Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pečovala jsem kdysi o kluka, kterému schizofrenii rozjel nadměrný stres a zátěž školními povinnostmi právě kolem 18-19 roku. U vašeho kluka to může být podobné, jen ten spouštěč může být marihuana a klidně spolu s nervy z toho rozchodu. Spolužačce ze střední, s níž jsem chodila na základnu i do školky, rozjel rozchod s klukem středně silné deprese, měla 22 let. Bohužel skončila sebevraždou i přes léčbu ve svých 24. Druhé spolužačce ze střední opět tlak v práci způsobil to stejne a pokus o sebevraždu prezila, taky ji bylo kolem 23-24, když se to stalo. Ta psychika těch skoro dospelych je křehká jak blázen a vše se projeví se zpožděním. U depresi si navíc mohou uvědomovat, že je s nimi něco blbě, neumí to jen pojmenovat. U rozjeté schizofrenie už ne, tam jakmile udeří ataka, tak to jede jak blázen nonstop. Toť moje zkušenosti. Mě mamce se v důsledku úmrtí jejího otce spolu s rozpadem manželství zase rozjela epilepsie. Jako 15ti léta jsem byla svědkem jejího grand Mal záchvatu. Tj vliv může mít i ten těžký rozchod.
@Lucieee5 píše:
Zdravím, nevim si rady s 18 letym synem! Během roku prožil rozchod dost ho to vzalo, pak úraz ruky, který se doteď nezhojil. Syn byl pohodový chytrý inteligentní kluk. Cvičil atd…měl zájem a pečoval o sebe. Poslední půl rok o sebe nedbá. Začal občas hulit trávu a baví se se špatnými lidma. To by nebylo tak hrozně kdyby nebyl místa má mimo! Dělá divné věci nasadí si kapucí a leží na zemi, nebo si nasadí moje prstýnky na prst a kouká si na ruku. Na mě se dívá nepřítomným pohledem, začne se motal po kuchyni a jakoby nevěděl co dělá. Všimla jsi toho učitelka, mistr je to viditelné a tyto stavy má i když není zhulený. Sám mi někdy říká mami chci být normální nejde mi to nemůže se soustředit nemůže se učit a zapomíná. Nemůžu po něm ani nic chrit. Někdy je v pohodě jindy přemýšlí jak 3 lety! Jsem z toho strašně zoufalá. Nikdo nám nechce pomoct. Byli jsme u psychiatra a ten nám po psychologickém vyšetření tvrdil že je v pořádku a že mu údajně chybí motivace! Vůbec se s náma dal o tom nebavil! Prostě synovo chování není normální! Já to vidím, ale nikdo jiný! Má problém ráno vstávat během týdne 3× zapomel někde batoh neví kde! No prostě je to strasne. Prosím má někdo podobnou zkušenost? Budu ráda za vše. Děkuji
A co na to jeh otec?
@KeckaJ píše:
Drogy, buď ve velkém tráva, nebo něco jiného. A nebo mu ta tráva rozjela nějakou psychickou poruchu. Kterou doteď neměl.A doktor to odmávl, že hulil trávu…
Přesně toto si myslím i já! No ale co s tím
@Anonymní píše:
Mému příbuznému kouření trávy rozjelo schizofrenii. Předtím bylo podezření na psychózu. Změnila bych psychiatra, možná předtím zajít na neurologii, zda nemá nějaké změny na mozku a z toho plynoucí potíže.
Tohle se stalo spolužačce ze základky. Rozjela to marihuana a prý cosi co jí pichli, když ji vzali na záchytku příšerně ožralou a právě po marihuaně. Paradoxně se nezlobí na sebe, ale na ně ![]()
@Lucieee5 píše:
Test na drogy ![]()
@Lucieee5 píše:
Detox a pak znovu vyšetření u jiného psychiatra? Oni ti doktoři moc nezmůžou, když tam je vliv drog.
Test na drogy, jednoznačně. 18 letýmu klukovi bych fakt nevěřila, že nebere tvrdé drogy…
Tady psycholog nepomuze, urcite s nim zajit nejlepe hned k adiktologovi!
Pokud s ním nejsi 24/7, nemáš jak zjistit, že nebere nic jiného. Nebyl by první ani poslední, co rodičům lže, zvlášť v tomto věku. Psychiatr nemusí mít zkušenost se závislostmi. Takže adiktologa a co nejdřív!!!
@Lucieee5 píše:
@Cenarius
Ne s jinýma ne to vím jistě jak říkám chová se tak a to vím jiste, že je čistý. Sám je z toho spatny, že má hlavu mimo a nemůže se učit a soustredit
Tak může jen čichat lepidla atd. Ale je dost možný, že mu to rozjelo nějakou psychickou poruchu.
@Lucieee5
Dobrý den,
jsem učitelka a myslím, že by pomohlo si se synem promluvit a podpořit ho, že víte, jak to měl poslední dobou těžké. On sám vám musí říct, co ho přesně trápí. Popřípadě bych vyhledala psychologa, některé platí i pojišťovna, určitě to není na škodu.
Jestli se mu během krátké chvíle stalo tolik věcí, může to být i těžká deprese, která by se měla co nejdříve začít řešit, sama vím, o čem mluvím. ![]()
@Lucieee5 píše:
@Cenarius
Ne s jinýma ne to vím jistě jak říkám chová se tak a to vím jiste, že je čistý. Sám je z toho spatny, že má hlavu mimo a nemůže se učit a soustredit
Marihuana muze rozjet psychoataka klidne i schizu, jestli slysi hlasy a ma pocit ze ho nekdo ovlada a nebo on ovlada. Tak je jasny. Tak to zacalo u me schizofrenicky par iontu marijanky a zacala resit ve sladkych 18 exodus a povidala si s bohem. Vedela jsem ze uz odesla navzdy jinam. Nepreju ti to ale muze se to stat.
Máš výhodu, že to chce řešit. Podle toho co říká. Zkus se poradit v K-Centru, Podané ruce a nebo nějaká podobná zařízení. Poradi jak na něho aby se potvrdili nebo vyloučily drogy. Pak bych řešila teda případně co dál za vyšetření u jeho pediatra nebo jestli už je u praktika.
Klidně to může mít z té trávy. Ne každý je po trávě v pohodě. Může mu to solidně poškodit mozek, když má smůlu. Nebo jede i v něčem tvrdším.
Mému příbuznému kouření trávy rozjelo schizofrenii. Předtím bylo podezření na psychózu. Změnila bych psychiatra, možná předtím zajít na neurologii, zda nemá nějaké změny na mozku a z toho plynoucí potíže.