Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No nevim jestli te uklidnim…jako 18mesicu je fakt brzo, kazde dite je jine a jen si myslim, ze je super, ze ho chce zase doktorka videt, ze nad tim nemavne rukou, ze do 3 let casu dost, prijdte za rok a pul a nazdar…ne vsechny deti ukazuji prstem a s kolama radi toci vesmes vsechny…deti delaji skokove pokroky..moje dcera rikala asi 5 slov (mama, tata, nam, kralik a mliko) v roce, kamosky dcera to same ve dvou letech
a ted ve 3 mluvi vicemene stejne…venuj se mu, davej mu rybi tuk a mysli pozitivne
@Melodie91 děkuji Vám za názor, budete se asi divit, ale určitě jste mě uklidnila 😊 jsem ráda, že nás chtějí vidět za půl roku, jen do té doby já jako přecitlivělý člověk to nedokážu jen tak pustit z hlavy a tak potřebuji pro svůj vlastní klid alespoň názor, nebo rady jiných maminek😊 koupíme rybí tuk a budeme se co nejvíce snažit, děkuji
Podle mě bude v pohodě
nic strašného v tvém popisu nevidím
Zřejmě bude mít jen opožděný vývoj řeči.
Takhle brzo jeste není nic jisté…Je ještě malicky. Autismus to být může a nemusí. Kazdopadne vážně to úplně nebude, to by měl znaků mnohem víc…Muze to být vývojová dysfazie, anebo taky vůbec nic. Kazde dítko je jiné a nemusí se všechny vyvíjet stejně. To že nemluví mi přijde na kluka v jeho věku úplně normální.
Držím palce tobě a hlavně chlapečkovi ![]()
Tyhle dotazníky nechápu.
Za chvilku budou chtít po ročním diteti násobilku.
Každé dítě má svůj čas a tabulkami bych se neridila.
Moje dcera na 18mesicich mluvila, ukazovala. Syn ne. Teprve ve 2 letech dělá pokroky. Takže klid a žádné vrásky.
@ametyst mockrát děkuju, nezmínila jsem, že jednu dobu (asi před 2 měsíci) říkával tata, ale to bylo možná 2 - 3 dny a zase to přestalo
@Sája2617 děkuji za Váš názor, moc si ho cením, neřešila bych to, ale ještě před tím dotazníkem jsme sem tam z legrace řekli, že on určitě bude autista, že má svůj svět no a najednou ten dotazník a nějak mě to vzalo 🙈
@kavenka píše:
Podle mě bude v pohoděnic strašného v tvém popisu nevidím
Zřejmě bude mít jen opožděný vývoj řeči.
Děkuji moc😊 🙏🏼
Asi se to nedá teď vyhodnotit, ale důležitý je, že rozumí…to ukazování…naše děti většinou ukazovaly, když je někdo nosil v náručí, obvykle děda…chodili po zahradě a tam je ptáček…děda ukázal…tam je kytička…děda ukázal, děti to okoukaj…jak dítě už běhá, tak nemá takovou potřebu ukazovat…jinak mi přijde, že komunikuje normálně…
K těm kolečkám…muj brácha kdysi taky rád točil, jednou mi vysypal kočár s panenkami, aby ho dát nohama vzhůru a točit kolečky…já ho za to pokousala
dneska by jsme měli diagnózu oba ![]()
@Tarinka píše:
Asi se to nedá teď vyhodnotit, ale důležitý je, že rozumí…to ukazování…naše děti většinou ukazovaly, když je někdo nosil v náručí, obvykle děda…chodili po zahradě a tam je ptáček…děda ukázal…tam je kytička…děda ukázal, děti to okoukaj…jak dítě už běhá, tak nemá takovou potřebu ukazovat…jinak mi přijde, že komunikuje normálně…K těm kolečkám…muj brácha kdysi taky rád točil, jednou mi vysypal kočár s panenkami, aby ho dát nohama vzhůru a točit kolečky…já ho za to pokousala![]()
dneska by jsme měli diagnózu oba
Jé děkuji, máte pravdu, že jak běhá tak asi už moc ukazovat nebude, všude si doběhne. Dnešní doba je zlá, tolik informací je opravdu na škodu. 🙏🏼 😊
Mne to taky nepřijde až tak strašné. Mám zhruba stejně starou holčičku a taky dlouho neukazovala. Pořád jsem někde četla, jak už by měla ukazovat a ona pořád nic. Tak jsem to vzala do svých rukou a začala jí to učit. Když jsme třeba prohlížely knížku, tak jsem pořád ukazovala svým prstem a říkala ji „ukaž mi prstíkem, kde je kočička“ a zdůrazňovala jsem pořád ten prstík. Za pár dní to pochopila a od té doby ukazuje pořád. Já vim, možná je to blbost, ale zkusit to můžeš ![]()
