Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Barbora1993 To záleží na mnoha faktorech. Samozřejmě nutit se do dítěte, to určitě ne. Ale zase jestli je ten pocit pouze ze strachu - z porodu, jak to zvládnout, apod - tak bych si to určitě promyslela. Ne kvůli okolí! A ani to nemusí být hned. Já za sebe mohu děti blízko za sebou jenom doporučit. Má to spoustu výhod. Děti si spolu lépe rozumí a vyhrají si, navíc se snadno najdou společné aktivity. A je to krásné mít větší rodinu. ALe je jasné, že to není pro každého, každý máme jiné podmínky a jiné představy. Doporučuju především o tom s partnerem mluvit a řešit to spolu, svěřit se mu s pocity a zeptat se ho zase na ty jeho. Záleží také na tom, jak moc se partner podílí na chodu domácnosti a jak moc obecně pomáhá. A jestli opravdu dospějete k rozhodnutí, že jedno dítě stačí, tak na tom nic špatného není. ![]()
@Barbora1993 Nech to uzrát, čas tě netlačí, takže pokud nechceš další dítě brzy po prvním, tak to nedělej. Já mám kluky 2,5 roku od sebe, ale jsem starší než ty. A už stříhám metr a těším se do práce, podruhé už bych tak malý rozestup mezi dětmi asi nevolila…no všechno má svá pro a proti. A na otázku kdy bude další bych se já zeptala spíše stylem: a proč se ptáš? Proč tě to zajímá…ať si taky tazatel trochu poláme hlavičku s vymýšlením odpovědi ![]()
@nanoBETA o strachu z porodu to fakt není
mělaj sem krásný porod
samotný tři kontrakce a chlapec byl venku bez poranněí nebo nástřihu
jde spíš celkově o finance a spol
přestavujeme teď domek a už teď vidím, jak ten čas strašně utíká a mám strach z toho, že během stavby a spol se tak nějak syn hodí na druhou kolej :/ ten čas co si tím zkrátíme bych mu chtěla vrátit..co se týče rozestupu jsme od sebe se sestrou o rok a třičtvrtě a vždycky byly doby, kdy jsme si nerozumněli. Na druou stranu máme v rodině děti i o 10 let a vychází spolu krásně
Mě to příjde byrzo vidím to u švagrové. Starší je s prominutím rozmazlenec a odskákává to ten mladší, jsou od sebe o 3 roky.
@bubulina Ano přítel se mu věnuje, ale jak to tak bývá, tak mi přišlo, že si uvědomil, že je otcem, až se syn narodil
to je prý normální
kolikrá mi ho ráno po probděné noci vzal a byl s ním dvě hoďky venku nebo si spolu hráli, abych se trochu víc vyspala..každý den se spolu koupou a hrajou si ve vaně
nedělá mu problém přebalit, nakrmit, pohrát si nebo tak
pokaždé mi na procházce bere kočár se slovy „já si chci taky povozit“
je starší než já letos mu bude 28 mě je teď čerstvě 24
@Kverčice Neříkám, že nikdy.. jen prostě nemám tu potřebu zrovna teď si plánovat budoucnost na dalších 5 let, abych s jistotu tvrdila, ano bude me mít dvě nebo více dětí. to mě právě vyděsilo, protože mám v okolí ženské, které o druhém básnili hned co dorazili z porodnice. Proto jsem si připadala praštěná. Vím, že dřív jak po 6-ti letech další nechci. Chci se prostě vrátit do té práce
@Berousik Ano mám
tak jsem to mělai původně v plánu, ale vyděsilo mě to, že o dalších dětech ženské kolem pořád mluvily a mluvily, až jsem si připadala jako nějaká pošahaná, že o tom zas až tak nepřemýšlím
@Mona111111 Já bych na potrat taky nešla, pokud by se to prostě stalo, tak bych to přijala s radostí, ale naproti tomu chodit nechci. První byl plánovaný a vůbec jsme se snažit nemuseli a napoprvé to vyšlo
vím jaké jsme měli štěstí, že hromada lidí nemůže mít ani po x letech a jsem za to vděčná, ale když toho našeho malého pišišvora sleduju, jak si hraje, jak je spokojený, protože jsme zatím jen 3 nechci mu to kazit. Asi bych chtěla znát i jeho názor, protože je součást rodiny a a to už dítě potřebuje nějaký rozum, aby vědělo o co se jedná
![]()
Je to úplně normální. Já bych nechtěla taky tak rychle po sobe děti, vždyť si neužiješ pořádně první a hned do toho druhé a podle mě by to nebylo fér k tomu prvnímu. Pociťuju to asi stejně jako ty a cítím se normální
.
