2 km ve škole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
379
9.11.21 08:47

@malákráličice
Lépe číst prosím. Běh (nevýkonnostní) je pro DĚTI přirozený pohyb. I Škorpila jsem slyšela říkat, koukajete na to dítě, jak přirozeně běží.
Když jsem na hobby běžeckých závodech, kde je kategorie dětí, tak ti špunti běží, prostě běží, přirozeně. A co jsme viděla, tak tak běhají děti někde do puberty, než začnou moc přemýšlet. Dospěláci mají už zažité pohybové stereotypy, chyby, sedavé zaměstnání, tu je něco bolí, píchá, moc zapojují hlavu, nejsou už tak pružní, takže technika běhu už není automatická.
Ale i tak trenéři běhu jsou hlavně na zlepšení výkonnosti, nikoliv techniky (i když to spolu souvisí, ale já měla za to, že se nebavíme o vrcholovém sportovci, ale 13 leté slečně na hodině tělocviku :nevim: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
9.11.21 08:49
@MP Janka píše:
Jaký učení běhat a dýchat? Tak snad ty děti mají tělocvik od 1. třídy a co si tak vybavuji, tak od 1. třídy se za nás běhalo. A běhá se i během míčových her, gymnastiky, dalších atletických disciplín. Snad akorát u vrhu koulí jsme neběželi :lol:
Navíc děti umí běhat automaticky, nepřemýšlí o technice, o dýchání, prostě běží, tak jak je to přirozené.
Takže podle mě v 8. třídě by měli mít z tělocviku na 2 km klidného běhu natrénováno. Pokud pominul skutečná zdravotní omezení.
Nebo dneska už se na TV jede jenom vybika a půlka třídy sedí na lavičce?

Tak co si pamatuju já, tak tělocvik vypadal tak, že většinu hodiny člověk někde postával, typicky ve frontě (na kotoul, na skok přes kozu, na vyšplhání po tyči…).
Jednou za čas proběhla hurá akce à la uběhnem z fleku 2 km. Toho běhu tam jinak bylo minimum, popoběhnutí u míčovek nepočítám.
Už jako děcko jsem si dělala srandu, že mám víc pohybu cestou do školy než v hodině tělocviku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
9.11.21 08:53

@MP Janka pro děti to přirozený pohyb je, 13 leté dítě už není dítě a o přirozenosti nemůže být řeč. Moje dcera dělá atletiku výkonnostně, a to od mala, je na sportovním gymnáziu a věř, že je na technice pořád co zlepšovat.

2 km bych řekla odpovídají cooperovu testu a běžně se z něj zjišťuje kondice.

Běh venku v zimě je ideální na posílení imunity.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
379
9.11.21 08:59

@mag
No tak já podle vlastní zkušenosti s TV myslela, že 13 leté dítě nějakých 6 let, když vynechám covid, navštěvovalo hodiny tělesné výchovy, kde nějaký pohybový základ dostalo.
Tak jsme spletla, časy se mění a na tělocviku se už nesportuje. To je celkem škoda.
Stejně si ale myslím, že 2 km po rovině uběhne nějak každý zdravý jedinec, který nesedí celé dny na zadku, natož dítě.

Edit: Cooper je 12 minut na maximum, pro tuhle věkovou kategorii je velmi špatný pod 1500 metrů, to je skoro rychlá chůze

Příspěvek upraven 09.11.21 v 09:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
9.11.21 09:01

@MP Janka ze by to ubehnout melo, si myslim taky, ale i za nas ty dvanactiminutovky behal v kuse malokdo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6534
9.11.21 09:04

Příspěvek upraven 13.11.21 v 14:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21410
9.11.21 09:15
@Tableta píše:
Ve škole 2km je běh vytrvalostní, tj. nasadit nízké tempo a to udržovat po celou dobu. Nezastavovat, nezrychlovat a prodýchávat. Neměla bys popadat dech.

