Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Jani tak my ze Zlína utekli
chodili jsme ke Křenkovi a ten diagnostikoval mému chlapovi HP pohledem. Chtěla jsem aby mu ho udělali - jestli náhodou tam nebude příčina azoo… tak mi na to řekl, že manžel vypadá v pořádku - asi dedukoval podle chlupatých rukou a hrubšího hlasu. No prostě co jsem si neřekla že chci udělat to neudělal. Navíc jsme dvakrát přišli a nebyl tam doktor…
V spg jednou něco našli, ale nebyli později schopni k tomu dodat bližší info - podle jedné embryoložky to šlo použít na ICSI, podle druhé nešlo…
takže jsme odešli, po 3/4 roku jsme zašli do FN a tam jsme zatím spokojení - o žádné vyšetření si nemusíme říkat - v podstatě doplnili mi i vyšetření co mi ve Zlíně nedělali (třeba AMH) - mám opis karty ze Zlína…
krásné ráno spolubojovnice
…
Srstim
…tvůj manža má plnoooo super spemíků a budou tam!!! NEstresuj
..Spermonici mají rádi veselé holky
!!!!
![]()
Kristy
jsi zlato
jako říkám si, že když byly minule, třeba se zadaří a budou zase… a bude jich víc jak 4 ![]()
Strsim píše:
Kristy![]()
![]()
jsi zlato
jako říkám si, že když byly minule, třeba se zadaří a budou zase… a bude jich víc jak 4
Holky, Vy tady hazite zkratkama a ja jsem uplne blba a neznam ani jednu
mohli by jste mi napsat vysvetlivky? Mam namysli OPU apod. diky
OPU - odběr vajíček
ET - embryotransfer oplodněných vajíček
AH - asistovaný hatching (poškození obalu vajíčka pro lepší uchycení)
KET - embryotransfer rozmrazených vajíček
a víc mě nenapadá
jo ještě to AMH - to je nějaký hormon, který ukazuje zásobu vajíček
Tak proc jste si nezazadali o nekoho jineho, vysetreni manzi nedela gynekolog. Objednaji ho k panu primari hyncicovi na urologii.
mapos píše:
Holky, Vy tady hazite zkratkama a ja jsem uplne blba a neznam ani jednumohli by jste mi napsat vysvetlivky? Mam namysli OPU apod. diky
OPU - to je den kdy ti odebírají vajíčka
ET - je den transféru vajíček zpět k mamince do bříška
KET - je den transféru rozmražených oplodněných vajíček
ICSI - je zavedení spermie přímo do vajíčka
PICSI - je zavedení spermie do vajíčka se selekcí nejlepší spermie
AH - je narušení buněčné stěny pro lepčí uchycení vajíčka
PK - je prodloužený vývoj vajíček mimi tělo
do začítku bude snad stačit
![]()
A ISCI ( napichnuti spermie do vajicka)
MESA a TESE je odebrani kusu tkane z varlete ci nadvarlete.
Janichka píše:
A ISCI ( napichnuti spermie do vajicka)
MESA a TESE je odebrani kusu tkane z varlete ci nadvarlete.
Messa/Tessa je odběr nezralých spermií
…
No tak pan Hynčiča nás taky zklamal… Jeho „rychlovyšetření“ taky nic neodhalilo. Chvilku jsme pátrali a našli jsme odpověd, ale ve Zlíně to opravdu nebylo. Byli jsme trochu zklamaní, že nám ani primář neřekl a neporadil. Když opomenu i to, že se jednou úplně zapomněl dostavit na vyšetření… Následně ho manžel naháněl asi 2 hodiny (přes domluvenou konzultaci) po Baťovce…
Za 10 minut byl venku z ordinace s papírem v ruce, že je všechno v pořádku. Nakonec jsme přišli na to, že má manžel vrozenou vadu - špatně se mu vyvinula varlata - místo funkčních buněk se na stavbu varlat použily „obyčejné“ buňky - je otázkou do jaké míry je ta skladba špatná…
Chápu že nejsou schopni gynekologové odpovědět na otázky neplodnosti muže, ale nechápu proč nejsou schopni doporučit odborníka… To mě na tom zklamalo. KDyby bylo na nich tak po genetice hned nahnali muže na M/T - přestože tato operace může být zbytečná. KOlikrát jde obnovit spermatogenezi… Potkala jsem holčinu co neměli nic v spg - dostali se na na počet milionu - jen léčbou… Znám ji osobně, takže to podle mě není úplná blbost… Znali jsme se už před tím fatálním spg takže si myslím že neměla důvod mi lhát.
Dekuji za vysvetleni. Taky uz chci mit vyzvednute leky a zacit se pekne pripravovat na ivf. Nemuzu se uz dockat ![]()
Nevim, my tam byli spokojeni a vsechno t klaplo, dokonce se nasel problem v cem to vezi a zadne problemy nebyly.
Jani možná jsme my měli smůlu, ale nějak nám to tam prostě nepasovalo.