Vůbec bych to neřešila. Já jsem chtěla druhé už když bylo té první pět měsíců. Znám lidi, co tvrdili, že další už nechtějí a pak se nakonec rozmysleli - mají děti třeba s rozdílem pět, šest let od sebe. Tak manželovi řekni, že zatím se na to necítíš a že si o tom můžete promluvit za pár let. Třeba to pak budeš cítit jinak. A když ne, tak holt budeš mít jen jedno dítě. Není na tom nic špatnýho.
@KKatka23 On mě do ničeho nenutí a ví, že to tak chci
neprotestuje, spíš se bojím, aby pak chtěl on za tak dlouhou dobu :/ A manželé bohužel nejsme
![]()
@Barbora1993 …je to normální!
já jsem tvrdila zarputile do 4 let věku syna že 2.dítě NIKDY! a když jsem rozprodala výbavičku, rozdala oblečení a hračky - syn nastoupil do školky.. a jelikož jsem OSVČ a jsem tedy hodně sama doma ted…tak najednou je tady prázdno přes den a připadám si jaksi „nevyužitá, neuplná“ takže jsem ted už těhotná a těším se na holčičku. s Odstupem 4-5 let ideální pro mě…syna jsem si užila na maximum a ted se opravdu teším na tu holčičku
jaký to bude..změna zas!
@Barbora1993 píše:
@blink A jak staré máte prosím dítě?
Honzik ma dva roky a porad si ho uzivam. Rikala jsem si, ze jak dojde rodicak, ze pujdu treba aspon na rok pracovat a pak se vrhnem na dalsi nebo uvidime
. Treba ve 4 letech bude vic samostatny a vic pochopi, ze se na chvilku zabavi sam a tak. Hlavne bych nechtela to jak to ma kamoska, jeste prebaluje jednoho dvouletaka a uz porodila dalsi mimi.
@blink píše:
Honzik ma dva roky a porad si ho uzivam. Rikala jsem si, ze jak dojde rodicak, ze pujdu treba aspon na rok pracovat a pak se vrhnem na dalsi nebo uvidime. Treba ve 4 letech bude vic samostatny a vic pochopi, ze se na chvilku zabavi sam a tak. Hlavne bych nechtela to jak to ma kamoska, jeste prebaluje jednoho dvouletaka a uz porodila dalsi mimi.
Přesně tomu se chci taky vyhnout. Já to mám zase na ukázku u švagrové. Má je o tři roky a co se tam kolikrát děje je hrůza
3 leté dítě se ještě nedokáže srovnat s tím, že je najednou veliké a „musí“ pomáhat..Radši bych počkala 4-6 let a pak by se vidělo. Díky, že v tom nejsem sama ![]()
@Barbora1993 píše:
Přesně tomu se chci taky vyhnout. Já to mám zase na ukázku u švagrové. Má je o tři roky a co se tam kolikrát děje je hrůza![]()
3 leté dítě se ještě nedokáže srovnat s tím, že je najednou veliké a „musí“ pomáhat..Radši bych počkala 4-6 let a pak by se vidělo. Díky, že v tom nejsem sama
Tak dítě nemusí pomáhat se sourozencem, a nemá být stavěno automaticky do pozice „velkeho“, to neni problém vekoveho rozestupu, to je problém rodičů.
A ono nejde říct, co je nej. Prvnacek a mimino taky nemusí být slast, stejne jako pro sestilete a starsi dite muze byt mimino jen otravny hmyz a jedna velka brzda, ale diky tomu, ze uz je inteligencne nekde jinde nez dvou ci trilete dite, to dokáže dát tomu sourozenci nebo řidičům pěkně sežrat. ![]()