@pecora píše:
Mne to taky nepřijde až tak strašné. Mám zhruba stejně starou holčičku a taky dlouho neukazovala. Pořád jsem někde četla, jak už by měla ukazovat a ona pořád nic. Tak jsem to vzala do svých rukou a začala jí to učit. Když jsme třeba prohlížely knížku, tak jsem pořád ukazovala svým prstem a říkala ji „ukaž mi prstíkem, kde je kočička“ a zdůrazňovala jsem pořád ten prstík. Za pár dní to pochopila a od té doby ukazuje pořád. Já vim, možná je to blbost, ale zkusit to můžeš
Uvažuji úplně stejně, od včerejška chodím a všude mu všechno ukazuji prstem a říkám mu taky ať ukáže prstíkem 😁 🙏🏼 Děkuji vám. No dneska mě právě zase položilo, že přišla kamarádka s 11m synem a on snad uměl 6 slov a ukazoval na vše. Moc si to beru 🤦🏼♀️
@21Monika95 píše:
@Sája2617 děkuji za Váš názor, moc si ho cením, neřešila bych to, ale ještě před tím dotazníkem jsme sem tam z legrace řekli, že on určitě bude autista, že má svůj svět no a najednou ten dotazník a nějak mě to vzalo 🙈
V tom případě mám taky autistu
už nevědí, komu tu nálepku dát.
Můj syn má taky svůj svět, detem se straní a rád si hraje sám.
To samé byla i dcera a ve školce ji to přešlo.
Hlavu bych si z toho nedělala, však má času dost ![]()
Tak mi ten popis nepřijde nijak strašný, až na tu řeč. Existuje i věc, jako je vývojová dysfázie řeči.
Dobrý den, píšu, protože už jsem opravdu zoufalá, omlouvám se za anonymitu, je to pro mě celkem citlivé téma. Syn má 18 měsíců, včera jsme absolvovali dotazník na odhalení PAS a sestřička nám řekla, ať přijdeme za půl roku, že některé body jí vyšly pozitivně, ale více nám k tomu neřekla. Syn nemluví, a to absolutně vůbec, vydává jen zvuky “hmmmmmmmmm” nebo “chhhhh” sem tam před spaním řekne “ba” nebo “ta”, Ale jinak vůbec žádné pojmenování. To samé platí pro ukazování, na nic neukáže, pohledem se na tu určitou věc po vyzvání klidně podívá nebo k ní dojde, ale prstem opravdu neukáže, Pokud je něco třeba vysoko a on to chce, pokouší se k tomu natáhnout a když to nejde tak začne brečet a kouká na tu věc. Hodně ho baví auta a motorky, konkrétně kola, je schopný i 15 min. ležet na zemi a pozorovat jak se kola protáčí. Jedna otázka tam dokonce byla, jestli se dívá stejným směrem jako já a to se opravdu nedívá, má své zájmy a nedívá se na to kam se dívám já. Ostatní děti ho zajímají tak, že je pozoruje, samozřejmě se k nim nepřidá, směje se na ně, ale pak si třeba jde hrát sám a už si jich nevšímá. Je takový samorost, knížky ho zajímají, má je moc rád a kouká na všechny věci, ale ani v těch knížkách nám neukazuje kde co je, ale když řeknu kde je kočička tak se na ni podívá. Píšu zde hlavně proto, ať mě uklidníte anebo narovinu napíše to, že je to špatně, Nebo ať mi poradíte co dělat, ale on nechce s něčím pomoct, opravdu dokáže si vyhrát i celý den sám a nemohu říct, že by si hrál s hračkami nesmyslně, auto opravdu používá na to aby jezdilo, do balónu kope, na klavíru mačká tlačítka aby hrál, knížku otáčí stránku po stránce, na kužel pokládá kroužky, prostě si hraje s hračkami tak jak má. Já se vám moc omlouvám, že tento příspěvek je tak dlouhý, uvítám jakoukoliv radu 🙏🏼 🙏🏼 🙏🏼 Mimochodem doktorka nám řekla, že jí absolutně nepřijde jako autista, že už v té ordinaci by se choval jinak, Mně přijde, že on to prostě dělat nechce, ne že by nechtěl, ale nechce. Slyší normálně, když mu řeknu ať mi něco podal, tak mi to podá