Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy
obracím se na Vás zda nemáte taky někdo podobnou zkušenost.
Mám 16m holčičku a momentálně má rýmu a co je nejhorší- kašel. Ale kašel že se u toho zvrací. Bohužel nevykašláva. Celkově s kašlem a rýmou bojujeme už od ledna. Teploty nemá, ve výtěru z nosu byl streptokok + něco. ATB dobrány před 4 týdny a zas jsme tam. Dle dr. je uplně zdravá- krk čistý i poslechově. Dnes jsem ji dala udělat CRP- taky dobrý. Jsme objednané na alergologii ale až na duben.Dr. tvrdí že to má od zubů- ale tohle mi tvrdí už nekonečně. Je pravda že ji ted rostou stoličky. Už nevím co s ní. dr. na mně kouká jak na blázna ![]()
Může to mít od zubů, naše malá měla v krku streptokoka kdysi dávno a teď, už cca měsíc, v noci kašle, má záchvat třeba na 20 minut. Dle dr. je to od zubů, i dle zastupující dr. to může být k zubům. U nás je rozdíl, že zatím žádný není v dohledu ![]()
Moje decka u kasle zvraci oba - proste ty hleny neumi vykaslat a kdyz uz jich je tam plno tak zvraci ![]()
Tenhle rok ale s kaslem bojujeme uz od listopadu
A to mi nikdy nemarodili, ale letos je to fakt ulet - vzdy 1 tyden prestavka a pak to jede nanovo - jsou oba bez teplot, problemu jen maji ten kasel
taky uz si pripadam jak cvok.
Zkus cibulovy sirup, bylinkovy sirup, mléko, at se ji ten krček obali, nevím, zda může sinecod? Suchý kašel je k nicemu a musi se tlumit.
Ono celkově to s ní jde z kopce od prosince. to od starší chytla neštovice a myslím že ji to dost znížilo imunitu. Zkusila jsme na ten kašel snad vše ale nechci do ni cpát pořád léky.
Jinak ona od cca 6m- pořád zadní rýma. Na ORl v lednu vše ok. uvidíme co ta alergologie- ale u takhle malých dětí je to pry těžko zistit.
Dětská dr. na mně kouká už přes prsty- ale co mám dělat?
@MarieOVMUC píše:
Zkus cibulovy sirup, bylinkovy sirup, mléko, at se ji ten krček obali, nevím, zda může sinecod? Suchý kašel je k nicemu a musi se tlumit.
Zkusili jsme taky různe babské rady ale bez uspěchu. Vždy byl tak týden klid a nanovo ![]()
Ja sama mela před vanocema kašel 2.5 měsíce, ale nemohla jsem skoro nic…kojim. Brala jsem jen"dětské" léky a pak jserm našla na netu Kalobu, www.kaloba.cz a to mi pomohlo.
@critline píše:
Ahoj maminy
obracím se na Vás zda nemáte taky někdo podobnou zkušenost.
Mám 16m holčičku a momentálně má rýmu a co je nejhorší- kašel. Ale kašel že se u toho zvrací. Bohužel nevykašláva. Celkově s kašlem a rýmou bojujeme už od ledna. Teploty nemá, ve výtěru z nosu byl streptokok + něco. ATB dobrány před 4 týdny a zas jsme tam. Dle dr. je uplně zdravá- krk čistý i poslechově. Dnes jsem ji dala udělat CRP- taky dobrý. Jsme objednané na alergologii ale až na duben.Dr. tvrdí že to má od zubů- ale tohle mi tvrdí už nekonečně. Je pravda že ji ted rostou stoličky. Už nevím co s ní. dr. na mně kouká jak na blázna
Jako bych tento dotaz psala já. Máme přesně to samé, alergo taky v dubnu. Taktéž zuby, očkovaný byl k tomu všemu včera a hned 2 včelky ani jsem se nestačila rozkoukat. Nemáte průjem, opruzeniny? My měli a to p sunaru ted nedávám tak je to lepší. Malému je 14 měsíců, taky máte suchý pak hned dávivé hleny?
Průjem ani opruzeniny ne. Kašel mi přijde spíš vlhký a někdy v záchvatu kašle to z ní i vylítne.
Z nosu ji teče průhledná rýma. Jinak nemá ani zarudlý oči ani ekzém.
My na tu alerg. jdeme i se starší- má to samé- rýma, kašel. Dle dr. bude spíš alergička starší ale mladší mi přijde na tom daleko hůř.
A ještě- dr. ji chce co nejdřív očkovat- už měla mít očkování na spalničky před měsícem- ale ja to odkládam až kým nevyřešíme proč má tyhle potíže. Takže u nás očkování už dlouho nic.
A má vůbec všechna vyšetření? Myslím tím krev na bakterie-mycoplasmata, chlamýdie apod.?A co brala za ATB?
@jannina1 píše:
A má vůbec všechna vyšetření? Myslím tím krev na bakterie-mycoplasmata, chlamýdie apod.?A co brala za ATB?
Ne krev ji nebrala. Jen ten výter. Měla Augmentín. Vyš. krve jsme se dožadovala a odbila mně tím že na te alergol. ji naberou. Ale to je až skoro za měsíc!!! Dnes ordinuje od 13 hod. tak tam jedu zas.
Hele ja nevim, děti to prostě maj a maj to dlouhy
. Já nežiju v Čr, tady se na rýmu teda fakt moc nehraje
. Když je dítě poslechově čistý, tak se bere jako zdravý. Tenhle hnusnej kašel je často krční, jak rýma stejká do krku a tam dráždí. A malý děti co jsou nepromořený, tak u nich to dlouho trvá, než se toho zbavěj.
vidím to na svých dětech - dcera nastupovala ve dvou letech do školky a tohle měla furt, tim že byla trochu větší, tak se toho zbavovala relativně rychle. Mladší syn s tím bojoval dýl. Ted uz je i on ve školce a oproti lonsku se zlepšily oba, imunita se otrkala a je videt, jak jsou víc odolnější a taky se dřív vyléčí.
a co nám teda hodně pomohlo byl fenyklovo-medový sirup. Nevím kde ho v čr sehnat, ale určitě se to dá i nějak svařit podoma. Doporučili nam ho i ve školce, známí, jejichž holčička kašlala fakt strašně, až jim dali kortikoidy a pomohl až tenhle sirup z rosmanna za euro.
Neříkám, že je tak zázračnej, ale prostě ulevil a pak taky čas pomohl.
A v noci to je nejhorší, že jo? Zvlhčovat vzduch, já dávám i prieznic.
No právě, pokud by měla mycoplasmata nebo plicní chlamýdie Augmentin an to nezabere. Jedině Klacid nebo Sumamed. Nenech se odbýt. CRP i u těhle bakterii je nízké. Ať malé nabere krev na tyhle potvory nebo vás pošle někam do laborky, trvá to stejně přes týden. Doktoři šetří, takže tohle vyš. neradi píší, ale je už běžné.
Pokud by to měla v pořádku, tak na alergo.