Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@teta 278 jo, jo, není to lehké. tak snad bude líp, už brzy
tak se držte ![]()
TEd poslední dobou se zase ve školce naučil: jako celkem ošklivě říkat, spíš i křičet: běž pryč, oblíknu se sám. atd. takže musí být v koupelně apod. sám. nevím co mám dělat, ve školce ho chválili, že je to dobře, že dřív ho děti třeba občas bochly, nebo ty menší tahaly za vlasy a on je stál. tak je dobře, že si to nenechá líbit, ale že kříří takhle i na nás. jak to mám vsvětlit takhle malýmu dítěti, že k dospělým si to dovolit nemůže?
snažím se vše řešit v klidu a vysvětlovat do kola, ale taky mám jen jedny nervy, že kolikrát na něj kříčím a pak je mi to líto.
ale to jak křičí, že mám tam nejde, nebo že tátovi nechce dát pusu, je uplně ošklivej.
A v čem je problém? Malá taky chytá hysteráky, chce si všechno dělat sama. Chce to zhluboka dýchat ![]()
Jo, jenže to bych některý dny nedělala fakt nic jinýho. než to vydýchávala byl to dodatek k prvnímu příspěvku, že se to trochu zlepšilo, ale ted zase křičí on na nás, tak nevím co jako na to. jak mám reagovat. že k nám si tohle nemůže dovolit. žijeme v cizině, t akže výchova dost benevolentí, děti tu můžou ve směs cokoliv, a je tu zakázáno dát dítěti na zadek nebo přes ruku, což z čech je celkem normální, když dítě neposlouchá a pod.
@pampeliška189 Náš malej tohle dělá taky a řekla bych, že to dělá právě proto, že na něj křičíme i my. Děti se prostě učí nápodobou. Ale zajímavý je, že od nás pochytí vždycky v první řadě to ošklivý…
@pampalin hmm, taky mě to napadlo, tak se zkusím ovládat no. ale vydržet to bude oříšek, to se někdy fakt nedá.
Jo tak on řve a pak vy řvete, ať neřve…:-)
Myslím, že chce víc lásky, víc pozitivity, pozornosti. Třeba tím, že je ve školce - je z toho nervózní, má tam stres z ostatních dětí, už není tolik s tebou, třeba mu chybíš. Nevím, děti jsou různé.
Možná trochu změnit styl mluvy - umyj si ruce! x Jdu si umýt ruce. Chceš jít se mnou do koupelny? Ta voda je krásně teplá. Koukni jak to mýdlo dělá bubliny.. A teď mám pěkně čisté ruce bez bacilů…
Vím, že to nejde tak se vším, jen jsem to chtěla uvést jako příklad. Plus změnit trochu tón hlasu - radostný hlas x naštvaný hlas..
@AdaAda píše:
Jo tak on řve a pak vy řvete, ať neřve…:-)
Myslím, že chce víc lásky, víc pozitivity, pozornosti. Třeba tím, že je ve školce - je z toho nervózní, má tam stres z ostatních dětí, už není tolik s tebou, třeba mu chybíš. Nevím, děti jsou různé.
Možná trochu změnit styl mluvy - umyj si ruce! x Jdu si umýt ruce. Chceš jít se mnou do koupelny? Ta voda je krásně teplá. Koukni jak to mýdlo dělá bubliny.. A teď mám pěkně čisté ruce bez bacilů…
Vím, že to nejde tak se vším, jen jsem to chtěla uvést jako příklad. Plus změnit trochu tón hlasu - radostný hlas x naštvaný hlas..
naprosto souhlasím, také jsem změnila přístup a můžu potvrdit, že to fakt zabralo… taky zkouším všechno vysvětlovat a hlavně NIKAM NESPĚCHAT - to si myslím, že je taky ku prospěchu. Platí to jako u mimin, když je v pohodě mamka, dítě to cítí a bude taky klidnější ![]()
Když si za dveřmi nechce zout boty a jít hned domů, tak ji tam chvíli nechám, jdu napřed a za chvíli volá, jestli jí pomůžu sundat boty, že jde taky…
Fakt to chce klid a trpělivost ![]()
Nemohla bych tam žít. Tak by dostal na zadek, že by si tejden nesednul!!!. Co z nich vyroste?!
@Můjnázor píše:
Nemohla bych tam žít. Tak by dostal na zadek, že by si tejden nesednul!!!. Co z nich vyroste?!
děkujeme za tvůj přínos do téměř deset let staré diskuse, jsem si jistá, že to všechny zajímá.
Jestli mas instagram, tam bych doporucila si tam najit Detska_psycholozka. Je to tam krasne popsane, proc se deti takhle chovaji. Jsem chtela ten text zkopirovat, ale nejde mi to ![]()