě taky dělám dudlíka
, ač se to snažím omezovat.
V postýlce jsme ho zkoušeli nechat vyřvat, ale po téměř dvou hodinách, kdy pláč zesiloval a Honzík se třásl, jsem to vzdala.
Prostě jsem si řekla, že mi vlastně v posteli nevadí a pokud vyřvat, tak až tehdy, když mu to budu moct aspoň trochu vysvětlit ![]()
Ahoj, mému synovi bude 6 měsíců a od začátku nechce usínat ve své postýlce. Vždy, když ho dám kolem 19.30 hod. do postýlky začne brečet a brečí a brečí a přitom kouká na mě a chce, abych ho chovala. Jakmile ho vyndám je klid. Nevíme, jak ho naučit, že se musí spinkat. Zkoušeli jsme ho nechat plakat ( rvalo mi to srdce ), ale stejně to nezabírá. Jes schopen křičet i 1,5 hodiny. Teď to děláme tak, že chvíli pláče, pak ho nakojím a je s námi a kolem 21. hodiny jde do postýlky. Sice taky chvíli brečí, ale třeba jen 15 min. a pak usne. Vím, že to asi není správné, ale jinak fakt nevím. Jestli jste měl někdo podobný problém, budu ráda za Vaši radu.