A to zrejme nebude prirozeny detsky beh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
9.11.21 09:24
@Lucka1111 píše:
a ty nechodíš ven když je pod nulou? Co je špatného na tom, že se děti proběhnou venku? Většina sportujících dětí chodí sportovat ven za každého počasí.

A copap chodim venku jen v tricku a sportovnich kalhotách? :roll: Na telocvik asi tezko budou mit zimni sportovni bundu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
9.11.21 09:25
@Pudloslava píše:
co to je za blbost, na to je nejaka vyhlaska, ci co? Neni spatne pocasi, je jen nevhodne obleceni. V zime se bezkuje (=beha) klidne v -20°C.

Ano, decka na telocviku budou hazet kouli a behat ovaly v zimni sportovni bunde. Porovnani s bezkami je fakt mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
9.11.21 09:26
@malákráličice píše:
@Snorlaxik u nas naprosto stejne. Znechutilo mi to i tu vybiku. Pritom kdyz jsme ji hrali s deckama na dvorku, bylo to super.

My furt hrali pitomy volejbal, protoze jsme meli ve skole volejbalovy krouzek, tak nam to cpali i na telaku. To same na stredni. Dodnes nemuzu volejbal ani cítit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
9.11.21 09:28

@MP Janka My jsme treba na telaku na druhem stupni a gymplu (nepamatuji se, jak to bylo na prvnim) nikdy nedostali zadne vysvetleni, jak co delat spravne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
9.11.21 10:20
@Wani píše:
A copap chodim venku jen v tricku a sportovnich kalhotách? :roll: Na telocvik asi tezko budou mit zimni sportovni bundu.

tak předpokládám, že je učitel nevezme ven jen v tričku. Pokud chodí děti o tělocviku ven i v zimě, tak si prostě vezmou do školy bundu, ne? Já bydlím téměř na horách, takže na to mám asi jiný náhled. Ale na vesnických školách v okolí je běžné že jdou děti o tělocviku i na běžky. Vždyť i děti ve školce běhají za každého počasí venku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
9.11.21 11:30
@Lucka1111 píše:
tak předpokládám, že je učitel nevezme ven jen v tričku. Pokud chodí děti o tělocviku ven i v zimě, tak si prostě vezmou do školy bundu, ne? Já bydlím téměř na horách, takže na to mám asi jiný náhled. Ale na vesnických školách v okolí je běžné že jdou děti o tělocviku i na běžky. Vždyť i děti ve školce běhají za každého počasí venku.

Tak treba ten magor na gymplu dopredu nikdy nerekl, ze budou behat venku. Bylo to nahodile. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
9.11.21 11:33
@Wani píše:
Ano, decka na telocviku budou hazet kouli a behat ovaly v zimni sportovni bunde. Porovnani s bezkami je fakt mimo.

na běhání nepotřebuješ zimní bundu stejně tak, jako ji nepotřebuješ na běžky. POdívej se někdy na běžkaře. Zimní bundu potřebuješ na čekání na autobus v mrazu nebo při lemrosportech, jako je sjezdové lyžování. Při normálním sportu se zahřeješ, teplákovka by měla pokrýt i případné prstoje mezi cvičením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26247
9.11.21 14:22
@Wani píše:
Tak treba ten magor na gymplu dopredu nikdy nerekl, ze budou behat venku. Bylo to nahodile. :nevim:

no sorry, ale tohle už jsou fakt jen výmluvy, proč ne. Neexistuje nic, co by zakazovalo tělocvik venku v závislosti na teplotě. Tak to je. Rodič si může stěžovat, ale má smůlu.

U nás dneska svítí sluníčko, je nádherně, tak jsou tělocviky venku - děti mají nařízeno mít standardně oblečení jak do tělocvičny, tak ven. A ne, tělocvik venku se opravdu neodehrává v bundách. Když se ty děti hýbou, tak jim bohatě stačí mikina i v 5° nad nulou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí